«Η ανάπτυξη όσον αφορά τη δημιουργία πληρωμών με κρυπτονομίσματα συνεχίστηκε με γοργούς ρυθμούς, ακόμα κι αν έχει περάσει κάπως απαρατήρητη λόγω της αστάθειας στην ευρύτερη αγορά», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μίκο, Διευθύνων Σύμβουλος του παρόχου υποδομών payment-and-compliance Banxa στις ΗΠΑ.
Η ποσότητα του Βitcoin που είναι αποθηκευμένο στο Lightning Network - ένα πρωτόκολλο πληρωμής που τοποθετείται στην κορυφή του blockchain - έχει αυξηθεί κατά δύο τρίτα τον περασμένο χρόνο και έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 5.580 νομισμάτων, σύμφωνα με την εταιρεία κρυπτογράφησης The Block.
Οι ειδικοί πληρωμών με κρυπτονομίσματα παρατηρούν επίσης ισχυρούς όγκους συναλλαγών. Η BitPay που εδρεύει στις ΗΠΑ ανέφερε ότι οι όγκοι συναλλαγών αυξήθηκαν κατά 18% πέρυσι σε σύγκριση με το 2021. Η CoinsPaid είπε ότι οι όγκοι το τέταρτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 32% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Γιατί ακόμα δεν έχει πετύχει τον στόχο;
Η αστάθεια των τιμών, οι αργές ταχύτητες επεξεργασίας και η επίμονη ρυθμιστική αβεβαιότητα είναι μεταξύ των παραγόντων που έχουν καταστήσει τα κρυπτονομίσματα δυσκίνητα ως μέσο πληρωμής. Λίγοι έμποροι τιμολογούν τα αγαθά ή τις υπηρεσίες σε κρυπτονομίσματα.
Ωστόσο, οι υποστηρικτές του επιμένουν ότι το Βitcoin προσφέρει χαμηλότερο κόστος συναλλαγής και ταχύτερες ταχύτητες από τα παραδοσιακά μετρητά, ειδικά για διασυνοριακές μεταφορές.
Εκτός από το Βitcoin, άλλα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των stablecoins, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την αξία των παραδοσιακών νομισμάτων, έχουν αναδειχθεί ως δημοφιλείς επιλογές, ιδιαίτερα για διασυνοριακές πληρωμές, εμβάσματα, καθώς και σε αναδυόμενες αγορές όπου η αξία των τοπικών νομισμάτων έχει πληγεί από τον πληθωρισμό.
Η Stellar, ένα blockchain που επιτρέπει διασυνοριακές πληρωμές, είδε τον όγκο των συναλλαγών στην πλατφόρμα της να αυξάνεται σε 103,4 εκατομμύρια τον περασμένο μήνα από 50,6 εκατομμύρια τον Ιανουάριο του 2022.
Οι όγκοι συναλλαγών μεταξύ Βitcoin και της τουρκικής λίρας και του ρεάλ της Βραζιλίας αυξήθηκαν κατά 232% και 72%, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του CryptoCompare.
Τα «αγκάθια»
Βέβαια, επισημαίνει το Reuters, δεν είναι όλα ομαλά για την ευρεία υιοθέτηση της κρυπτογράφησης για πληρωμές. Αφενός, υπάρχει το ερώτημα εάν τα blockchain είναι έτοιμα να χειριστούν το άγχος της διεκπεραίωσης χιλιάδων συναλλαγών κάθε φορά, ειδικά χωρίς την ταυτόχρονη αύξηση των προμηθειών συναλλαγών.
Οι προσπάθειες ορισμένων από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Ινδίας, να δημιουργήσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα (CBDC) θα μπορούσαν επίσης να «πνίξουν» την ανάπτυξη των πληρωμών με κρυπτονομίσματα, λένε ορισμένοι παράγοντες της αγοράς.
Για άλλους, ωστόσο, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα CBDC είναι απόδειξη ότι η τεχνολογία πληρωμών blockchain είναι εδώ για να μείνει.
Οι παραδοσιακές χρηματοοικονομικές εταιρείες που επιθυμούν να «αγκαλιάσουν» τις πληρωμές με κρυπτονομίσματα δείχνουν επίσης να προβληματίζονται από την πρόσφατη αστάθεια της αγοράς. Η Visa, για παράδειγμα, ήταν να υπογράψει συμφωνία αυτόν τον μήνα με την εταιρεία κρυπτογράφησης WireX για την απευθείας έκδοση χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών με δυνατότητα πληρωμής σε κρυπτονομίσματα, αλλά φέρεται να την «παγώνει» προς το παρόν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr