Πτώση 0,1% κατέγραψε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600. Σε επίπεδο μηνός, ο δείκτης μέτρησε κέρδη 1,7%. Στα 1,3710 δολάρια διαπραγματεύεται το ευρώ.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 5.862 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έχασε 0,36% στις 7.077 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,08% στις 4.005 μονάδες. Μικρές οι επιρροές της πολιτικής κρίσης της Αιγύπτου και στη Wall, οι δείκτες της οποίας διαμορφώθηκαν με κέρδη, ωθούμενοι από το ράλι του πετρελαϊκού κλάδου. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones κέρδισε 0,55% στις 11.891 μονάδες, o Nasdaq είχε άνοδο 0,5% στις 2.700 μονάδες και o S&P500 σημείωσε κέρδη 0,8% στις 1.286 μονάδες
Πάνω από τα 100 δολάρια έκλεισε το πετρέλαιο τύπου brent, για πρώτη φορά από το 2008, σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εν μέσω ανησυχιών είτε για επέκταση των ταραχών από την Αίγυπτο σε χώρες-παραγωγούς της Μέσης Ανατολής είτε για προβλήματα στο εμπόριο μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, αρκετά πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που ενδέχεται να πυροδοτήσει εικασίες ότι η ΕΚΤ ίσως αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο έναντι 2,2% τον Δεκέμβριο. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει επιτάχυνσή του στο 2,3%.
Εν τω μεταξύ, στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Αιγύπτου προχώρησε η Moody's. Ο οίκος υποβάθμισε σε Ba2 από Ba1 την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, με αρνητικό, από σταθερό προηγουμένως, outlook. Η υποβάθμιση αντανακλά τη σημαντική αύξηση του πολιτικού ρίσκου της χώρας, εν μέσω ανησυχιών ότι η απάντηση των αρχών στις αναταράξεις θα υπονομεύσει την ήδη αδύναμη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Η Moody's αναφέρει ότι εάν οι πολιτικές εντάσεις και οι κίνδυνοι που αυτές συνεπάγονται στον δημοσιονομικό και οικονομικό τομέα ελαττωθούν, ο οίκος είναι πιθανόν να αναθεωρήσει σε "σταθερή" την προοπτική εξέλιξης της χώρας. Αλλά, εάν η πολιτική κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, ο οίκος είναι πιθανόν να υποβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση στο 0,7% το Δεκέμβριο του 2010, πάνω από τις προσδοκίες, κάτι που αποτελεί σημείο ότι η οικονομία εισήλθε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με αναπτυξιακή δυναμική, σύμφωνα με όσα εκτιμά το υπουργείο Εμπορίου. Τα έσοδα αυξήθηκαν 0,4% τον Δεκέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν για έξι συνεχόμενους μήνες. Οι οικονομικοί αναλυτές της Wall Street ανέμεναν αύξηση 0,4% του εισοδήματος και 0,6% αύξηση των δαπανών. Με τις δαπάνες να υπερβαίνουν τα εισοδήματα, το ποσοστό αποταμίευσης μειώθηκε στο 5,3% το Δεκέμβριο από 5,5% το Νοέμβριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο.
Ο δείκτης Chicago- PMI, που δηλώνει το εύρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αυξήθηκε στο 68,8 τον Ιανουάριο του 2011 από 66,8 τον Δεκέμβριο του 2010, υποδεικνύοντας την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ- και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς.
Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του MarketWatch ανέμεναν τον δείκτη στο 65 τον Ιανουάριο. Κάθε ανάγνωση του δείκτη πάνω από το 50 υποδεικνύει επέκταση της δραστηριότητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr