Οι νέοι νόμοι για τη στήριξη του CBDC προσφέρουν μια σειρά από απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το απόρρητο, τη χρήση εκτός σύνδεσης και τη διανομή και αναμένεται να δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα. Παρόλα αυτά, αν και οι τεχνικές λεπτομέρειες φέρονται να έχουν ρυθμιστεί, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις πολιτικές, όπως επισημαίνει το CoinDesk.
Το νομοσχέδιο εστιάζει σε αυτό που δεν πρέπει να κάνει το CBDC , με τους πολιτικούς να επισημαίνουν ότι αυτό που θα έπρεπε να ξεκαθαρίζεται είναι το τι μπορεί.
Σε μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν «τη σημασία της ανάπτυξης μιας ξεκάθαρης και σαφούς αφήγησης σχετικά με το ποια θα ήταν η προστιθέμενη αξία αυτής της εξέλιξης και η διαφορά που θα έκανε στη ζωή των πολιτών της Ευρώπης και στην εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεων», είπε ο Ιρλανδός Paschal Donohoe, ο οποίος προήδρευσε στις συνομιλίες τους.
Ο Donohoe είναι σε γενικές γραμμές θετικός για το πρότζεκτ, χαρακτηρίζοντας την έκδοση του ψηφιακού ευρώ αναπόφευκτα απαραίτητη για την προστασία της αξίας και της κυριαρχίας του ευρώ από ξένους αντιπάλους. Αλλά οι υπουργοί τόνισαν επίσης ότι το πρότζεκτ πρέπει να έχει την υποστήριξη του κοινού, γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνει σαφές για ποιον λόγο αποφασίστηκε να προχωρήσει εξαρχής.
Οι υποστηρικτές της ΕΚΤ λένε ότι το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να γίνει μια νομισματική «άγκυρα», διασφαλίζοντας ότι οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρήματα που έχουν εκδοθεί από το κράτος στην ψηφιακή εποχή. Άλλοι προχωρούν παραπέρα και υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να παρακάμψει εντελώς το ασταθές εμπορικό τραπεζικό σύστημα.
Έμφαση στο πλασάρισμα στο κοινό
Το θέμα, όμως, επισημαίνουν οι σκεπτικιστές, είναι πώς θα περάσει αυτή η άποψη στο κοινό. Μια ομάδα εστίασης της ΕΚΤ πέρυσι διαπίστωσε ότι λίγοι στο ευρύ κοινό, ακόμη και εκείνοι που γνωρίζουν την τεχνολογία, είχαν ακούσει για το ψηφιακό ευρώ ή γνώριζαν πολλά γι' αυτό.
Αυτός ο σκεπτικισμός είναι κοινός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια πρόσφατη συζήτηση αποκάλυψε ένα ευρύ φάσμα ανησυχιών: από φόβους για αντικατάσταση των φυσικών μετρητών, έως ανησυχίες ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός «κινεζικού συστήματος κοινωνικής πίστωσης». Η Επιτροπή λέει ότι το ψηφιακό ευρώ θα συμπλήρωνε τα μετρητά ως νόμιμο χρήμα και δεν είναι μια πρωτοβουλία «Μεγάλου Αδελφού».
Άλλοι νομοθέτες συνεχίζουν να αναρωτιούνται ποιο είναι το νόημα μιας τέτοιας κίνησης.
«Αν απλώς αντιγράφουμε την υπάρχουσα υποδομή πληρωμών με το ψηφιακό ευρώ, δεν βλέπω τον λόγο καθιέρωσής του», είπε ο Markus Ferber, οικονομικός εκπρόσωπος της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο CoinDesk, ακόμα κι αν δυνατότητες που σχετίζονται με blockchain ή έξυπνες συμβάσεις θα ήταν μια ώθηση. «Πολλά εξαρτώνται από τις λεπτομέρειες», συμπλήρωσε.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν ακόμη καταδείξει ξεκάθαρα και πειστικά γιατί χρειαζόμαστε το ψηφιακό ευρώ», πρόσθεσε ο Ferber.
Το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στη σχετική πολυπλοκότητα των υφιστάμενων δικτύων πληρωμών της ΕΕ, τα οποία ήδη προσφέρουν στους απλούς πολίτες μια σειρά από ψηφιακούς τρόπους πληρωμής.
Οι αξιωματούχοι δεν αισθάνονται άνετα που στην πράξη συνήθως εμπλέκονται αμερικανικές εταιρείες, π.χ. Visa και Mastercard, καθώς θεωρούν ότι θέτουν το μπλοκ στο έλεος της ασταθούς πολιτικής κυρώσεων των ΗΠΑ. Αλλά στην πράξη, οι πολίτες σε χώρες όπως το Βέλγιο μπορούν να περάσουν μήνες χωρίς να αγγίξουν ένα χαρτονόμισμα, χάρη σε smartphone, κάρτες και στιγμιαία εμβάσματα. «Τι άλλο φέρνει ένα ψηφιακό ευρώ;», διερωτώνται.
Προβληματισμοί για… σκόπιμη σύγχυση
Ορισμένοι πιστεύουν ότι η σύγχυση είναι μια σκόπιμη προσπάθεια των εμπορικών τραπεζών να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό από το κράτος.
Οι συστημικές τράπεζες «μισούν αυτό το πρότζεκ, επειδή δημιουργεί ανταγωνισμό με τους ιδιωτικούς τρόπους πληρωμής τους», υποστηρίζει η Anna Martin της οργάνωσης καταναλωτών BEUC. «Αυτή η αφήγηση κυκλοφορεί ήδη στη δημόσια σφαίρα, ότι δηλαδή δεν θα φέρει προστιθέμενη αξία», πρόσθεσε.
Με αρκετές αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το σε τι χρησιμεύει το ψηφιακό ευρώ, από τον ρόλο του blockchain έως τον ρόλο των τραπεζών, δεν είναι σαφές, επισημαίνει το CoinDesk, εάν το CBDC μπορεί να επιτύχει μια συνεκτική πολιτική συναίνεση ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr