Η πτώση των τιμών του πετρελαίου «οφείλεται κυρίως στα αδύναμα κινεζικά οικονομικά δεδομένα, καθώς τα μέτρα lockdown έχουν άμεσο αντίκτυπο στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο», δήλωσε η Μπάρμπαρα Λάμπρεχτ, ενεργειακή αναλύτρια στην Commerzbank.
Υπολογίζεται ότι 46 πόλεις στην Κίνα βρίσκονται σε lockdown, πλήττοντας το λιανεμπόριο, την παραγωγή εργοστασίων και τον τομέα της ενέργειας.
Τα τελευταία κινεζικά στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο συρρικνώθηκαν σχεδόν κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η εργοστασιακή παραγωγή μειώθηκε κατά 2,9% σε ετήσια βάση. Λόγω της απροσδόκητης πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής, η Κίνα επεξεργάστηκε 11% λιγότερο αργό πετρέλαιο τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη χαμηλότερη ημερήσια χρήση από τον Μάρτιο του 2020.
Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν κάποια υποστήριξη καθώς διπλωμάτες και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας για ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις ανησυχίες για την προσφορά στην Ανατολική Ευρώπη.
Η Αυστρία αναμένει από την ΕΕ να συμφωνήσει για τις κυρώσεις τις επόμενες ημέρες, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, είπε ότι το μπλοκ θα χρειαστεί μερικές ακόμη ημέρες για να καταλήξει σε συμφωνία.
«Με τη σχεδιαζόμενη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ και την αργή αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, κοντά στα 110 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο Ναοχίρο Νιιμούρα, συνεργάτης της Market Risk Advisory.
Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βενζίνης στις ΗΠΑ σημείωσαν και πάλι υψηλό όλων των εποχών τη Δευτέρα, καθώς η πτώση των αποθεμάτων πυροδότησε ανησυχίες για την προσφορά.
«Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν ανοδικές, ειδικά τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια του αργού πετρελαίου, καθώς οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ συνέχισαν να αυξάνονται εν μέσω ασθενέστερων εισαγωγών πετρελαιοειδών από την Ευρώπη», δήλωσε ο Καζουχίκο Σάιτο, επικεφαλής αναλυτής της Fujitomi Securities.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,53% στα 108,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,60% στα 110,88 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί και το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς πέφτουν 3,180% στα 93,8 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,30% στα 1.802,76 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι ανεβαίνει 0,67% στα 21,141 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,26% στα 4,1643 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0425 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,04% στο 1,2256 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,21% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8506 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr