«Η ιδέα θα ήταν ότι, ας πούμε, σε τέσσερα χρόνια από τώρα, θα είμαστε ιδανικά έτοιμοι να εκδώσουμε το ψηφιακό ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε εκδήλωση τη Δευτέρα στο Εθνικό Κολλέγιο της Ιρλανδίας . «Είναι ένα πολύ περίπλοκο έργο, που δεν έχει ξαναγίνει… Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι σε τέσσερα χρόνια θα είμαστε προετοιμασμένοι», συμπλήρωσε.
Οι πληρωμές peer-to-peer (P2P), που επιτρέπουν συναλλαγές μεταξύ φίλων, θα μπορούσαν να είναι το πρώτο στάδιο δοκιμής για τη νέα τεχνολογία προτού εξαπλωθεί σε άλλους τομείς, όπως οι πληρωμές σε καταστήματα ή στο διαδίκτυο, πρότεινε ο Πανέτα.
«Μια λύση πληρωμής P2P που καλύπτει ένα ευρύ σύνολο χρηστών σε ολόκληρη την ευρωζώνη θα μπορούσε να προσφέρει πρόσφορο έδαφος για την υιοθέτηση ενός ψηφιακού ευρώ», είπε, επικαλούμενος σχετική έρευνα.
Τον Οκτώβριο του 2021, η ΕΚΤ ξεκίνησε μια διετή φάση έρευνας για να εξετάσει ζητήματα όπως σε ποιες χρήσης πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση για το αν θα εκδοθεί. Ο Πανέτα έχει πει προηγουμένως ότι μια φάση υλοποίησης που θα ξεκινήσει στα τέλη του επόμενου έτους μπορεί να διαρκέσει τρία χρόνια.
Τον Μάρτιο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι οι κυρώσεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία προσέφεραν έναν λόγο για να επιταχυνθούν τα σχέδια, όμως άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ τη Δευτέρα έβαλαν… φρένο, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν βιάζεται… Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα αλλά όχι βιαστικά».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr