Πτωτικά κινήθηκε και η Wall, αν και προς το τέλος της συνεδρίασης περιόρισε τις απώλειες. Συγκεκριμένα, o Dow Jones έχασε 0,43% στις 11.993 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε 0,54% στις 2.701 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,61% στις 1.296 μονάδες.
Σύμφωνα με την αμερικανική High Frequency Economics, οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την ιαπωνική αγορά, θα δούν τη ζήτηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους να μειώνεται δραματικά, καθώς η οικονομική δραστηριότητα έχει παγώσει στη χώρα. Ήδη οι αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota, Nissan και Honda ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν επ αόριστον την παραγωγή μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Το ίδιο ανακοίνωσαν και οι εταιρείες τεχνολογίας, ενώ οι ξένες και οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ιαπωνική αγορά θα κληθούν να καταβάλλουν τεράστια ποσά γι' αυτές τις συνέπειες.
Κλιμακώνεται ο πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία, καθώς σημειώθηκε και νέα έκρηξη, αυτή τη φορά στον Αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, μετά από ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Παράλληλα, εντείνονται οι φόβοι ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες σοβαρές δυσλειτουργίες στους πυρηνικούς αντιδραστήρες των εργοστασίων που έχουν πληγεί. Όσον αφορά τον απολογισμό των θυμάτων, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί φτάνουν ήδη τους 4.000, καθώς -όπως έγινε γνωστό- περισσότερα από 2.000 σώματα αγνοουμένων βρέθηκαν στις ακτές της επαρχίας Μιγιάγκι. Ο αριθμός αυτός θα ανέβει πάρα πολύ, διότι οι αγνοούμενοι, σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι αρχές της Ιαπωνίας, ανέρχονται στους 50 χιλιάδες.
Oι αγνοούμενοι από το σεισμό και το τσουνάμι φτάνουν τις 50.000, αφού μόνο σε μία πόλη οι αρχές αναζητούν 23.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν σήμερα οι ιαπωνικές αρχές. Σε περίπου 4.000 υπολογίζονται οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι. Στοιχεία που μεταδίδουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης και τα οποία επικαλείται το Reuters, μιλούν για επιβεβαιωμένους θανάτους 2.785 ανθρώπων στην περιφέρεια Μιγιάγκι, ενώ αγνοούνται τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι.
Ταυτόχρονα, το μέτωπο στη Λιβύη παραμένει “ανοιχτό”, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης “αποκωδικοποιούν” στις Βρυξέλλες τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, αφού σήμερα και αύριο οι “17” της ευρωπαικής περιοχής συσκέπτονται στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή σε όλη την ευρωζώνη αυξήθηκε από εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία κατά 0,3% τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της της Eurostat. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2010, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,6%.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει 0,4% μηνιαία αύξηση και 6,4% από έτος σε έτος αύξηση. Η Eurostat αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την βιομηχανική παραγωγή Δεκεμβρίου, οι οποίες πλέον δείχνουν 0,3% μηνιαία αύξηση και 8,8% από έτος σε έτος αύξηση, σε σύγκριση με μια προηγούμενη εκτίμηση που έδειχνε 0,1% μηνιαία πτώση και 8% ετήσια αύξηση.
Στο μεταξύ, στον απόηχο των ισχυρών ανησυχιών για τις σιβαρές επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία ο καταστροφικός σεισμός που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στις βορειανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών του αργού πετρελαίου και του τύπου brent παρατηρείται στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές των ξένων αγορών.
Ειδικότερα, το πετρέλαιο τύπου Brent σημειώνει πτώση της τάξεως του 2,4% στα 111,16 δολάρια. Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,37 δολάρια στα 99,79 δολάρια το βαρέλι. "Τα γεγονότα στην Ιαπωνία είναι αρνητικά για την ανάπτυξη", είπε ο Jonathan Barratt, διευθύνων σύμβουλος της Commodity Broking Services στο Σίδνεϋ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr