Με 16 δισ. ευρώ από 40 που προβλεπόταν αρχικά θα κάνει το “ντεμπούτο” του ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης το 2013 μετά τις γερμανικές διαφωνίες, καθώς οι “27” της ΕΕ συμφώνησαν να μειώσουν το αρχικό κεφάλαιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας περιορίζοντας τις συνεισφορές σε ρευστό μετά την απόφαση της Γερμανίας να μην καταβάλει άμεσα το μερίδιο που της αναλογεί. Συνολικά, ο μηχανισμός θα διαθέτει καταβεβλημένο κεφάλαιο 80 δισ. ευρώ και καταβλητέο κεφάλαιο 620 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, “τελεσίδικη” είναι η απόφαση που έλαβαν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί αργά το βράδυ της Πέμπτης από τις Βρυξέλλες.... Οι “27” της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής τους, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, έδωσαν τα χέρια ως προς τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, ESM, ύψους 500 δισ. ευρώ, του οποίου η ισχύ θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2013 με αξιολόγηση ΑΑΑ. Παράλληλα, οι ηγέτες της ευρωπαικής περιοχής επικύρωσαν και το Σύμφωνο του Ευρώ, το οποίο μετονομάστηκε σε «Euro Plus» για δύο λόγους. Πρώτον γιατί είναι αυτό που οι χώρες της Ευρωζώνης θέλουν περισσότερο και δεύτερον διότι έξι χώρες που δεν ανήκουν σε αυτό, κατέθεσαν την πρόθεση τους να το ακολουθήσουν. Πρόκειται για την Δανία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Λεττονία, την Λιθουανία και την Πολωνία.
Οι παραπάνω αποφάσεις ανακοινώθηκαν δια στόματος του προέδρου του Συμβουλίου, κ. Χένρι Βαν Ρόμπει, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, ύστερα από το πέρας της πρώτης μέρας των διαβουλεύσεων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία για το ESM, στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί “τελεσίδικη”.
Ωστόσο, το ζήτημα του προσωρινού μηχανισμού στήριξης του EFSF παρέμεινε “ανοιχτό”, καθώς παρόλο που δόθηκε το τελικό “ok” στην ενίσχυση της χρηματοδότησής του στα 440 δισ. Ευρώ, ωστόσο δεν αποσαφηνίστηκαν οι περαιτέρω λεπτομέρειες ως προς τους τρόπους αξιοποίησης του. Συνεπώς, η συζήτηση επί αυτού του θέματος και η τελική απόφαση μετατίθεται για τον Ιούνιο μαζί με το συνολικό “πακέτο” μέτρων ενάντια στην παγκόσμια κρίση χρέους.
Στο μεταξύ, σιγή ιχθύος τηρήθηκε στη συνεδρίαση των “27” ως προς το ζήτημα της Πορτογαλίας, την ώρα που οι φήμες ήθελαν τη χώρα να ζητά διάσωση κατά τη διάρκεια των πυρετωδών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, το ύψος της οποίας λέγεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 80-100 δισ. ευρώ.
Αυτό επιβεβαίωσε ερωτώμενος σχετικά ο πρόεδρος τη Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, οποίος επεσήμανε ότι οι ηγέτες ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό Σόκρατες για την κατάσταση, ο οποίος, όπως είπε « διαβεβαίωσε ότι όποιο κόμμα και να νικήσει στις εκλογές, θα ακολουθήσει τον δρόμο της εξυγίανσης». Ο κ. Μπαρόζο κάλεσε την Πορτογαλία να προχωρήσει σε λήψη νέων μέτρων και αρνήθηκε να απαντήσει εάν η ΕΕ ετοιμάζεται να εντάξει την χώρα στον Μηχανισμό Στήριξης.
Την ίδια στιγμή, επειτα από το "χαστούκι" της Fitch, νέα υποβάθμιση για την Πορτογαλία, από τον οίκο S&P αυτή τη φορά, ο οποίος υποβάθμισε τη χώρα κατά δύο μονάδες, την ώρα που η πολιτική κρίση την έχει φέρει όλο και πιο κοντά στο μηχανισμό διάσωσης, ύστερα και από την παραίτηση Σόκρατες. Ειδικότερα, η S&P υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας σε ΒΒΒ από Α-, ενώ υπογράμμισε στην έκθεσή του, ότι υπάρχει χώρος και για περαιτέρω υποβάθμιση της χώρας. Μετά την καταψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας από το πορτογαλικό κοινοβούλιο και την παραίτηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού από την εξουσία, ο οίκος αναφέρει, πως η πολιτική αβεβαιότητα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις εμπιστοσύνη των αγορών και θα δημιουργήσει εμπόδια στην αναχρηματοδότηση της χώρας.Από την “κορυφή” εξακολουθούν να διαπραγματεύονται και στις σημερινές συναλλαγές το πορτογαλικό spread και τα CDS, έπειτα από τις διαδοχικές υποβαθμίσεις, στις οποίες έχουν προχωρήσει οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Fitch και S&P και Moodys. Ειδικότερα, στις 452 μβ ενισχύεται το πορτογαλικό spread και στις 542 μβ τα πορτογαλικά CDS.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr