Το νόμισμα διαπραγματευόταν στις 20,44 έναντι του δολαρίου το πρωί της Δευτέρας, μετά από το νέο ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα.
«Έχουμε μια αρκετά απαισιόδοξη προοπτική για την τουρκική λίρα ως αποτέλεσμα της διατήρησης της θέσης του Ερντογάν μετά τις εκλογές», δήλωσε στο CNBC ο οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της Wells Fargo και στρατηγικός αναλυτής του FX, Μπρένταν ΜακΚένα.
Ο ΜακΚένα προβλέπει ότι η λίρα θα φτάσει σε νέο χαμηλό ρεκόρ των 23 έναντι του δολαρίου έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου και στη συνέχεια στις 25 το επόμενο έτος. Έχει χάσει περίπου το 77% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια.
Όπως συμπλήρωσε, αναμένει ότι τα ανορθόδοξα πλαίσια νομισματικής και οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας θα παραμείνουν σε ισχύ στο μέλλον.
Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας δίνει έμφαση στην επιδίωξη της ανάπτυξης και του εξαγωγικού ανταγωνισμού αντί να τιθασεύει τον πληθωρισμό και ο Ερντογάν υποστηρίζει την αντισυμβατική άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό.
«Με περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα και μαζικά αρνητικά πραγματικά επιτόκια, η πίεση στη λίρα είναι βαριά», εξήγησε ο Senior EM Sovereign Strategist της BlueBay Asset Management, Τίμοθι Ας.
Ζοφερές οικονομικές προοπτικές
Η οικονομική προοπτική των αγορών για την Τουρκία είναι πολύ ζοφερή», επεσήμανε ο ΜακΚένα.
Σημείωσε ότι στα θετικά θα μπορούσε να είναι η ικανότητα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να εξασφαλίσει διόδους ανταλλαγής συναλλαγματικών αποθεμάτων με χώρες της Μέσης Ανατολής και την Κίνα.
«Εάν μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται σε αυτό και ενδεχομένως να επεκτείνουν και να ενισχύσουν αυτές τις διόδους συναλλαγματικών αποθεματικών, ίσως υπάρχει κάποια υποστήριξη στην παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στο συνάλλαγμα», πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr