Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,24% στις 5.990 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έχασε 1,01% στις 4.020 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση της τάξεως του 0,65% στις 7.178 μονάδες. Απώλειες και σε επίπεδο εβδομάδες για τους ευρωπαϊκούς δείκτες, αφού ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,2%, ο DAX κατά 0,1% και ο CAC 400 κατά 1,2%.
Επιπλέον, ο Dow Jones υποχώρησε 0,72% στις 12.170 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,50% στις 2.785 μονάδες, ενώ ο S&P500 έχασε 0,74% στις 1.321 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη. Ο Dow σημείωσε κέρδη 0,3%, ο S&P 500 0,1% και ο Nasdaq 0,2%,
Απ' ό,τι φαίνεται οι επενδυτές έχουν στρέψει και πάλι το ενδιαφέρον τους στην έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
Στο μεταξύ, ισχυρή ανοδική αντίδραση έχει βγάλει η απ' όσοη του ευρώ, η οποία “φλερτάρει” με το ψυχολογικό όριο του 1,40, ενώ αυτή την ώρα διαπραγματεύεται πάνω από το 1,39, στο 1,3972, παραμένοντας σε υψηλό τεσσάρων μηνών.
Σε διαχωρισμό του ρόλου των ιδιωτών στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους των χωρών μελών της ευρωζώνης, προχώρησε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η ίδια είναι υπέρ της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM, αλλά όχι στον προσωρινό μηχανισμό EFSF.
Οίκοι αξιολόγησης όπως η Standard & Poor's έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η ΕΕ αποφασίσει να εκθέσει στον κίνδυνο χρεοκοπίας ιδιώτες ομολογιούχους, τότε το πιθανότερο είναι να προχωρήσουν σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδα. Ο ρόλος των ιδιωτών ομολογιούχων σε ενδεχόμενες μελλοντικές διασώσεις υπερχρεωμένων κρατών αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα στην ευρωζώνη.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου σήμερα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Μέρκελ επισήμανε για ακόμη μία φορά ότι η ΕΕ θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα αυτόν το μήνα, στην προσεχή Σύνοδος Κορυφής το τέλος του Μαρτίου.
Στα μάκρο της ημέρας, σε υψηλό ενός χρόνου “σκαρφάλωσε” η βιομηχανική παραγωγή στην Ισπανία τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας σημείωσε αύξηση της τάξεως του 3,8% σε Εποχιακά προσαρμοσμένη βάση τον Ιανουάριο, μετά από πτώση 0,1% που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο.
Για υποχώρηση του επιτοκίου της έκτακτης οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει η Ιρλανδία κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικαλούμενο τη συμφωνία του 2008 για την ενίσχυση της συνεισφοράς της χώρας στο Ταμείο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, το μέσο επιτόκιο "στην κορύφωση της πρόσβασης" στο πλαίσιο του δανείου θα είναι 3,04% σε χρηματοδότηση για ανεξόφλητο υπόλοιπο οφειλών (credit outstanding) διάρκειας λιγότερο από τρία έτη, από 3,17%. Το επιτόκιο θα είναι 3,85% σε χρηματοδότηση για ανεξόφλητο υπόλοιπο οφειλών διάρκειας για περισσότερο από τρία έτη από 4,04% προηγουμένως.Η ποσόστωση της Ιρλανδία στο ΔΝΤ θα αυξηθεί κατά 50% στο ισοδύναμο των περίπου 1,4 δισ. ευρώ."Η μείωση του μέσου επιτοκίου είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής των υφιστάμενων πολιτικών χρηματοδότησης στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας αύξησης των ποσοστώσεων και δεν αποτελεί αλλαγή πολιτικής", διευκρίνισε το ΔΝΤ.
Το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ υποχώρησε στο 8,9 % το Φεβρουάριο από 9,0% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με μια ξεχωριστή έρευνα για 60.000 νοικοκυριά. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν το ποσοστό των ανέργων να είναι υψηλότερο στο 9,1%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009.
Οι μισθοδοσίες για όλη την οικονομία πλην του αγροτικού κλάδου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 192.000 το μήνα, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Μάιο, με στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με έρευνα του MarketWatch, αναμενόταν αύξηση 218.000.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr