Η έκθεση με τίτλο «Crypto Shocks and Retail Losses» μελέτησε τη συμπεριφορά των επενδυτών όσον αφορά τις συναλλαγές τους κατά τη διάρκεια και μετά τα σκάνδαλα, τα κέρδη και τις ζημίες τους και τις επιπτώσεις της αναταραχής στην αγορά κρυπτογράφησης στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πέρυσι, η συγκεκριμένη αγορά δέχθηκε πολλά πλήγματα που οδήγησαν αρκετές εταιρείες σε χρεοκοπία.
Ένα τέτοιο γεγονός ήταν η κατάρρευση του οικοσυστήματος Terra-Luna 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο. Σύμφωνα με την BIS, πάνω από 450 δισεκατομμύρια δολάρια «εξαφανίστηκαν» από την αγορά μετά το «ναυάγιο».
Περίπου έξι μήνες αργότερα, το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, η FTX, κατέρρευσε, στερώντας πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγορά.
Η BIS διαπίστωσε επίσης ότι η καθημερινή δραστηριότητα των χρηστών αυξήθηκε σε πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων πέρυσι καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να προσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Στόχος τους ήταν να… ξεφορτωθούν τα tokens που βρίσκονταν υπό πίεση.
Ενώ οι μεγαλύτεροι επενδυτές πούλησαν τα μερίδιά τους, οι μεσαίου μεγέθους κάτοχοι και οι μικροεπενδυτές αύξησαν τις θέσεις τους σε Βitcoin και βρέθηκαν περισσότερο ζημιωμένοι. Σύμφωνα με την BIS, οι μεγαλοεπενδυτές «μάλλον εξαργύρωσαν σε βάρος μικρότερων κατόχων».
Περιορισμένη επίδραση στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Πάντως, η έκθεση διαπίστωσε μια ασθενή συσχέτιση μεταξύ των απωλειών στην αγορά κρυπτονομισμάτων και του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σκάνδαλα που σχετίζονται με τα εν λόγω ψηφιακά στοιχεία έχουν περιορισμένη επίδραση στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα λόγω του τρέχοντος επιπέδου υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων.
Ενώ μεμονωμένοι και θεσμικοί επενδυτές κατέγραψαν τεράστιες απώλειες στις επενδύσεις τους σε κρυπτονομίσματα, το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα παρέμεινε αλώβητο.
Νατάσα Παπαδημητροπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr