Σημαντικά κέρδη στη Wall
Με τα μεγαλύτερα κέρδη από τον περασμένο Φεβρουάριο έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά τα θετικό momentum που προκάλεσε η ιστορική συγχώνευση της UAL και της Continental και τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Θετικά συνέβαλλε και η «υπεράσπιση» της Goldman Sachs από τον Warren Buffett σχετικά με τις τακτικές της απέναντι στους πελάτες της.
Σε συγχώνευση προχώρησαν οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες Continental Airlines και United Airlines (UAL), δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία παγκοσμίως. Η νέα εταιρεία θα έχει ένα πυκνό δίκτυο μεταφορών που θα καλύπτει έως και 370 διαφορετικούς προορισμούς. Οι μέτοχοι της Continental θα λάβουν 1,05 μετοχές της United για κάθε μετοχή που κατέχουν, ενώ το deal διαμορφώνεται στα 3,15 δισ. δολαρίων.
Με κέρδη 2% κινήθηκε η Continental, με 2,6% η United και η Delta.
Κατά 2,4% ενισχύθηκε η Apple, μετά την πώληση 1 εκατ. iPads μέσα σε 28 μέρες.
Στο 1,5% βρέθηκε η General Electric, ενώ ο τραπεζικός γίγαντας J.P. Morgan Chase κέρδισε 1,5%. Στο +1,1% και η United Technologies.
Στο +3,6% βρέθηκε και η Goldman Sachs, ύστερα από τις δηλώσεις του επενδυτή W. Buffett ο οποίος ανέφερε ότι η τράπεζα δεν θα πρέπει να νιώθει υπεύθυνη για τις ζημιές στην αγορά αξιογράφων στεγαστικών δανείων.
Κέρδη που φτάνουν το 11% σημείωσε η Alaska Air Group, της οποίας τα κέρδη μπορεί να αυξηθούν ακόμα και κατά 40% εξαιτίας της αύξησης των επιβατών σε πτήσεις με συγκεκριμένους δημοφιλής προορισμούς.
Αύξηση 0,6% κατέγραψαν οι προσωπικές δαπάνες κατά το μήνα Μάρτιο, μετά από άνοδο 0,5% τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας σε υψηλό έξι μηνών, επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, το προσωπικό εισόδημα ανήλθε κατά 0,3%, με φόντο την αδύναμη αγορά εργασίας που εμποδίζει την αύξηση των μισθών. Ωστόσο, η αύξηση επιβεβαίωσε τις προσδοκίες.
Επιπλέον, ο ρυθμός αποταμίευσης υποχώρησε κατά 2,7%, στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 18 μηνών, έναντι μειώσεως 0,3% το Φεβρουάριο. Ακόμη, οι αποταμιεύσεις έφτασαν τα 303,9 δισ. δολαρίων το Μάρτιο.
Ανοδικά κατά 0,2% διαμορφώθηκαν οι κατασκευαστικές δαπάνες το Μάρτιο στις ΗΠΑ, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 847,32 δισ. δολ., διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν πτώση. Ωστόσο, τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον προηγούμενο μήνα έδειξαν μεγάλη πτώση των δαπανών κατά 2,1% από το -1,3% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2004 βρέθηκε ο δείκτης PMI μεταποίησης στις ΗΠΑ κατά το μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με το ISM (Institute for Supply Management). Ειδικότερα, ο δείκτης ανήλθε στις 60,4 μονάδες από τις 59,6 μονάδες το Μάρτιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για άνοδο στις 60,1 μονάδες.
«Στο πράσινο» η Ευρώπη
Με κέρδη έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά ταμπλό, μεταστρέφοντας το αρχικό αρνητικό κλίμα που «μεταφέρθηκε» από την Παρασκευή, μετά από την αδυναμία της συμφωνίας για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα να απομακρύνει τους φόβους για την κρίση χρέους που βασανίζει αρκετές χώρες της Ευρωζώνης. Τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα έδωσαν θετικό τόνο στο «βαρύ» κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών.
Ωστόσο, «ανάσα» έδωσε στις ελληνικές τράπεζες η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναστείλει την εφαρμογή του ελάχιστου rating πιστοληπτικής αξιολόγησης των ομολόγων που θα γίνονται δεκτά ως collateral.
Θετικά κατά 0,3% κινήθηκε και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, στις 260,66 μονάδες. Το ευρώ υποχωρεί στα 1,3229 δολάρια.
Στο -0,5% ο IBEX 35 στην Ισπανία και στο -0,3% ο δείκτης PSI 20 στην Πορτογαλία.
Κέρδη 3,8% σημείωσε η Lanxess, η σύσταση της οποίας διαμορφώθηκε σε “buy” από “add” προηγουμένως από την WestLB, καθώς αναμένοντας πολύ ισχυρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Στο +1,7% βρέθηκε η Norsk Hydro, μετά την ανακοίνωση ότι θα εξαγοράσει την Vale, η οποία βρέθηκε στο +1,3%, έναντι 4,9 δισ. δολαρίων.
Στο +2,8% βρέθηκε η GDF Suez, μετά τις δηλώσεις του CEO της εταιρείας Gerard Lamarche, ότι η εταιρεία διατηρεί την ελκυστική μερισματική της πολιτική.
Απώλειες 1,3% για την TNT. Κατά 88% αυξήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο χρήσης τα καθαρά κέρδη της ολλανδικής εταιρείας, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 143 εκατ. ευρώ (189 εκατ. δολάρια), έναντι των μόλις 76 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Υπό πίεση βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με τη Santander να υποχωρεί 1,8%, τη Banco Bilbao Vizcaya Argentaria 1,5% και τη Banco Espirito Santo 1,9%.
Με απώλειες 0.9% κινήθηκε η Bouygues, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε “outperform” από τη “selected list” από τη Cheuvreux.
Με κέρδη 4,5% κινήθηκε η Xstrata, η οποία εξετάζει την πιθανότητα συγχώνευσης με τη Glencore International, δημιουργώντας μία εταιρεία αξίας 55 δισ. στερλινών.
Στις 57,6 μονάδες ενισχύθηκε τον Απρίλιο ο δείκτης PMI μεταποίησης της Ευρωζώνης. Ένα μήνα νωρίτερα, ο δείκτης διαμορφωνόταν στις 56,6 μονάδες. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση του δείκτη στις 57,5 μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr