Έτσι, για έκτη διαδοχική συνεδρίαση απώλειες σημείωσαν και στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές οι ευρωαγορές, έπειτα από τις "δυσοίωνες" εκτιμήσεις των Bernanke και Dudley, οι οποίες τροφοδότησαν με αρνητικά μηνύματα τις διεθνείς αγορές.
Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση κατά 0,95% στις 5.809 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,88% στις 3.838 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κατέγραψε απώλειες κατά 0,61% στις 7.060 μονάδες. Στα 1,4583 δολάρια το ευρώ.
“Βαρίδι” μετατρέπεται ο τεχνολογικός κλάδος της Wall, καθώς ενώ S&P 500 και Dow προσπαθούν να αντιδράσουν έναντι της «συναισθηματικής» ομιλίας του επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke.
Ο Bernanke επεσήμανε στη χθεσινή του ομιλία ότι η η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εξακολουθεί να χρήζει περισσότερης νομισματικής τόνωσης, προκειμένου να ανακάμψει ταχύτερα, ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Fed στη Νέα Υόρκη τόνισε ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ παραμένει σε χαμηλά ακόμα επίπεδα. Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Τράπεζα "βλέπει" το αμερικάνικο εγχώριο ακαθάριστο προϊόν να αναπτύσσεται με ρυθμό κατά 3,2% φέτος, ενώ οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,3%.
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones σημειώνει κέρδη 0,12% στις 12.085 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 0,54% στις 2.687 μονάδες και ο S&P500 καταγράφει άνοδο μόλις 0,06% στις 1.286 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, η Eurostat επιβεβαίωσε την πρόβλεψή της ότι οι επενδύσεις θα αποτελούσαν την κινητήριο δύναμη για οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, αφού σημειώθηκε αύξηση 0,8% έναντι αύξησης 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,5% από 1,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2010.
Την ισχυρότερη ανάπτυξη σημείωσαν η Γερμανία και η Γαλλία, καθώς ανακοίνωσαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% και 1,0% αντίστοιχα. Ελλείψει στοιχείων από την Ιρλανδία, η Πορτογαλία είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης σε ύφεση, αφού η Ελλάδα ανέκαμψε σημαντικά ανακοινώνοντας ανάπτυξη 0,8% μετά από συρρίκνωση 2,8% το προηγούμενο τρίμηνο.
Πιθανή επίπτωση στην αξιολόγηση των ΗΠΑ βλέπει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, σε περίπτωση που η χώρα έρθει αντιμέτωπη με αποτυχία στο να «ανεβάσει» το ταβάνι στο χρέος της.
Η αποτυχία στο να ανέβει το όριο του χρέους στις ΗΠΑ, αυτομάτως υπονοεί μια κυβερνητική κρίση, η οποία θα μπορούσε να μολύνει την αξιολόγηση της χώρας (ΑΑΑ), σύμφωνα με στέλεχος της Fitch.
«Η χρεοκοπία των ΗΠΑ θα μπορούσε να απειλήσει σημαντικά τη δημοσιονομική σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο», επισημαίνει η Fitch, προσθέτοντας πως η αξιολόγηση των ΗΠΑ θα τεθεί υπό επιτήρηση για υποβάθμιση (rating watch negative) σε περίπτωση που το όριο του χρέους δεν αυξηθεί ως τις 2 Αυγούστου.
Ο οίκος παρατηρεί το γεγονός ότι «ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες εν συνόλω τεθούν υπό επιτήρηση, κάθε πολιτεία ξεχωριστά δεν θα επηρεαστεί». Παράλληλα, η Fitch «απειλεί» πως αν τα κρατικά ομόλογα ωρίμανσης 4 Αυγούστου και αξίας 30 δις δολαρίων δεν αποπληρωθούν στο μέγιστο, τότε θα υποβαθμιστούν σε Β+ από ΑΑΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr