Στη Wall, ο Dow και S&P 500 βρέθηκαν σε υψηλά 2,5 ετών, άνω των 12.000 και 1.300 μονάδων, αντίστοιχα, την ώρα που η Wall αξιολογεί θετικά τα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ της Παρασκευής, ενώ «απολαμβάνει» τα πότε ικανοποιητικά και πότε μέτρια αμερικάνικα εταιρικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου, την ώρα που η πλειοψηφία εξ αυτών σημειώνει ρεκόρ κερδών και εσόδων και συγκεκριμένα το 72% των εταιρειών του S&P.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε ανοδικά κατά 0,77% στις 6.043 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξήθηκε κατά 0,87% και έκλεισε στις 4.082 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,90% και έκλεισε στις 7.281 μονάδες. Στην υψηλότερη τιμή από το Σεπτέμβριο του 2008 κινήθηκε και ο δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφοντας άνοδο 0,89% στις 288,45 μονάδες.
Ταυτόχρονα, στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατά 0,56% στις 12.160 μονάδες, ο S&P κέρδισε 0,62% στις 1.319 μονάδες και τέλος, ο Nasdaq αυξήθηκε κατά 0,53% στις 2.784 μονάδες.
Στο μεταξύ, μικρή υποχώρηση εμφανίζει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3519 δολάρια από το επίπεδο των 1,3581 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3553 δολάρια.
Η πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος σήμερα, για τέταρτη συνεχή ημέρα, αποδίδεται στην κάμψη που εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στην Γερμανία. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι παραγγελίες στην γερμανική βιομηχανία το Δεκέμβριο μειώθηκαν περισσότερο (3,4%) σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι πιστώσεις προς τα νοικοκυριά συνέχισαν να αυξάνονται εξέλιξη που προμηνύει αναθέρμανση της καταναλωτικής δαπάνης και συνακόλουθα ενίσχυσης του ρυθμού ανάπτυξης.
Την πρώτη δόση από το μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης ύψους 3,6 δισ. ευρώ έλαβε η Ιρλανδία, σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες το Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο θέμα.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το ποσό αυτό είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από εκείνο που είχε συμφωνηθεί, ενώ το πραγματικό κόστος δανεισμού για την Ιρλανδία ανέρχεται στο 5,9%.
«Στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των Ε.Ε./ΔΝΤ που συμφωνήθηκε για την Ιρλανδία, ο EFSF μετέφερε 3,6 δισ. ευρώ στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας», ανέφερε η πηγή και πρόσθεσε: «Λόγω της επιτυχημένης έκδοσης ομολόγου του EFSF, το ποσό ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο από τα 3,3 δισ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί».
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών διαμορφώθηκε ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης τον Φεβρουάριο στην ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα του Sentix. O δείκτης διαμορφώθηκε στις 16,7 μονάδες από 10,6 μονάδες τον Ιανουάριο, αρκετά πάνω από τις προβλέψεις εννέα οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και έκαναν λόγο για διαμόρφωση του δείκτη στις 12,5 μονάδες.
Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση κατέγραψαν τον Δεκέμβριο οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, τον τελευταίο μήνα του 2010, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ υποχώρησαν κατά 3,4%, την ώρα που οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση της τάξης του 1,5% σε μηνιαία βάση. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο είχε σημειωθεί αύξηση 5,2%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr