Ο Dow Jones έκλεισε στις 11.718,45 μονάδες, με άνοδο 0,25%, ο Nasdaq στις 2.270,02 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,29% και ο S&P 500 στις 1.339,15 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 0,19%.
Η αρχή της συνεδρίασης βρήκε τον Dow να ξεπερνά το ιστορικό υψηλότερο κλείσιμό του, ωστόσο εν συνεχεία επικράτησαν διορθωτικές τάσεις. Τελικά οι δείκτες έκλεισαν με άνοδο.
Σήμερα ανακοινώθηκε ότι το αμερικανικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 2,6% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ τόσο τα προσωρινά στοιχεία, όσο και οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων, έκαναν λόγο για διαμόρφωση του ΑΕΠ στο 2,9%.
Στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η αμερικανική οικονομία έτρεχε με ρυθμό 5,6%. Ο δομικός αποπληθωριστής προσωπικής κατανάλωσης διαμορφώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο στο 2,7% έναντι αύξησης 2,8% βάσει της αρχικής εκτίμησης.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία σύμφωνα με τους αναλυτές, αντανακλούν την επιβράδυνση των ρυθμών στις επιχειρηματικές δαπάνες, την καταναλωτική ζήτηση και την αγορά εργασίας που ενδέχεται να συνεχιστεί και το 2007.
Η συνεχής πτώση των τιμών του πετρελαίου τους δύο τελευταίους μήνες, οι ενδείξεις μείωσης του πληθωρισμού, αλλά και η απροσδόκητη αύξηση στις πωλήσεις νέων κατοικιών έχουν πυροδοτήσει ένα ράλι ανόδου στη Wall αυτή την εβδομάδα κι έχουν ενισχύσει τη φημολογία ότι η Fedθα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο Dow Jones έχει ανέβει 61% από τις 9 Οκτωβρίου 2002, καθώς έχουν τετραπλασιάσει τις τιμές τους οι μετοχές της Caterpillar, ενώ έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί εκείνες της United Technologies, της Carrierair conditioners, της Otiselevators και της Honeywell International.
Η General Motors και η Intel πρωτοστάτησαν στα κέρδη. Οι μετοχές της GM ανέβηκαν όταν ο δισεκατομμυριούχος Kirk Kerkorian, ο τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχος της αυτοκινητοβιομηχανίας, δήλωσε ότι ίσως αυξήσει το ποσοστό του. Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συνεργαστεί τελικώς η GM με τις Renault και Νissan.
Από την άλλη η Intel ενισχύθηκε μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω της Citigroup για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου του 2006.
Κέρδη και στην Ευρώπη
Ανοδικά κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ανέβηκαν οι τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.971,30 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,69%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.250,01 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,13% και στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 5.989,16 μονάδες με απώλειες 0,01%. Ενισχυμένος είναι και ο Dow Jones Stoxx 600. Θετικό πρόσημο είχαν οι δείκτες 13 από τα 18 χρηματιστήρια δυτικής Ευρώπης.
Στο επίκεντρο των αγοραστών βρέθηκαν οι μεταλλευτικές και ενεργειακές εταιρίες. Σημαντικά κέρδη είχαν η BP και η Total, καθώς η τιμή του αργού ανέβηκε κατά 3,2% χθες. Ανάλογο κλίμα επικράτησε και για τις BHP Billiton και της Anglo American μετά τις θετικές συστάσεις από τις ABN Amro, τη Deutsche Bank, Goldman και τη Sachs & Co για το μεταλλευτικό κλάδο.
Η ισπανική Fadesa Inmobiliaria εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά την προσφορά εξαγοράς ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Grupo Martinsa. Αντιθέτως, πτώση παρουσίασε η Endesa λόγω δημοσιεύματος της Wall Street Journal, που ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας αναμένεται να προτείνει την εξαγορά της από την E.ON AG.
Απώλειες είχε η PSA Peugeot Citroen μετά την ανακοίνωση της εταιρίας για χαμηλές πωλήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Societe Generale, η οποία θα πουλήσει ίδιες μετοχές αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για να χρηματοδοτήσει την επέκτασή της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr