Πτωτικά η Ευρώπη
Πτωτικά έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω ανησυχιών για την πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Κίνας, αλλά και για την πιθανή υποβάθμιση της «ΑΑΑ» αξιολόγησης των ΗΠΑ και της Βρετανίας από τη Moody’s.
Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις κρίσιμες συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin, σήμερα και αύριο, όπου και αναμένεται να συζητηθεί σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.
Πτώση 0,7% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στις 256,65 μονάδες, μετά τα κέρδη 0,5% την περασμένη εβδομάδα, ενώ στο -0,5% βρέθηκε ο MSCI Asia Pacific Index.
Εν μέσω έντονων πιέσεων στα χρηματιστηριακά ταμπλό οι μεταλλουργικές εταιρείες. Πάνω από 2% οι απώλειες για τις Xstrata και Kazakhmys. Στο -1,6% η BHP Billiton.
Απώλειες κοντά στο 1% για τη Deutsche Bank. Το Σάββατο ο οικονομικός διευθυντής του ιδρύματος φέρεται να δήλωσε ότι η τράπεζα δεν διαθέτει αρκετό απόθεμα σε ρευστό, τέτοιο που να της επιτρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές.
Πτωτικά 0,9% κινήθηκε η Deutsche Telekom, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «underperform» από τη BofA Merrill Lynch Global Research.
Πτωτικά κινήθηκαν και οι εταιρείες – κατασκευαστές chips, μετά την υποβάθμιση της σύστασης αρκετών μετοχών του κλάδου από τη UBS. Απώλειες 3,5% για τη Micronas, 2,3% για τη CSR και 1% για την Arm Holdings. Η UBS υποβάθμισε τη σύσταση και των τριών μετοχών σε «neutral» από «buy».
Κέρδη 1,1% για τη BT. Η Citi προχώρησε στην αναβάθμιση της μετοχής της σε «buy» από «hold».
Ανοδικά 2,9% έκλεισε η Q-Cells, καθώς η Γερμανία πρόκειται να μειώσει τη λειτουργία των μονάδων των μονάδων ηλιακής ενέργειας κατά τρεις μήνες.
Κατά 347.000 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας στην ευρωζώνης στο δ' τρίμηνο του 2009, με τον αριθμό των απασχολούμενων να υποχωρεί κατά 0,2% σε σχέση με το γ' τρίμηνο στα 144,3 εκατ., στον απόηχο των περικοπών στον βιομηχανικό κλάδο, Σύμφωνα με τη Eurostat, σε ετήσια βάση, η απασχόληση μειώθηκε κατά 2%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη μείωση των ποσοστών απασχόλησης καταγράφηκε στην Ελλάδα και στην Ισπανία (0,8%). Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο μόλις κατά 0,1%, ενώ συρρικνώθηκε κατά 2,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Σε αρνητικό έδαφος η Wall
Διευρύνουν τις απώλειες οι μεγαλύτεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά την απρόσμενη άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ, αλλά και τις ανησυχίες για την πιθανή υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τη Moody’s.
Σε καλή θέση, παρά τη δύσκολη εικόνα που παρουσιάζουν τα δημοσιονομικά τους μεγέθη, βρίσκεται η πιστοληπτική ικανότητα των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών που έχουν αξιολογηθεί με ΑΑΑ. Ωστόσο οι κίνδυνοι ολοένα και αυξάνονται. Τα ανωτέρω ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, μετά την εξέταση των οικονομιών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.
Στην εν λόγω έκθεση εξετάστηκαν και οι οικονομίες της Ισπανίας, καθώς εκείνες που παρουσιάζουν μικρότερες «προκλήσεις», όπως η Δανία, η Φιλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.
Σύμφωνα με τη Moody's, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη παραμένει «εύθραυστη», με «βαρίδι» τις ισχυρότερες οικονομίες, οι περισσότερες εκ των οποίων προχώρησαν σε ιδιαίτερα επιθετική οικονομική και νομισματική πολιτική.
«Με τον τρόπο αυτό οι κυβερνήσεις είναι εκτεθειμένες σε μεγάλους κινδύνους, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να κάνει την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών αυτών ακόμη πιο τρωτή», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση της Moody's.
Στο -3,8% η Google, καθώς ανακοίνωσε ότι είναι πολύ κοντά στην απόφαση να αποχωρήσει από την αγορά της Κίνας, καθώς η κυβέρνηση της χώρας κατηγορεί την εταιρεία για «ανευθυνότητα». Η ανταγωνίστρια της Baidu κερδίζει 6,5%.
Με απώλειες που φτάνουν το 1,8% κινείται ο ενεργειακός κλάδος, καθώς το αργό πετρέλαιο υποχωρεί κοντά στα 79 δολάρια, χάνοντας 2,6%. Η Exxon υποχωρεί κατά 1,1%, η Chevron κατά 1% και η Consol Energy σημειώνει «βουτιά» 9,3%.
Στο -1,8% βρίσκεται η Caterpillar, ενώ «βαρίδι» στις αγορές αποτελεί η Google, στο -2,36%, καθώς αναμένεται να αποχωρήσει από την κινεζική αγορά και να κλείσει τη μηχανή αναζήτησης της στη χώρα.
Στον αντίποδα, με κέρδη 2,6% κινείται η Wal-Mart Stores, μετά τη σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Citigroup.
Με θετικά πρόσημα κινείται και ο φαρμακευτικός κλάδος. Στο +9,48% βρίσκεται η Amylin Pharmaceuticals, μετά την έγκριση φαρμάκου της για το διαβήτη, και στο +8,85% η Alkermes.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 22,9 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης μεταποίησης Empire State κατά το μήνα Μάρτη, από τις 24,9 μονάδες το μήνα Φεβρουάριο, ο οποίος ήταν κατώτερος των εκτιμήσεων των αναλυτών. Επιπλέον, ο δείκτης νέων παραγγελιών ανήλθε στις 25,43 μονάδες από τις 8,78 μονάδες, ενώ ο δείκτης αποστολών φορτίων ενισχύθηκε στις 28,58 μονάδες από τις 15,14 μονάδες. Ακόμη, ο δείκτης απασχόλησης ανήλθε στις 12,35 μονάδες από 5,56 μονάδες.
Στα 19,1 δισ. δολάρια διαμορφώθηκαν οι καθαρές εισροές επενδύσεων χαρτοφυλακίου κατά το μήνα Ιανουάριο, από 63,3 δισ. δολάρια κατά τον προηγούμενο μήνα.
Απρόσμενη αύξηση κατά 0,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ κατά το μήνα Φεβρουάριο, καθώς οι αναλυτές έκαναν λόγο για πτώση 0,2%. Ακόμη, η εργαστηριακή δραστηριότητα υποχώρησε 0,2%, έναντι ανόδου 0,9% τον Ιανουάριο. Η παραγωγή μοτοσικλετών σημείωσε πτώση 4,4%. Εξαιρουμένων των αυτοκίνητων και φορτηγών, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση 0,3%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr