«Τότε η αγορά του ήταν πολύ περίπλοκη, αλλά κατάφερα να βγάλω άκρη και αγόρασα τα νομίσματά μου», θυμάται.
Η Ρόντα, που ζει στο Ιλινόις, ξόδεψε μερικά από τα ψηφιακά χρήματά της τον επόμενο χρόνο και μετά το ξέχασε.
Όταν, όμως, είδε πρωτοσέλιδα στα τέλη του 2017 που έλεγαν ότι η αξία του Bitcoin είχε αυξηθεί στα σχεδόν 20.000 δολάρια, πήγε ενθουσιασμένη στον υπολογιστή της για να συνδεθεί και να εξαργυρώσει.
Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα. Της έλειπαν μερικά από τα στοιχεία σύνδεσης για το πορτοφόλι Bitcoin της! «Τότε συνειδητοποίησα ότι κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης δεν είχαν εκτυπωθεί κάποια ψηφία στο τέλος του σχετικού αναγνωριστικού μου. Είχα ένα κομμάτι χαρτί με τον κωδικό πρόσβασής μου, αλλά δεν είχα ιδέα ποιο ήταν το ID του πορτοφολιού μου.
Ήταν απαίσιο. Προσπάθησα τα πάντα για μήνες, αλλά δεν είχα καμία τύχη. Και κάπως έτσι τα παράτησα», λέει.
Όταν, όμως, την περασμένη άνοιξη η τιμή έφτασε πάνω από τα 50.000 δολάρια, πάνω από 600 φορές πάνω από την τιμή που είχε αγοράσει, αποφάσισε να βρει λύση.
Από μηχανής... θεοί
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, εντόπισε έναν πατέρα με τον γιο του που ειδικεύονταν στο να βρίσκουν... κρυπτοθησαυρούς, τους Κρις και Τσάρλι Μπρουκς.
«Αφού μιλήσαμε για λίγο διαδικτυακά, τους εμπιστεύτηκα αρκετά ώστε να τους δώσω όλες τις λεπτομέρειες που μπορούσα να θυμηθώ. Μετά περίμενα. Τελικά καθίσαμε μαζί σε μια βιντεοκλήση και είδα τα πάντα να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μου. Ο Κρις άνοιξε το πορτοφόλι και εκεί ήταν. Απλώς ένιωσα τόσο ανακουφισμένη!».
Το πορτοφόλι της Ρόντα είχε 3,5 Bitcoin και τότε άξιζε 175.000 δολάρια.
«Έδωσα στον Κρις και στον Τσάρλι το 20% όπως είχαμε συμφωνήσει, και μετά το πρώτο που έκανα ήταν να βγάλω 10.000 δολάρια για να βοηθήσω την κόρη μου Μέγκαν με τα δίδακτρα του κολεγίου».
Πλέον, κρατά τα υπόλοιπα σε ένα hardware πορτοφόλι, μια συσκευή ασφαλείας όπως ένα USB στικ που αποθηκεύει τα στοιχεία σου όταν είσαι εκτός σύνδεσης. Το κωδικό της τον θυμάται πλέον πολύ καλά!
Η Ρόντα ελπίζει ότι η τιμή του Bitcoin θα συνεχίσει να ανεβαίνει και αυτά που θα της έχουν απομείνει θα τα χρησιμοποιήσει όταν θελήσει να αφήσει τη δουλειά της.
3,7 εκατομμύρια Bitcoins «ορφανά»
Φυσικά η Ρόντα δεν είναι η μόνη που βρέθηκε σε αυτή τη θέση. Σύμφωνα με το Chainanalysis, από τα 18,9 εκατομμύρια Bitcoins που κυκλοφορούν, σχεδόν 3,7 εκατομμύρια έχουν χαθεί από τους ιδιοκτήτες τους.
Και επειδή μιλάμε για αποκεντρωμένο περιβάλλον, αν έχετε ξεχάσει τα στοιχεία σύνδεσης του πορτοφολιού σας, δεν υπάρχουν πολλά μέρη στα οποία μπορείτε να απευθυνθείτε.
Ο Κρις και ο Τσάρλι εκτιμούν ότι υπηρεσίες σαν τη δική τους, που χρησιμοποιούν υπολογιστές για να δοκιμάσουν εκατοντάδες χιλιάδες πιθανούς συνδυασμούς αναγνωριστικών σύνδεσης και κωδικών πρόσβασης, θα μπορούσαν να ανακτήσουν το 2,5% αυτών των χαμένων Bitcoin - αξίας περίπου 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Κρις ξεκίνησε την επιχείρησή του, Crypto Asset Recovery, το 2017, σταμάτησε για λίγο, αλλά έπειτα από κουβέντα με τον γιο του Τσάρλι την ξεκίνησε ξανά..
Όπως λένε, λάμβαναν100 e-mail και κλήσεις την ημέρα από πιθανούς πελάτες την τελευταία φορά που η τιμή του Bitcoin κορυφώθηκε, τον Νοέμβριο του 2021. Τώρα που έχει πέσει λίγο, δουλεύουν με τις εκκρεμότητες.
Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες δεν είναι σε θέση να δώσουν επαρκή στοιχεία και έτσι καταφέρνουν να βρουν λύση μόνο περίπου στο 30% των περιπτώσεων.
Όπως λένε, τις περισσότερες φορές η διαδικασία αξίζει τον κόπο, αλλά έχει τύχει να ανοίξουν πορτοφόλι και να το βρουν άδειο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr