Μία Ουκρανική ΜΚΟ, η Come Back Alive, πήρε περίπου $700,000 την Πέμπτη. Την Παρασκευή το πρωί έλαβε άλλα $3.4 εκατομμύρια σε bitcoin, με τα $3 εκατομμύρια να προέρχονται από έναν δωρητή, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων blockchain, Elliptic.
“Αυτός είναι ενδεχομένως ένας νέος παράγοντας σε περίπλοκες καταστάσεις – η ιδέα της συγκέντρωσης χρημάτων από το πλήθος για τις αμυντικές προσπάθειες” είπε η διευθύντρια έρευνας της Elliptic, Jess Symington.
Υπάρχουν δύο παράγοντες, σύμφωνα με τους ειδικούς, που κάνουν τα κρυπτονομίσματα ένα ελκυστικό είδος δωρεάς σε περιόδους διαμαχών.
Αρχικά είναι αποκεντρωμένα, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει πρόσβαση σε αυτά ακόμα και όταν οι τράπεζες βρίσκονται σε αναταραχή και τα παραδοσιακά νομίσματα παρουσιάζουν διακυμάνσεις στην αξία τους.
Από όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις, οι πολίτες της Ουκρανίας έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα νομίσματα και στις αναλήψεις μετρητών, κάνοντας έτσι τα κρυπτονομίσματα μία ελκυστική επιλογή λόγω της αποκεντρωμένης φύσης τους.
“Τα κρυπτονομίσματα είναι σχεδιασμένα να είναι χωρίς σύνορα και αποκεντρωμένα, άρα είναι σίγουρα σημαντικό να βρεθεί άλλη μία στιγμή σημαντικής χρηστικότητας εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία” είπε ο Διευθυντής του Republic Crypto, Andrew Durgee.
Ο Durgee συνέκρινε το τρέχον κύμα δωρεών με το 2017, όπου τα Ηνωμένα Έθνη μοίρασαν κουπόνια που βασίζονται σε κρυπτονομίσματα σε χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες, και περιμένει να δει περισσότερες “διασυνοριακές μεταφορές αξίας”.
“Είναι μία απίστευτα ισχυρή τεχνολογία εν μέσω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, ειδικά όταν τα τραπεζικά συστήματα είναι υπό τεράστιο εξαναγκασμό” δήλωσε ο Durgee.
O Junior Theomou, ο ιδρυτής και CEO του MinersDeFi σημείωσε ότι τα κρυπτονομίσματα είναι ένα ακόμη εργαλείο που μπορεί να προσφέρει οικονομική υποστήριξη σε μία κρίση.
“Στο χειρότερο σενάριο, οι αντίπαλοι μπορεί να αναλάβουν μία τράπεζα, σε αυτή την περίπτωση ο Ρωσικός στρατός. Αλλά τα αποκεντρωμένα ψηφιακά νομίσματα δεν μπορούν να κατασχεθούν” είπε ο Theomou.
O δεύτερος παράγοντας που κάνει τα κρυπτονομίσματα ένα πιθανόν πολύτιμο εργαλείο για τις αποστολές βοήθειας είναι ότι είναι δύσκολο να χακαριστούν λόγω του σχεδιασμού τους.
Ο Themou είπε ότι επειδή τα κρυπτονομίσματα είναι αποθηκευμένα και ασφαλισμένα στο blockchain, αυτές οι δωρεές είναι πιο ασφαλείς από τις δωρεές με παραστατικά χρήματα, τα οποία δεν είναι πολύ ελαστικά και μπορούν εύκολα να στοχοποιηθούν από σκάμερ.
Ο συν-ιδρυτής και COO του Bitcoin IRA, Chris Kline, είπε ότι οι δωρεές με κρυπτονομίσματα δεν είναι κάτι καινούριο. Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι ένα δοκιμαστικό έδαφος για την αποτελεσματικότητα των κρυπτονομισμάτων για να δοθεί βοήθεια στους υποστηρικτές και στις ομάδες βοήθειας.
“Αυτή είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχουν τα κρυπτονομίσματα σε ένα γεωπολιτικό γεγονός αυτού του μεγέθους” είπε ο Kline. “Είμαστε σε αχαρτογράφητα εδάφη αλλά όταν υπάρχει μία συγκεντρωμένη ομάδα ανθρώπων που προσπαθούν να βοηθήσουν χρηματικά άλλους, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι τα κρυπτονομίσματα”.
Σύμφωνα με τον Kline, το Bitcoin είναι η καλύτερη επιλογή, δεδομένου ότι είναι ακόμα το κυρίαρχο κρυπτονόμισμα. Το Litecoin και το Cardano μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν.
Ωστόσο, το Ethereum και το Solana έχουν διαφορετική χρησιμότητα και “δεν φαίνεται να μπορούν να εξυπηρετούν τον σκοπό αυτού του γεγονότος” είπε ο Kline.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr