Νωρίτερα, οι ρυθμιστικές αρχές της Ουκρανίας ψήφισαν τη φορολόγηση των κερδών από κρυπτονομίσματα κατά 18% από το 2024. Εν τω μεταξύ, το Κίεβο εργάζεται για να ευθυγραμμίσει τους κανονισμούς του για τα κρυπτονομίσματα με αυτούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις τελευταίες εβδομάδες, εισάγοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις αγορές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων (MiCA).
Εντείνεται η έρευνα
Ο Αντρέι Πάστσουκ, επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικής Ασφάλειας της Ουκρανίας (ESB), δήλωσε σε συνέντευξή του στο Forbes Ukraine ότι η έρευνα επικεντρώνεται σε πλατφόρμες συναλλαγών με ντόπιους ως δικαιούχους. Αποκάλυψε ότι οι αναλυτές της ESB χρησιμοποιούν υπηρεσίες δεδομένων όπως το Chainalysis και το Crystal Blockchain για να παρακολουθούν σχολαστικά τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.
Εκτός από τα δεδομένα στην αλυσίδα, το ESB ενσωματώνει πληροφορίες ανοιχτού κώδικα νοημοσύνης (OSINT) για την αξιολόγηση του συνολικού κύκλου εργασιών που αφορά κρυπτονομίσματα στα ψηφιακά πορτοφόλια στα ουκρανικά ανταλλακτήρια.
Τον Αύγουστο του 2023, το ESB δημοσίευσε μια επίσημη δήλωση που έδειξε ότι τα ουκρανικά ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης είχαν συγκεντρώσει περίπου 445 εκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες συναλλαγών την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γραφείου, οι συναλλαγές που περιλαμβάνουν Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) και Tether (USDT) εντός της εγχώριας αγοράς ανήλθαν συνολικά σε περισσότερα από 55 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2013 έως το 2023.
Το Ρυθμιστικό Πλαίσιο Κρυπτογράφησης της Ουκρανίας
Ο Πάστσουκ επεσήμανε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης αυτών των συναλλαγών και το προεδρείο θα ενεργήσει σύμφωνα με τις διατάξεις που εγκρίθηκαν από τους βουλευτές. Τόνισε ότι, όσο το θέμα παραμένει άλυτο, το κράτος συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντικές μηνιαίες απώλειες φορολογικών εσόδων.
Τον Μάρτιο του 2022, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε τη νομοθεσία σχετικά με τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία, θεσπίζοντας ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξέφρασε τη δέσμευσή της να αναθεωρήσει τους φορολογικούς και αστικούς κώδικες της Ουκρανίας για να ευθυγραμμιστεί με αυτό το νεοσύστατο νομικό πλαίσιο.
Ένας σημαντικός αριθμός χρηστών κρυπτονομισμάτων στην Ουκρανία, συζητώντας το θέμα στο Telegram, εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το εάν θα ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν φόρους για συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία αναδρομικά. Ορισμένα άτομα τόνισαν την καθυστέρηση της κυβέρνησης στην εφαρμογή των κανονισμών παρά την ψήφιση του νόμου το 2022. Αυτή η αβεβαιότητα, όπως επισημαίνει το CryptoPotato, έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες και σύγχυση μεταξύ της κοινότητας κρυπτογράφησης στην Ουκρανία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr