Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Glassnode, η αγορά καταγράφει καθαρή εισροή κεφαλαίων για πρώτη φορά σε 17 μήνες, χάρη στα stablecoins.
Η καθαρή αλλαγή 90 ημερών στην προσφορά των τεσσάρων κορυφαίων stablecoins – tether (USDT), USD Coin (USDC), Binance USD (BUSD) και Dai (DAI) – έχει γίνει αισθητά θετική, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Terra στα μέσα Μαΐου 2022.
Από το 2020, τα stablecoins χρησιμοποιούνται ευρέως για τη χρηματοδότηση αγορών κρυπτονομισμάτων. Ως εκ τούτου, μια αύξηση στην προσφορά stablecoin θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει πιθανή αγοραστική πίεση που οι επενδυτές μπορούν να εκμεταλλευτούν για να αγοράσουν κρυπτονομίσματα ή να χρησιμοποιήσουν ως περιθώριο στις συναλλαγές παραγώγων.
«Αυτή την εβδομάδα, η αλλαγή 90 ημερών στις συνολικές προμήθειες stablecoin έγινε θετική για πρώτη φορά σε 1,5 χρόνο. Αυτό σηματοδοτεί αυξημένη ρευστότητα στην αλυσίδα που εκφράζεται μέσω stablecoins και μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη εισροών κεφαλαίων», ανέφερε η Reflexivity Research.
Η ανάκαμψη έρχεται καθώς το Βitcoin έχει διπλασιάσει την τιμή του φέτος, με τα περισσότερα κέρδη να προέρχονται κυρίως από τις προσδοκίες ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα εγκρίνουν σύντομα ένα ETF Bitcoin.
Ο δείκτης έγινε αρνητικός το πρώτο εξάμηνο του Μαΐου 2022, καθώς το διακριτικό LUNA της Terra, που αποσκοπούσε στη σταθεροποίηση του αλγοριθμικού stablecoin UST του blockchain, κατέρρευσε από τα 80 δολάρια σε λίγα σεντς.
Η ρευστότητα συνέχισε να εγκαταλείπει την αγορά τους επόμενους μήνες καθώς οι χρεοκοπίες τραπεζών φιλικών προς τα κρυπτονομίσματα και ανταλλακτηρίων, με αποκορύφωμα την FTX, μείωσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Οι έμποροι κρυπτονομισμάτων την Τρίτη υπέστησαν τη μεγαλύτερη μακροχρόνια εξάλειψη μόχλευσης σε τρεις μήνες, καθώς το ράλι που τροφοδοτήθηκε από το ETF για τις τιμές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων αντιστράφηκε απότομα χαμηλότερα.
Οι μεγάλες μειώσεις σε γενικές γραμμές προκάλεσαν πάνω από 307 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστοποιήσεις τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία από την CoinGlass. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο ποσό ρευστοποιημένων long σε μια μέρα από τις 17 Αυγούστου, όταν το Βitcoin έπεσε από πάνω από τα 28.000 δολάρια σε περίπου 25.000 δολάρια σε διάστημα λίγων λεπτών.
Η πτώση έρχεται παρά το γενικά υποστηρικτικό περιβάλλον για περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου μετά από μια ηπιότερη από την αναμενόμενη μέτρηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ τον Οκτώβριο που οδήγησε τις μετοχές σημαντικά υψηλότερα και τις αποδόσεις των ομολόγων σημαντικά χαμηλότερα.
Οι traders Bitcoin υπέστησαν τις περισσότερες ρευστοποιήσεις, στα 133 εκατομμύρια δολάρια και ακολουθούν οι traders Ethereum με περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια.
Οι αναλυτές της JPMorgan ανέφεραν σε έκθεση την περασμένη εβδομάδα ότι το πρόσφατο ράλι στις τιμές των κρυπτονομισμάτων ήταν «υπερβολικό», καθώς οι επενδυτές έγιναν υπερβολικά αισιόδοξοι σχετικά με τον αντίκτυπο της έγκρισης του ETF BTC στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Πάντως, υπάρχει και ένα κρυπτονόμισμα που… απογειώνεται, καθώς το Solana καταγράφει διψήφιο ποσοστό ανόδου.
Το SOL ξεπέρασε σε κάποια φάση τα 63 δολάρια, φτάνοντας σε επίπεδο που είχε προηγουμένως παρατηρηθεί τον Μάιο του 2022, πριν υποχωρήσει οριακά. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών εκτινάχθηκε επίσης σε πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένος περισσότερο από 70% από τα μέσα επίπεδα των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές Νοεμβρίου.
Αν και δεν υπήρξε άμεσος καταλύτης για την «εκτόξευση» της Τετάρτης, η αισιοδοξία γύρω από το Solana έχει αυξηθεί πρόσφατα μετά το τέλος της δίκης του Σαμ Μπάνκμα-Φράιντ που ήταν εξέχων υποστηρικτής του token και απέκτησε τέτοια αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μέσω των εταιρειών του Alameda Research και FTX.
Αν και κινείται πάλι πτωτικά, το Bitcoin κατάφερε να… ανακάμψει από το χαμηλό εβδομάδας στα 35.000 δολάρια που έπεσε πριν ώρες και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του παραμένει οριακά στα 700 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η κυριαρχία του έναντι των altcoins έχει δεχθεί πλήγμα και είναι κάτω από το 51%.
Η ευρύτερη κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει χάσει 40 δισεκατομμυρία δολάρια σε ημερήσια βάση, αλλά έχει ανακτήσει πλέον περίπου το μισά από αυτά.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, το Βitcoin υποχωρεί 1,13% στα 36.138,93 δολάρια, ενώ το Ethereum υποχωρεί 1,46% στα 2.014,50 δολάρια.
Όσον αφορά άλλα γνωστά κρυπτονομίσματα, το Solana «εκτοξεύεται» 11,76% στα 61,98 δολάρια, ενώ το Cardano καταγράφει άνοδο 0,98% στο 0,36906226 δολάριο.
Το Polkadot κερδίζει 0,65% στα 5,40 δολάρια, το Dogecoin ανεβαίνει 0,72% στο 0,07470328 δολάριο και το Shiba Inu ενισχύεται 0,66% στο 0,000008580 δολάριο.
Νατάσα Παπαδημητροπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr