Οι νομοθέτες στην Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, συζητούν ένα νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα και χωριστή νομοθεσία που ρυθμίζει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.
Σύμφωνα με τον Ανατόλι Ακσάκοφ, επικεφαλής της επιτροπής χρηματοπιστωτικών αγορών της Δούμας, αυτά τα νομοσχέδια αναμένεται να περάσουν γρήγορα από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας πριν υπογραφούν σε νόμο από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με ημερομηνία έναρξης ισχύος την 1η Σεπτεμβρίου.
«Προηγουμένως, υπήρχαν φόβοι ότι η νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα για την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς», είπε ο Ακσάκοφ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η δυνατότητα των κρυπτονομισμάτων να βοηθήσουν τη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις έχει γίνει «ένα αντικειμενικό φαινόμενο και δεν μπορεί να αγνοηθεί».
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, τα κρυπτονομίσματα θα ρυθμίζονται όπως τα ξένα νομίσματα. Ο Ακσάκοφ σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην κρυπτογράφηση και την εξόρυξη πίεσαν για τη νομοθεσία για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να λειτουργούν νόμιμα χωρίς φόβο έρευνας.
Η επείγουσα ανάγκη να ψηφιστεί ο νόμος προέρχεται από τις ελπίδες ότι τα κρυπτονομίσματα θα βοηθήσουν στις διασυνοριακές μεταφορές, σύμφωνα με την αναλύτρια ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Άνι Ασλανιάν. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα παρακολουθούν τις ρωσικές υπηρεσίες και εταιρείες, δημιουργώντας ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού για να αποφύγουν τις κυρώσεις.
Οι κανονισμοί πιθανότατα θα ωφελήσουν τους μεγάλους εξαγωγείς, δημιουργώντας μια «κλειστή λέσχη» που αποκλείει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι συναλλαγές θα περιορίζονται σε οντότητες που εξορύσσουν οι ίδιες κρυπτονομίσματα, μια δυνατότητα που κατέχεται κυρίως από μεγάλες εταιρείες στη Ρωσία.
Η Τράπεζα της Ρωσίας θα είναι ο κύριος ρυθμιστής των κρυπτονομισμάτων, με πρόσθετη εποπτεία από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χρηματοοικονομικής Παρακολούθησης, την Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας. Μόλις τεθούν σε ισχύ οι κανονισμοί, ο Ακσάκοφ πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις θα «ανθίσουν».
Αλλαγή στη στάση της Ρωσίας για την κρυπτογράφηση
Αυτή η νομοθετική ώθηση σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στάση της Ρωσίας για τα ψηφιακά νομίσματα, επισημαίνει το CryptoPotato. Καθώς οι ρωσικές επιχειρήσεις παλεύουν με ζητήματα πληρωμών λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, ο Πούτιν έχει ζητήσει τη ρύθμιση αυτών των μέσων τόσο για εγχώρια όσο και για διεθνή χρήση. «Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στον κόσμο ως μέσο πληρωμής σε διεθνείς διακανονισμούς», σημείωσε.
Προηγουμένως, η κεντρική τράπεζα είχε προτείνει την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων λόγω ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ωστόσο, έκτοτε υποστηρίζει την πειραματική χρήση τους σε διασυνοριακές συναλλαγές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr