Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, αφού το ελληνικό πρόβλημα συνεχίζει να ταλανίζει την Ευρώπη και να σπέρνει ανησυχία στις αγορές, ενώ τα μάκρο που βγήκαν στη δημοσιότητα και αφορούσαν την ανάκαμψη στον τομέα των εργοστασιακών παραγγελιών δεν ήταν αρκετά για να "φέρουν την άνοιξη".Η εβδομάδα ξεκίνησε σε «θολά νερά» και υπολογίζεται ότι θα διατηρηθεί σε μεταβλητό καθεστώς ως την Παρασκευή που θα δημοσιευτούν τα στοιχεία για την απασχόληση.
Η σημερινή ημέρα σήμανε και το τέλος του επί πέντε συνεχείς συνεδριάσεις "ράλι" του Dow και του S&P, μετά το «πάρτι» της περασμένης εβδομάδας. Στο διάστημα αυτό ο S&P σκαρφάλωσε κατά 5,6% σβήνοντας μεγάλο μέρος των απωλειών που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια του «σάλτο μορτάλε» από τα τέλη Απριλίου. O Nasdaq συνέχισε την ανοδική του πορεία για έκτη διαδοχική συνεδρίαση.
Συγκεκριμένα, η υποβάθμιση κατά 4 βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από τη Moody's, επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για την κρίση χρέους στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης. Τα ομόλογα της Πορτογαλίας βαθμολογούνται πλέον με Baa1 από Ba2, είναι δηλαδή στην κατηγορία των μη επενδυτικών ομολόγων (junk). Επιπλέον υποβαθμίστηκε η βραχυπρόθεσμη ικανότητα της χώρας από Prime-2 σε Not-Prime.
Ο Dow υποχώρησε κατά 0,11% και διαμορφώθηκε στις 12.569 μονάδες, ο Nasdaq παρουσίασε κέρδη 0,36% στις 2.826 μονάδες και ο S&P παρουσίασε κάμψη 0,13% στις 1.338 μονάδες.
Στα αμερικάνικα μάκρο,αύξηση 0,8% σημείωσαν οι εργοστασιακές παραγγελίες το Μάϊο στις ΗΠΑ αντισταθμίζοντας σχεδόν τις ανησυχητικές απώλειες που είχαν σημειώσει και τον Απρίλιο (0,9%), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικάνικο υπουργείο Εμπορίου. Η άνοδος αυτή ήταν ελαφρώς μικρότερη από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων (0,9%).
Εξαιρουμένου του κλάδου των μεταφορών η άνοδος στις παραγγελίες ανήλθε στο 0,2%.
Ευρώπη
Μεικτές τάσεις επικράτησαν σήμερα και στις ευρωπαϊκές αγορές. Τα πολλαπλά δημοσιεύματα και οι συνεχείς δηλώσεις των ξένων για το rollover των ελληνικών ομολόγων "κλόνισαν" σήμερα τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες δεν κατάφεραν να «πατήσουν» στα υψηλά κέρδη της περασμένης εβδομάδας.
Ο αντίκτυπος της χθεσινής δήλωσης του διεθνή οίκου αξιολόγησης S&P ήταν ευδιάκριτος, με την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο, να επισημαίνει, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι θα εξακολουθήσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, παρά τις "ορέξεις" των οίκων.
Την ίδια ώρα αιχμές άφησε και η γερμανίδα καγκελάριος κατά των οίκων αξιολόγησης. "Εμπιστεύομαι πάνω απ΄όλα την κρίση των τριών θεσμών (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ)" που εποπτεύουν την διάσωση, είπε η Angela Merkel σε συνέντευξη τύπου, καλούμενη να σχολιάσει την τοποθέτηση της Standard & Poor's σχετικά με το ελληνικό χρέος την Δευτέρα.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 αυξήθηκε κατά 0,11% στις 6.024 μονάδες, στο Πσρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,61% στις 3.979 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε ελαφρά πτώση της τάξεως του 0,05% στις 7.439 μονάδες.
Το ευρώ ακολούθησε πτωτικές τάσεις μετά από την ανακοίνωση της υποβάθμισης της Πορτογαλίας και διαπραγματεύεται στα 1,44300 δολάρια το ευρώ.
Στα μάκρο της ημέρας, σε χαμηλό οκτώ μηνών "διολίσθησαν" οι δραστηριότητες στον κλάδο υπηρεσιών της ευρωζώνης τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης αναθεωρήθηκε για τον Ιούνιο στο 53,7 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 54,2. Η υποχώρηση από τον προηγούμενο μήνα είναι σημαντική, καθώς τον Μάιο ο ΡΜΙ υπηρεσιών βρισκόταν στο 56. Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ που συνυπολογίζεται τις δραστηριότητες στον κλάδο μεταποίησης και υπηρεσιών επίσης αναθεωρήθηκε πτωτικά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009. Συγκεκριμένα η τελική εκτίμηση για τον Ιούνιο είναι στο 53,3 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 53,6.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr