Με όλο και περισσότερα ιδρύματα και οργανισμούς να συνειδητοποιούν ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από περιβαλλοντικές ζημιές και όχι μόνο έχει καθυστερήσει πολύ, η Pekao Bank δημιούργησε ψηφιακές αναπαραστάσεις τέχνης με έμφαση στο να μπορούν να αντέξουν στις περιβαλλοντικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
Όπως επισημαίνει το Bitcoinist, η τεχνολογία blockchain πρόκειται να φέρει επανάσταση στη νοοτροπία της κατοχής και της διατήρησης της Tέχνης. Με τα φυσικά μέτρα, ένα έργο τέχνης θα βρισκόταν πάντα στο έλεος της φθοράς. Όμως, με τα NFT και τις ψηφιακές μορφές αναπαράστασης, τα έργα τέχνης μπορούν να γίνουν tokens και να τοποθετηθούν με ασφάλεια σε δίκτυα blockchain.
Με τη σύγχρονη τεχνολογία τρισδιάστατης σάρωσης, η Bank Pekao ψηφιοποιεί γνωστά πολωνικά έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένων αυτών των Jan Matejko και Stanisław Wyspiański για αυτό το πρότζεκτ. Αυτά τα ψηφιακά αντίγραφα διατηρούνται στο φιλικό προς το περιβάλλον blockchain Aleph Zero ως NFT, κάτι που εγγυάται τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους.
Ένα πολύτιμο… αρχείο στην Αρκτική
Το Arctic World Archive, μια εγκατάσταση στο Svalbard της Νορβηγίας, που προορίζεται να αποθηκεύει πολύτιμα δεδομένα από κινδύνους όπως οι κυβερνοεπιθέσεις και οι φυσικές καταστροφές, θα στεγάσει επίσης και τα έργα τέχνης, ως tokens πλέον. Το Archiv3 αναφέρει ότι το AWA είναι γνωστό για την τήρηση επιστημονικών και πολιτιστικών αρχείων από οργανισμούς και οντότητες όπως η UNESCO και το Βατικανό.
Βέβαια, μακροπρόθεσμα, τα ιδρύματα θα πρέπει να υπολογίζουν τη μελλοντική βιωσιμότητα των πλατφορμών και την πιθανή μακροζωία της πρόσβασης, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται. Δεν πρόκειται για τη διατήρηση μόνο των ίδιων των φυσικών αντικειμένων αλλά και του οικοσυστήματος που περιβάλλει την ψηφιακή τέχνη.
Προκλήσεις και λύσεις
Αν και το blockchain βοηθά σαφώς στη διατήρηση της Τέχνης, υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να επιλυθούν, επισημαίνει το Bitcoinist. Πολλά έργα τέχνης, για παράδειγμα, είναι ευαίσθητα, γεγονός που καθιστά τη ζημιά ή την απώλεια ιδιαίτερα πιθανή. Οι συμβατικές προσεγγίσεις, όπως τα κλιματικά ελεγχόμενα περιβάλλοντα, έχουν περιορισμένες δυνατότητες. Οι καλλιτέχνες μπορούν να δημιουργήσουν ασφαλείς ψηφιακές αναπαραστάσεις που διατηρούν την αξία τους και καθιστούν δυνατή τη γενικότερη πρόσβαση, χαρακτηρίζοντας αυτά τα κομμάτια ως NFT.
Υφίστανται επίσης νομικά και ηθικά ζητήματα. Τα μουσεία που αποκτούν NFT εγείρουν ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και την αξία. Τα ιδρύματα που… πλοηγούνται σε αυτό το νέο έδαφος πρέπει να έχουν σαφείς κανονισμούς που να αντιμετωπίζουν αυτήν την πολυπλοκότητα για να εγγυηθούν δίκαιες πρακτικές στη συλλογή και την παρουσίαση της τέχνης blockchain.
Μια νέα εποχή για μουσεία και συλλέκτες τέχνης
Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας blockchain στη διατήρηση της τέχνης αντιπροσωπεύει μια αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο με τον οποίο κάποιος εκτιμά και κατανοεί την αξία και τη μακροζωία της τέχνης. Μουσεία τέχνης όπως το Μουσείο Τέχνης της Κομητείας του Λος Άντζελες (LACMA) πρωτοστατούν στις προσπάθειες συλλογής ψηφιακής τέχνης από διαφορετικούς δημιουργούς, αλλά πιο συγκεκριμένα, από γυναίκες καλλιτέχνες. Τέτοιες κινήσεις όχι μόνο βελτιώνουν τη διαφοροποίηση των συλλογών, αλλά συμβάλλουν στη δημιουργία προηγούμενου για βέλτιστες μελλοντικές πρακτικές στη διατήρηση της ψηφιακής τέχνης.
Πρωτοβουλίες όπως το Arctic vault από την Pekao Bank διασφαλίζουν ότι η καλλιτεχνική μας κληρονομιά παραμένει ασφαλής σε έναν τόσο διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, καταλήγει το Bitcoinist.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr