Η επίσημη δήλωση αναφέρει ότι κατά την πρώτη φάση αυτού του πιλοτικού έργου, θα επεξεργαστούν βασικές συναλλαγές, όπως άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε ψηφιακά ρούβλια με ψηφιακά πορτοφόλια, καταθέσεις, μεταφορές μεταξύ πολιτών, αυτόματες πληρωμές και πληρωμές για αγορές και υπηρεσίες μέσω κωδικών QR.
Οι δοκιμές για πληρωμές με ψηφιακά ρούβλια θα πραγματοποιηθούν μόνο σε 30 καταστήματα που βρίσκονται σε 11 ρωσικές πόλεις.
Μέχρι το τέλος του 2023, ωστόσο, ο κατάλογος των συμμετεχόντων στο πιλοτικό έργο θα διευρυνθεί.
Το επόμενο έτος θα εισαχθούν επίσης πληρωμές με δυναμικό κωδικό QR και μεταφορές μεταξύ νομικών προσώπων.
Το CBDC της Ρωσίας
Τα CBDC (ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας) δεν είναι τίποτα περισσότερο από εγγενείς ψηφιακές εκδόσεις κλασικών νομισμάτων fiat που εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες.
Με άλλα λόγια, είναι τα ίδια ακριβώς νομίσματα που οι πολίτες έχουν ήδη συνηθίσει να χρησιμοποιούν, εκδίδουν και διαχειρίζονται οι κεντρικές τράπεζες, αλλά σε εγγενή ψηφιακή μορφή.
Το σχέδιο για το ψηφιακό ρούβλι είχε ήδη ανακοινωθεί το 2021, αλλά προφανώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είχε μπει στον «πάγο».
Τον Απρίλιο του 2022 οι ρωσικές Αρχές δήλωσαν ότι ήταν έτοιμες να εκδώσουν το CBDC τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τίποτα συγκεκριμένο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις, έως το τέλος του 2023, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι δοκιμές πραγματικής, συγκεκριμένης χρήσης του ψηφιακού ρουβλίου, αν και σε πολύ περιορισμένο βαθμό.
Η πρώτη υποδιοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας, Όλγα Σκορομπογάτοβα, δήλωσε:
«Η έναρξη των πιλοτικών λειτουργιών με πραγματικά ψηφιακά ρούβλια είναι το πιο σημαντικό στάδιο του έργου. Αυτό θα μας επιτρέψει να δοκιμάσουμε τη λειτουργία της πλατφόρμας του ψηφιακού ρουβλίου ήδη σε βιομηχανικό περιβάλλον, να επεξεργαστούμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με τη συμμετοχή πελατών, να προσαρμόσουμε τις διαδικασίες, εάν είναι απαραίτητο, και να βεβαιωθούμε ότι η διαδρομή για τον πελάτη είναι βολική και κατανοητή για τους χρήστες.
Σχεδιάζουμε να εισαγάγουμε το ψηφιακό ρούβλι σε μαζική κυκλοφορία με βάση τα αποτελέσματα των σταδιακών δοκιμών και με την επιφύλαξη της επιτυχούς ολοκλήρωσης των δοκιμών όλων των σεναρίων για λειτουργίες του ψηφιακού ρουβλίου. Αναμένουμε ότι από το 2025 οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν ενεργά το εθνικό ψηφιακό νόμισμα, αν το επιθυμούν προφανώς».
Έτσι το 2024 θα είναι το έτος δοκιμών και πιθανών διορθώσεων, με στόχο την κυκλοφορία του ψηφιακού ρουβλίου στις αγορές το επόμενο έτος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr