Έντονη νευρικότητα επικρατεί και στη Wall, παρά της αυξημένης σημειολογίας που είχε ο θάνατος του αρχηγού της Αλ Κάιντα για την ασφάλεια της χώρας και των αγορών. Τα εταιρικά αποτελέσματα εξακολουθούν να συμβάλουν στην διαμόρφωση της τάσης, με τα μηνύματα που έρχονται πια να είναι διττά.
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones κερδίζει 0,19% στις 12.834 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 0,04% στις 2.873 μονάδες και ο S&P500 παρουσιάζει άνοδο 0,13% στις 1.365 μονάδες.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, επιτάχυνση σημείωσε ο δείκτης ΡΜΙ στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα την Δευτέρα. Ο δείκτης ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στο 58,0 τον προηγούμενο μήνα από 57,5 τον Μάρτιο. Τον Φεβρουάριο, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 59,0, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 11 έτη περίπου. Ο δείκτης αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σε σχέση με τα προκαρκτικά στοιχεία (57,7) και σηματοδοτεί τον 19ο συνεχή μήνα που διαμορφώνεται πάνω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Στο μέτωπο των αποτελέσμάτων, η γερμανική Commerzbank AG εμφάνισε 41% αύξηση στα καθαρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η τράπεζα, στην οποία η γερμανική κυβέρνηση κατέχει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου, δήλωσε ότι το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ, έναντι 708 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο ένα χρόνο πριν. Ξεπέρασε τις προβλέψεις περί 751 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, τα "πάνω κάτω" στα εμπορεύματα επέφερε η είδηση ότι ο επικεφαλής της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αμερικανικές δυνάμεις στο Πακιστάν. Στον απόηχο της παραπάνω εξέλιξης, η τιμή του χρυσού υποχώρησε στα 1.540,39 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ είχε φθάσει νωρίτερα στο ιστορικό ρεκόρ των 1,575,79 δολαρίων ανά ουγγιά. Στη συνέχεια, πάντως, ο χρυσός ενισχύθηκε και λίγο πριν το μεσημέρι διαπραγματευόταν περί τα 1.557 δολάρια ανά ουγγιά.
Μεγάλη ήταν η υποχώρηση της τιμής του ασημιού στα 44,64 δολάρια ανά ουγγιά από 48,59 δολάρια την Παρασκευή, ενώ έφθασε έως και τα 42,80 δολάρια. Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,3% αλλά οι αναλυτές, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, θεωρούν ότι το αμερικανικό νόμισμα θα συνεχίσει να είναι αποδυναμωμένο σε σχέση με το ευρώ και άλλα σημαντικά νομίσματα.
Κατά 1,4% αυξήθηκαν οι κατασκευαστικές δαπάνες το Μάρτιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοινωση της κυβέρνησης, την ώρα που οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 0,8%. Παρόλαυτά οι δαπάνες είναι κατά 6,8% χαμηλότερα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2010, ενώ εκτιμήσεις της κυβέρνησης κάνουν λόγω για συνέχιση της τάσης και το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Στις 60,4 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης μεταποίησης στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, από 61,2 μονάδες το Μάρτιο, καταγράφοντας όμως για 21ο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξη. Πάνω από τις 50 μονάδες ο δείκτης ISM μεταποίησης σημαίνει ότι ο κλάδος αναπτύσσεται. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 59,5 μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr