Στην ερώτηση τους οι δύο ευρωβουλευτές είχαν επισημάνει ότι, το ενεργειακό κόστος του δικτύου Bitcoin είναι τώρα περισσότερο από αυτό της Αργεντινής, μιας χώρας 45 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Υποστήριζαν δε ότι, το αποτύπωμα άνθρακα της κρυπτογράφησης προκαλεί όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες για το μέλλον του πλανήτη μας και τούτο διότι, ενώ με ένα συγκεντρωτικό ψηφιακό νόμισμα, μια συναλλαγή μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε επεξεργασία μόνο μία φορά, κεντρικά, με αποκεντρωμένη κρυπτογράφηση απόδειξης εργασίας, κάθε συναλλαγή πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία από κάθε κόμβο επικύρωσης που συμμετέχει σε αυτό το νόμισμα.
Στην απάντηση της η Επίτροπος παραδέχεται ότι, η κατανάλωση ενέργειας για την επικύρωση συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, ιδίως στην περίπτωση πρωτοκόλλων επικύρωσης απόδειξης εργασίας, μπορεί να προκαλέσει ανησυχία!
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου:
Απάντηση της κας McGuinness εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (28.5.2021)
«Η Επιτροπή συμφωνεί ότι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών πρέπει να είναι συμβατές με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας.
Από αυτή την άποψη, η κατανάλωση ενέργειας για την επικύρωση συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, ιδίως στην περίπτωση πρωτοκόλλων επικύρωσης απόδειξης εργασίας, μπορεί να προκαλέσει ανησυχία.
Η Επιτροπή εξέτασε αυτό το ζήτημα στην εκτίμηση αντικτύπου που συνοδεύει την πρόταση κανονισμού για αγορές κρυπτονομισμάτων.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι τα κρυπτονομικά στοιχεία διαφέρουν σημαντικά στον τεχνικό σχεδιασμό τους. Ορισμένοι μηχανισμοί επικύρωσης (για την επικύρωση των συναλλαγών) καθιστούν ορισμένες blockchain πιο ενεργειακά αποδοτικές. Μερικά παλαιότερα blockchain μεταβαίνουν σε αυτούς τους εναλλακτικούς τύπους επικύρωσης.
Όπως ανακοινώθηκε στη στρατηγική «Ψηφιακή χρηματοδότηση», προκειμένου να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη και η επένδυση σε «τεχνολογία κατανεμημένων καθολικών» χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών (δηλαδή η τεχνολογία που υποστηρίζει τα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία), η Επιτροπή θα στοχεύσει στην ολοκλήρωση των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) ) τομέα έως το 2021 στην αειφόρο χρηματοοικονομική ταξινομία».
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr