Συγκεκριμένα, την περίοδο 2006-2010, «η Ισπανία είναι η χώρα όπου αυξήθηκαν περισσότερο οι ανισότητες» ανέφερε η Ροσαλία Βάσκεθ Άλβαρεθ, ειδική της ΔΟΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, ενώ εξήγησε ότι την περίοδο αυτή η διαφορά μεταξύ του πιο πλούσιου 10% του πληθυσμού και του πιο φτωχού 10% αυξήθηκε κατά 20%.
Μάλιστα, η ΔΟΕ εκτιμά ότι η τάση αυτή συνεχίστηκε και μετά το 2010.
Η αύξηση των ανισοτήτων, που είναι μεγαλύτερη στην Ισπανία σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, εξηγείται από το γεγονός ότι οι πιο φτωχοί υπέφεραν περισσότερο, σημειώνει η ΔΟΕ.
Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας δεν συνέβη το ίδιο, καθώς στις χώρες αυτές η μεσαία τάξη επλήγη περισσότερο από τα μέτρα λιτότητας σε σχέση με τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού.
Στην Ισπανία η απώλεια αγοραστικής ισχύος εξηγείται κυρίως από το γεγονός ότι «οι άνθρωποι έχασαν την εργασία τους», πρόσθεσε η Βάσκεθ Άλβαρεθ, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει στο πολύ υψηλό 24%, αν και έχει σημειώσει μείωση.
Όσοι διατήρησαν την εργασία τους αναγκάστηκαν να δεχθούν το πάγωμα ή τη μείωση των μισθών τους. «Υπάρχει ένα πραγματικό περιθώριο που επιτρέπει την αύξηση των μισθών» σήμερα, χάρη στη βελτίωση της παραγωγικότητας, εκτίμησε από την πλευρά του ο Χοακίν Νιέτο, διευθυντής της ΔΟΕ στην Ισπανία, χωρίς να θελήσει να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr