Υπενθυμίζεται ότι μια «συμφωνία κυρίων», που κρατεί από το 1946 θέλει τη διεύθυνση του ΔΝΤ να ανατίθεται σε Ευρωπαίο και εκείνη της Παγκόσμιας Τράπεζας σε Αμερικανό.
«Το ΔΝΤ πρέπει να είναι απολιτικό. Προκειμένου να είναι διατεθειμένες οι χώρες, να αποδέχονται τις εισηγήσεις του ΔΝΤ, πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα ότι προέρχονται από έναν απολιτικό θεσμό, που δεν αντιπροσωπεύει καμία (γεωγραφική) περιοχή», τόνισε εσχάτως ο Κάρστενς, αφού ταξίδεψε για 2 ημέρες στη Βραζιλία, η οποία αποτελεί έναν από τους πόλους που στοχεύει να προσελκύσει. Τόσο η συνυποψήφια Κριστίν Λαγκάρντ (Γαλλία), όσο κι ο Κάρστενς, προβλέπεται να περιοδεύσουν άμεσα στο Νέο Δελχί και στο Πεκίνο.
Η ομάδα Brics - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική - μαζί με άλλες αναδυόμενες οικονομίες, διεκδικούν την αλλαγή στο στάτους κβο στο ΔΝΤ, όμως δεν συμπίπτουν σε ενιαία υποψηφιότητα για τη γενική διεύθυνσή του. Πάντως, Ισπανία και Ουρουγουάη ως μέλη του «ισπανόφωνου μπλοκ αναφέρουν πλέον ότι «στηρίζουν την υποψηφιότητα Κάρστενς».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr