Οι υποστηρικτές του Bitcoin έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι η έλλειψή του θα προστατεύει την αξία του σε περιόδους αυξανόμενου πληθωρισμού. Σε αντίθεση με τις κεντρικές τράπεζες -που μπορούν να αυξήσουν την προσφορά χρήματος- υπάρχει ένας σταθερός αριθμός νομισμάτων, που τα καθιστά σπάνια.
Όπως επισημαίνει το CNBC, ακόμη και πριν καταρρεύσει η αγορά, υπήρχε συζήτηση για το αν το Βitcoin θα διατηρήσει ή όχι την αξία του. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Πολ Τούντορ Τζόουνς, ήταν θετικός στο Βitcoin ως αντιστάθμισμα του πληθωρισμού, ενώ ο ιδιοκτήτης και επενδυτής των Dallas Mavericks, Μαρκ Κούμπαν, απέρριψε την ιδέα.
Ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι το Βitcoin, μαζί με άλλα παρόμοια κρυπτονομίσματα, θα έχει μια εγγενή αποθήκευση αξίας με την πάροδο του χρόνου καθώς γίνεται πιο αποδεκτό, όπως ο χρυσός.
Οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι θα θεωρηθεί ως ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν θα υποτιμηθεί με την πάροδο του χρόνου.
Προς το παρόν... διαψεύδει τις προσδοκίες
Ωστόσο, αυτό δεν έχει αποδειχθεί, τουλάχιστον όχι ακόμη. Η αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων συνολικά έχει πέσει κατακόρυφα παράλληλα με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, με το Βitcoin να χάνει το ήμισυ της αξίας του από τον Ιανουάριο.
Με την κρυπτογράφηση, «η έκταση της αστάθειας (της τιμής) είναι τόσο σημαντική, που είναι πολύ δύσκολο για μένα να τη δω ως μακροπρόθεσμη αποθήκευση αξίας», λέει στο CNBC η Αντζάλι Τζαριβάλα, πιστοποιημένη χρηματοοικονομικός σχεδιαστής και ιδρυτής της Fit Advisors.
Η Τζαριβάλα επισημαίνει ότι γενικά τα κρυπτονομίσματα είναι ένας νέος τύπος περιουσιακού στοιχείου που δεν λειτουργεί ακόμη ούτε ως περιζήτητο εμπόρευμα όπως ο χρυσός, ούτε ακόμη και ως νόμισμα, «επειδή δεν ανταλλάσσεται εύκολα με ένα αγαθό ή μια υπηρεσία». Παρά τη σπανιότητά του, η τιμή ενός κρυπτονομίσματος όπως το Βitcoin εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο συναίσθημα των καταναλωτών, λέει.
«Είναι δύσκολο γιατί υποτίθεται ότι λειτουργεί σαν νόμισμα, φορολογείται όπως η ιδιοκτησία και μερικοί άνθρωποι το συγκρίνουν με ένα εμπόρευμα. Στο τέλος της ημέρας, είναι πραγματικά η ίδια η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που δεν έχει καθαρό ορισμό», επισημαίνει.
Είναι ακόμα... φρέσκα
Μια άλλη σκέψη είναι ότι τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin υπάρχουν μόνο για λίγο περισσότερο από μια δεκαετία. Εξαιτίας αυτού, «δεν υπάρχει αρκετή ιστορία από την άποψη των ιστορικών δεδομένων για να καταλάβουμε πραγματικά τον σκοπό που εξυπηρετεί ως επένδυση», εξηγεί η Τζαριβάλα.
Ενώ κρυπτονομίσματα όπως το Βitcoin «δεν έχει αποδειχθεί» ότι αποτελούν αξιόπιστη, μακροπρόθεσμη αποθήκευση αξίας, θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά με την πάροδο του χρόνου και να γίνουν λιγότερο ασταθή, λέει στο CNBC ο Όμιντ Μάλεκαν, επίκουρος καθηγητής στο Columbia Business School που ειδικεύεται στην τεχνολογία κρυπτογράφησης και blockchain.
«Μόλις εξομαλυνθεί η αστάθεια, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το πώς ανταποκρίνεται στις μακροοικονομικές εξελίξεις, όπως το ποσοστό του πληθωρισμού ή τι κάνει η Fed», λέει, προειδοποιώντας ότι οι τρέχουσες τιμές κρυπτονομισμάτων θα μπορούσαν να οφείλονται σε αρκετούς παράγοντες εκτός από τον πληθωρισμό, όπως είναι, για παράδειγμα, η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου.
Πάντως, το CNBC επισημαίνει ότι, είτε έτσι είτε αλλιώς, τα κρυπτονομίσματα στο σύνολό τους παραμένουν μια άκρως κερδοσκοπική επένδυση. Η Τζαριβάλα συνιστά να επενδύετε μόνο με χρήματα που είστε έτοιμοι να χάσετε. Λέει επίσης να σκέφτεστε την επένδυση σε κρυπτονομίσματα ως μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και «να τηρείτε αυτή τη στρατηγική ακόμη και σε περιόδους όπως αυτή».
Το κρυπτονόμισμα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πιο ώριμο περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, αλλά απλώς δεν ξέρουμε ακόμα πολλά, καθώς δεν έχει περάσει πολύς χρόνος, καταλήγει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr