Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα σε αγοραία αξία έχει ήδη κερδίσει πάνω από 50% το 2024, επεκτείνοντας την περσινή άνοδο κατά 155% και πλησιάζει όλο και περισσότερο τα υψηλά ρεκόρ κοντά στα 69.000 δολάρια.
Το Ethereum ανεβαίνει επίσης και ο δείκτης CoinDesk 20, ένας ευρύτερος δείκτης της αγοράς, έχει σημειώσει άλμα 57% φέτος.
Η κεφαλαιοποίηση της ευρύτερης αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει κερδίσει 53% και ανέρχεται στα 2,64 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Μια εργασία του 2023 από τον Μάρκο Ντι Μάτζιο του Harvard Business School και την ομάδα οικονομολόγων του εκτίμησε ότι η οριακή τάση για κατανάλωση – το ποσό που δαπανάται για κατανάλωση για κάθε επιπλέον δολάριο που κερδίζεται – από μη πραγματοποιηθέντα κέρδη στην αγορά κρυπτογράφησης είναι διπλάσια από αυτή των μετοχών. Αυτό σημαίνει ότι ένα απότομο ράλι στις τιμές των κρυπτονομισμάτων, όπως το τρέχον, μπορεί να οδηγήσει σε μια επίδραση πλούτου που διοχετεύει τον πληθωρισμό στην οικονομία δημιουργώντας επιπλέον ζήτηση, επισημαίνει το CoinDesk.
«Η άνοδος του Βitcoin, του Ethereum και των altcoins είναι πληθωριστική, καθώς δημιουργεί περισσότερα περιουσιακά στοιχεία που μοιάζουν με χρήμα και ισχυρό αποτέλεσμα πλούτου για τους νέους με υψηλή οριακή τάση να ξοδεύουν», έγραψε ο Μπρεντ Ντόνελι, πρόεδρος της Spectra Markets, στο X.
Η «επίδραση του πλούτου (wealth effect)» είναι μια συμπεριφορική οικονομική έννοια που λέει ότι τα άτομα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ξοδεύουν περισσότερα όταν η αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων τους αυξάνεται, έστω και αν δεν αυξάνεται το εισόδημά τους. Αυτή η αυξημένη δαπάνη χρηματοδοτείται, ουσιαστικά, από τον πλούτο που δημιουργείται από το πουθενά, όπως από την αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, προσθέτει πιέσεις από την πλευρά της ζήτησης στην οικονομία, ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές.
Η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες εκμεταλλεύτηκαν την «επίδραση του πλούτου» για να βοηθήσουν στη διαχείριση του χρηματοοικονομικού κραχ του 2008 και του χτυπήματος του Covid το 2020, χρησιμοποιώντας απεριόριστες αγορές ομολόγων και πολιτικές μηδενικού επιτοκίου για να στοχεύσουν τις «τιμές των περιουσιακών στοιχείων και το κανάλι επίδρασης πλούτου», επεσήμανε η μελέτη. Αυτό βοήθησε στη στήριξη της κατανάλωσης και στην άνοδο των εγχώριων ρυθμών πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Χάρβαρντ, οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων είναι καθημερινοί επενδυτές που επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια τους, οδηγώντας σε μια επίδραση πλούτου που είναι πιο έντονη στον τομέα της στέγασης.
«Ο πλούτος των κρυπτονομισμάτων προκαλεί ανατίμηση των τιμών των κατοικιών, με τις κομητείες με υψηλότερο πλούτο από τα κρυπτονομίσματα να βλέπουν υψηλότερη αύξηση στις αξίες των κατοικιών μετά από υψηλές αποδόσεις στον τομέα της κρυπτογράφησης», ανέφερε η μελέτη.
Με το πέρασμα των χρόνων, το χρηματιστήριο συγκεντρώθηκε περισσότερο στα χέρια των πλουσίων, γεγονός που περιορίζει την επίδραση του πλούτου σε τυχόν ράλι μετοχών σε προϊόντα πολυτελείας. Αντίθετα, η αγορά εναλλακτικών κρυπτονομισμάτων κυριαρχείται από μικροεπενδυτές. Ως εκ τούτου, τα απότομα ράλι στα altcoins θα μπορούσαν να επηρεάσουν το γενικό επίπεδο τιμών στην οικονομία.
Τούτου λεχθέντος, η αγορά κρυπτογράφησης δεν είναι η μόνη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων σε άνοδο. Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ έχει επίσης εκτιναχθεί, με τον S&P 500 και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφουν υψηλά ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες.
«Και τα δύο δημιουργούν μια ταυτόχρονη πληθωριστική επίδραση πλούτου για δύο εξαιρετικά διαφορετικά δημογραφικά στοιχεία που πιστεύουν σε δύο εντελώς διαφορετικές αφηγήσεις», έγραψε ο Ντόνελι της Spectra Markets στο X, εξηγώντας τον πληθωριστικό αντίκτυπο του ράλι της αγοράς κρυπτονομισμάτων.
Η Fed θα επανεκτιμήσει την μείωση των επιτοκίων;
Τον Δεκέμβριο, η Fed δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει μειώσεις των επιτοκίων κατά τρεις μονάδες έως το τέλος του 2024, μειώνοντας το κόστος δανεισμού αναφοράς στο 4,6%.
Ωστόσο, οι δευτερογενείς επιπτώσεις από τα ράλι των κρυπτονομισμάτων και των χρηματιστηρίων ενδέχεται να αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα να υποχωρήσει στις εκτιμήσεις της και να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 525 μονάδες βάσης μεταξύ Μαρτίου 2022 και Ιουλίου 2023 για να τιθασεύσει την άνοδο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος είχε αυξηθεί έως και 9,1% στα μέσα του 2022. Τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 3,1%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr