Ο DowJones έκλεισε στις 11.508,10 μονάδες , υποχωρώντας κατά 0,22% , ο Nasdaq στις 2.218,93 μονάδες με πτώση 0,84% και ο S&P 500 στις 1.314,78 μονάδες με απώλειες της τάξης του 0,25%.
Το αρνητικό κλίμα στη Wall επιτείνει η δημοσιοποίηση εκθέσεων για την πορεία της οικονομίας, οι οποίες, όπως φαίνεται, επισκιάζουν την πεποίθηση ότι η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια φέτος.
Παράλληλα, η χθεσινή ανακοίνωση της πτώσης του δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας της Fed Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, αλλά και η υποχώρηση του «δείκτη των δεικτών» είχαν ως αποτέλεσμα να αντιστρέψουν το θετικό κλίμα, που είχε δημιουργήσει το πρώτο μισό της εβδομάδας η αναμονή της ανακοίνωσης της απόφασης της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια στο 5,25%.
Την επόμενη εβδομάδα, η δημοσιοποίηση εκθέσεων για τις πωλήσεις ακινήτων, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη θα βοηθήσει τους επενδυτές να διαμορφώσουν μία σαφή εικόνα για το μέγεθος της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.
Απώλειες σημείωσε ο βιομηχανικός κλάδος, με την Caterpillar να πέφτει κατά 2,8%.
Μεγάλη πτώση είχε η φαρμακευτική Boston Scientific, η οποία υποχώρησε κατά 10% μετά την ανακοίνωση χαμηλότερων πωλήσεων από τις αναμενόμενες.
Στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, απώλειες είχε η μετοχή της General Motors, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τη Renault και τη Νissan έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Αντιθέτως, κέρδη σημείωσε η Ford, με την οποία ενδέχεται να ξεκινήσουν συζητήσεις οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες.
Πτώση είχε και η μετοχή της Hewlett-Packard λόγω εξελίξεων στην υπόθεση διαρροής βιομηχανικών απορρήτων από την εταιρία.
Στον αντίποδα, κέρδη σημείωσε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών με την AT&T και την BellSouth να καταγράφουν αύξηση των μετοχών τους.
Στην Ευρώπη, ο FTSE έκλεισε στις 5.822,30 μονάδες με απώλειες 1,26% ο CAC-40 στις 5.141,95 μονάδες με πτώση 1,27% και στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 5.883,32 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,32%.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι κάθε απογοητευτική έκθεση για την οικονομία ενισχύει την άποψη ότι μπορεί να έχουμε επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που έχει άμεσο αντίχτυπο στα χρηματιστήρια. Αν κι εκτιμάται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό χρησιμοποιείται περισσότερο ως αφορμή για την κατοχύρωση κερδών.
Στην Ευρωζώνη, πάντως, αύξηση 1,8% σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούλιο έπειτα από μείωση 2,2% τον Ιούνιο. Στην ΕΕ των 25, οι παραγγελίες εμφάνισαν αύξηση 1,6% έπειτα από μείωση 1% τον περασμένο μήνα. Σε ετήσια βάση, οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 9,7% στην Ευρωζώνη και κατά 9,5% στην ΕΕ.
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει τέσσερις φορές από τον περασμένο Δεκέμβριο τα επιτόκια δανεισμού στο 3%, ενώ η Fed τα διατήρησε στο ίδιο επίπεδο για δεύτερο συνεχή μήνα ύστερα από 17 αλλεπάλληλες αυξήσεις.
Απώλειες κατέγραψαν οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο τομέα των εξαγωγών. Συγκεκριμένα, η μετοχή της DaimlerChrysler, της πέμπτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, υποχώρησε κατά 0,9% και της Νοkia, της μεγαλύτερης εταιρίας κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, έπεσε κατά 0,7%. Η Volkswagen είχε απώλειες της τάξης του 2,1%.
Στον τραπεζικό κλάδο, η HSBC είχε πτώση 0,8% και η Royal Bank of Scotland 1,1%.
Στον αντίποδα, άνοδο 1,7% είχε η Puma, ενώ καλύτερα των προσδοκιών ήταν τα μεγέθη της Nike για το πρώτο τρίμηνο του έτους της, με αποτέλεσμα η μετοχή να ενισχύεται σημαντικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr