Αναλυτικά, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο της τάξεως του 1,21% στις 11.285 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,49% στις 2.480 μονάδες και τέλος, ο S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 1,51% στις 1.177 μονάδες.
Βελτιώθηκε η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών στο τέλος της συνεδρίασης, ανακάμπτοντας από τις ενδοσυνεδριακές απώλειες που έφτασαν έως και το 2%, παίρνοντας τόνο από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και από τη στιγμή που οι αμερικανικές αγορές υποδέχτηκαν θετικά εν τέλει τη μη “ανάμειξη” της Fed στην τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο, η Ευρώπη βρίσκεται στον αστερισμό της ασυνεννοησίας που επικρατεί με κύριο αντικείμενο τις εγγυήσεις που ζητούν Φινλανδία, Ολλανδία και Αυστρία για την καταβολή μεριδίου για τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών της περιφέρειας.
Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε πτωτικά κατά 0,02% στις 5.130 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 1,15% στις 3.088 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κατέγραψε πτώση της τάξεως του 0,91% στις 5.533 μονάδες.
Ο Μπεν Μπερνάνκι κατά τη σημερινή του ομιλία επέκρινε σφόδρα την πολιτική ηγεσία της χώρας για την αναιμική ανάκαμψη και την υψηλή χρόνια ανεργία.
Μάλιστα δήλωσε ότι στην παρούσα φάση και δεδομένων των συνθηκών της αμερικανικής οικονομίας, η Fed δεν θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από την ίδια την κυβέρνηση, ρίχνοντας στην ουσία το μπαλάκι στους πολιτικούς.
Αναφορικά, με την πορεία της οικονομίας, ο κ. Μπερνάνκι εμφανίστηκε απαισιόδοξος μετά και την υποβάθμιση των ΗΠΑ πό τον S&P και σύστησε μέτρα ενίσχυσης της παραγωγικότητας, μεγαλύτερης φορολογίας, στοχευμένων κρατικών δαπανών και κίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων.
Τέλος, κατηγόρησε το Κογκρέσο και το Λευκό Οίκο για το "σήριαλ" που δημιούργησε στην ψήφιση της αύξησης του ορίου του χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η είδηση ότι μπορεί η Γερμανία να προχωρήσει σε απαγόρευση του short selling έπεσε σαν κεραυνός στις ευρωπαϊκές αγορές, προκαλώντας έντονες ρευστοποιήσεις, παρά το γεγονός ότι διαψεύστηκε άμεσα. Λάδι στη φωτιά έριξε και η απόφαση της επέκτασης της απαγόρευσης του short selling σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις φήμες που διέρρεαν από νωρίς στην αγορά. Αναλυτικότερα, Ισπανία και Ιταλία επεκτείνουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου το μέτρο της απαγόρευσης του short selling, ενώ η Γαλλία έως τις 11 Νοεμβρίου...
Στα μάκρο της ημέρας, "φρένο" μπήκε στην ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας στο β΄τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε μόλις κατά 0,2%, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, INE. .
Επιπλέον, η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία για την ανάπτυξη α' τριμήνου στο 0,4% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,3%.
Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ισπανίας το β' τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,7%.
H οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους προκειμένου να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για ανάπτυξη 1,3% το 2011.
Στις ΗΠΑ, σε αρνητική αναθεώρηση της ανάπτυξης της αμερικάνικης οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους προχώρησε η αμερικάνικη κυβέρνηση, σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση για το ΑΕΠ, που είδε νωρίτερα το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1% σε προσαρμοσμένη βάση την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορείου των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι στην αρχική του έκθεση το υπουργείο έκανε λόγο για άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,3% το β΄ τρίμηνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr