Οι κανόνες, στους οποίους αντιτίθεται το μεγάλο αμερικανικό ανταλλακτήριο Coinbase, θα απαιτούσαν επίσης από τις εταιρείες κρυπτογράφησης να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές στις ρυθμιστικές αρχές για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ανέφεραν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σε δήλωση την Τετάρτη.
Προς το παρόν δεν υπάρχει ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα παγκοσμίως.
Μόλις συνταχθούν, οι κανόνες απαιτούν έγκριση από διάφορους φορείς για να τεθούν σε ισχύ. Η επίβλεψη θα διασφάλιζε ότι τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης μπορούν να εντοπιστούν με τον ίδιο τρόπο όπως οι παραδοσιακές μεταφορές χρημάτων, πρόσθεσε η δήλωση.
«Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στους αξιωματούχους να μπορούν να συνδέουν ορισμένες μεταφορές με εγκληματικές δραστηριότητες και να προσδιορίζουν το πραγματικό πρόσωπο πίσω από αυτές τις συναλλαγές», δήλωσε ο Έρνεστ Ουρτασούν, βουλευτής του Ισπανικού Κόμματος των Πρασίνων, ο οποίος βοήθησε να φτάσει το μέτρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε μια επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του Reuters που εστάλη σε 27 υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στις 13 Απριλίου, οι επιχειρήσεις κρυπτογράφησης ζήτησαν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διασφαλίσουν ότι οι κανονισμοί τους δεν υπερβαίνουν τους υφιστάμενους κανόνες στο πλαίσιο της παγκόσμιας Financial Action Task Force (FATF), η οποία θέτει πρότυπα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.
Την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δήλωσαν ότι οι προτεινόμενοι κανόνες θα καλύπτουν επίσης πορτοφόλια κρυπτογράφησης που κατέχονται από ιδιώτες και δεν τα διαχειρίζονται αδειοδοτημένα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, για συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ με παρόχους υπηρεσιών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr