Τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο της δημοφιλίας που αποκτούν τα κρυπτονομίσματα, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή γύρω από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Bitcoin, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα του κρυπτονομίσματος. Ορισμένοι επενδυτές, όμως, μεταπηδούν ήδη σε περισσότερο πράσινες επιλογές.
Είναι απίστευτα δύσκολο να υποδειχθεί για οποιοδήποτε νόμισμα ότι είναι «πιο πράσινο» από άλλα, λόγω της ύπαρξης πολλαπλών παραμέτρων. Τα πλέον μικρά κρυπτονομίσματα, για παράδειγμα, έχουν εκ φύσεως πολύ χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα, καθώς περιλαμβάνουν πολύ λιγότερες καθημερινές συναλλαγές συγκριτικά με το Bitcoin. Αν, ωστόσο, τα πολλαπλασιάσουμε μπορεί να είναι εξίσου κακά, αν όχι χειρότερα από τα κρυπτονομίσματα που... λατρεύουμε να μισούμε.
Το Bitcoin δημιουργείται από «ανθρακωρύχους» του κρυπτονομίσματος, οι οποίοι χρησιμοποιούν υπολογιστές υψηλής ισχύος με εξειδικευμένο hardware για την επίλυση σύνθετων μαθηματικών παζλ και συναλλαγών, με ανταμοιβή σε Bitcoins.
Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί ενέργεια υψηλής έντασης, η οποία συχνά βασίζεται σε ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, ιδίως άνθρακα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.
Ορισμένα κρυπτονομίσματα είναι εγγενώς πιο αποδοτικά σε ενεργειακό επίπεδο από το Bitcoin. Το Bitcoin βασίζεται σε ένα σύστημα «Απόδειξης Εργασίας» που περιλαμβάνει τεράστιους υπολογισμούς (και, συνεπώς, ισχύ επεξεργασίας) για την παραγωγή μίας μόνο μάρκας. Αντίθετα, τα κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούν συστήματα «Απόδειξης Αποθήκευσης» ή «Απόδειξης Κυριότητας» καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Αυτό ισχύει και για τα νομίσματα που χρησιμοποιούν μια τεχνολογία που ονομάζεται δικτυωτό πλέγμα, το οποίο δεν απαιτεί εξόρυξη.
Ακόμα, όμως, και μεταξύ των κρυπτονομισμάτων «Απόδειξης Εργασίας» κάποια χρειάζονται περισσότερη ενέργεια από κάποια άλλα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι αυτά τα νομίσματα χρησιμοποιούν αλγόριθμους, ανθεκτικούς στο ASIC, που καταναλώνουν σημαντικά περισσότερη ενέργεια από ό, τι θα αναμενόταν σε σχέση με το ποσοστό της αγοράς κρυπτονομισμάτων που αντιπροσωπεύουν.
Τα κρυπτονομίσματα και το... προφίλ τους
Η δυναμική της αγοράς παίζει μεγάλο ρόλο στην κατανάλωση ενέργειας των κρυπτονομισμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις, οι πτώσεις στην αγορά ή τα σφάλματα που μειώνουν την τιμή του Bitcoin, του Ethereum ή άλλων μεγάλων παικτών σε αυτό τον τομέα, οδηγούν σε επιβράδυνση ή απενεργοποίηση των συσκευών των εξορύξεων, καθώς δεν είναι πλέον επικερδές να λειτουργούν τα μηχανήματα με αυτό το κόστος.
Ποια, όμως, είναι αυτά τα κρυπτονομίσματα που είναι περισσότερο βιώσιμα από το Bitcoin; Σαφώς, όσο αναφέρονται παρακάτων δεν είναι επενδυτική συμβουλή.
#1. SolarCoin (SLR)
Το SolarCoin είναι παγκόσμιο, αποκεντρωμένο και ανεξάρτητο από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Μπορεί να ξοδευτεί και να ανταλλαγεί όπως άλλα κρυπτονομίσματα. Η βασική του διαφορά είναι ότι η πλατφόρμα στοχεύει στην παροχή κινήτρων για περιβαλλοντική δραστηριότητα του πραγματικού κόσμου: ηλιακή ενέργεια που παράγεται αποδεδειγμένα.
Η SolarCoin έχει μια νέα προσέγγιση στα κρυπτονομίσματα: δημιουργεί ένα Solarcoin για κάθε ώρα Megawatt που παράγεται από την ηλιακή τεχνολογία. Προς το παρόν, το δίκτυο βασίζεται κυρίως σε χρήστες που αναρτούν τεκμηριωμένες αποδείξεις παραγωγής ενέργειας.
#2. BitGreen (BITG)
Το BitGreen ιδρύθηκε το 2017, ως απάντηση στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Bitcoin. Η πρωτοβουλία είχε κοινοτικά κίνητρα, μία ενεργειακά αποδοτική εναλλακτική λύση έναντι της επικρατούσας κρυπτογράφησης Απόδειξης Εργασίας. Η εταιρεία δημιούργησε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα για να επιβλέπει την τήρηση του έργου BitGreen.
Το BitGreen έχει ως στόχο να ενθαρρύνει φιλικές προς το περιβάλλον ενέργειες. Οι χρήστες μπορούν να κερδίσουν BITG, για παράδειγμα, με τη βοήθεια μιας εφαρμογής υπηρεσίας μεταφοράς ατόμων και αγαθών με μίσθωση, με την αγορά βιώσιμου καφέ και με τον εθελοντισμό. Μπορεί επίσης κάποιος να κερδίσει BITG «στοιχηματίζοντας», χρησιμοποιώντας ένα πορτοφόλι επιτραπέζιου υπολογιστή ή δημιουργώντας έναν κύριο κόμβο.
Το BitGreen χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο χαμηλής ενέργειας Απόδειξης Κυριότητας με SegWit και ντετερμινιστικούς κύριους κόμβους ως μέρος του ιδιόκτητου πρωτοκόλλου του.
#3. Cardano (ADA)
Αναπτυγμένο από τον συνιδρυτή του Ethereum, Τσάρλς Χόσκινσον, το Cardano, δοκιμάστηκε από ακαδημαϊκούς και επιστήμονες ως το πρώτο blockchain αξιολογημένο από ομοτίμους. Λειτουργεί κυρίως ως ψηφιακό νόμισμα, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ψηφιακά συμβόλαια, DApps και άλλους σκοπούς. Συγκριτικά με τις 7 συναλλαγές του Bitcoin ανά δευτερόλεπτο, η Cardano μπορεί να επιτύχει 1000 ανά δευτερόλεπτο.
Το Cardano είναι εγγενώς πιο αποδοτικό ενεργειακά από το Bitcoin, καθώς χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό συναίνεσης «Απόδειξης Κυριότητας» όπου όσοι συμμετέχουν στο νόμισμα αγοράζουν μάρκες για να ενταχθούν στο δίκτυο. Αυτό βοηθά στην εξοικονόμηση μιας εντυπωσιακής ποσότητας ενέργειας, με τον ιδρυτή της Cardano να ισχυρίζεται ότι το δίκτυο κρυπτογράφησης καταναλώνει μόνο 6 GWh ενέργειας.
#4. Stellar (XLM)
Το δίκτυο Stellar κυκλοφόρησε το 2014 (διαχωρίστηκε από το Ripple) με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των ψηφιακών νομισμάτων. Η Stellar δεν χρεώνει ιδρύματα ή ιδιώτες για τη χρήση του δικτύου και θεωρείται σταδιακά ως μια σοβαρή εναλλακτική λύση του PayPal, καθώς επιτρέπει ταχύτερες, ευκολότερες και πιο αποδοτικές οικονομικά δια-περιουσιακές και διασυνοριακές συναλλαγές.
Το Stellar λειτουργεί από το Stellar Development Foundation, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Ξεκίνησε με χρηματοδότηση από το Stripe, μαζί με δωρεές από το BlackRock, τη Google και την FastForward. Το λειτουργικό κόστος του δικτύου χρηματοδοτείται από δημόσιες δωρεές που εκπίπτουν από το φόρο. Επιπλέον, το ανώτατο όριο της αγοράς για το Lumens, από κοινού με την έλλειψη ενός προτύπου πληθωρισμού, αποδεικνύει ότι το SDF επιδιώκει να διατηρήσει ένα δίκτυο που επιτρέπει εύκολες, προσιτές, χαμηλού κόστους διασυνοριακές πληρωμές.
Το δίκτυο έχει ήδη προσελκύσει τις IBM και Deloitte, καθώς και τραπεζικά ιδρύματα στη Νιγηρία, τις Φιλιππίνες, την Ινδία, τη Γαλλία, τον Νότιο Ειρηνικό και προσφάτως την Ουκρανία. Αυτό ζωντανεύει το όραμα του SDF «να ξεκλειδώσει το παγκόσμιο οικονομικό δυναμικό κάνοντας τα χρήματα πιο ρευστά, τις αγορές πιο ανοιχτές και τους ανθρώπους πιο δυνατούς».
Μέσω του Stellar δικτύου, μπορεί κανείς να ανταλλάξει δολάρια ΗΠΑ, Bitcoin, γεν και σχεδόν οποιοδήποτε παραδοσιακό νόμισμα ή κρυπτονόμισμα. Οι μάρκες του δικτύου, Lumens, χρησιμοποιούνται για τη διευκόλυνση αυτών των συναλλαγών στο διανεμημένο καθολικό με βάση το blockchain σε ένα κλάσμα ενός cent και με μεγάλη απόδοση (το οποίο επίσης μεταφράζεται σε αποτύπωμα χαμηλότερου άνθρακα). Το δίκτυο επιτρέπει επίσης σε άτομα και ιδρύματα να δημιουργούν μάρκες για χρήση στο δίκτυο, το οποίο έχει εμπνεύσει ορισμένους να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο για πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, όπως επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το βασικό χαρακτηριστικό του δικτύου Stellar είναι το πρωτόκολλο συναίνεσης. Αυτό το SCP είναι ανοιχτού κώδικα και βασίζεται στον έλεγχο ταυτότητας των συναλλαγών, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω ενός συνόλου αξιόπιστων κόμβων, αντί να εκτελούνται σε ολόκληρο το δίκτυο ως αλγόριθμος απόδειξης εργασίας ή ακόμη και απόδειξη κυριότητας. Ο κύκλος ελέγχου ταυτότητας είναι, επομένως, πολύ μικρότερος και ταχύτερος, διατηρώντας στο ελάχιστο το κόστος και την κατανάλωση ενέργειας.
Η μάρκα της Stellar, Lumens (XLM), μπορεί να αγοραστεί και να πωληθεί στα περισσότερα χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένων των Binance, Coinbase, Kraken, Bittrex, Bitfinex, Upbit και Huobi.
#5. Ripple (XRP)
Το Ripple λειτουργεί ήδη από το 2012 ως ιδιωτική πλατφόρμα που συνιστά ένα σύστημα ψηφοφορίας που βασίζεται σε επικυρωτές παγκοσμίως. Το XRP δεν είναι από μόνο του νόμισμα. Αντίθετα, είναι μία προ-εξορυγμένη μάρκα που χρησιμοποιείται για τη γεφύρωση των μεταβιβάσεων στοιχείων. Το δίκτυο διαχειρίζεται περισσότερες από 1500 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο.
Το Ripple χρησιμοποιεί τον Αλγόριθμο Πρωτοκόλλου Συναίνεσης της Ripple (RPCA), το οποίο σημαίνει ότι τουλάχιστον το 80% των παγκόσμιων επικυρωτών του δικτύου πρέπει να εγκρίνει μια συναλλαγή προτού προστεθεί στο καθολικό XRP. Το αποτέλεσμα είναι ένα ασφαλές, αποτελεσματικό δίκτυο που επιτρέπει στους χρήστες να μετακινούν χρήματα σε νομίσματα με σχετική ευκολία, μικρή δαπάνη και μεγάλη ταχύτητα (περίπου 3-5 δευτερόλεπτα ανά συναλλαγή).
#6. Nano (NANO)
Το Nano είναι δωρεάν, γρήγορο και χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη ενέργεια από ότι το Bitcoin και πολλά άλλα κρυπτονομίσματα. Χρονολογείται ήδη από το 2015 και έχει σχετικά μικρό αποτύπωμα άνθρακα ακόμη και τώρα. Είναι επίσης επεκτάσιμο και ελαφρύ καθώς δεν βασίζεται στην εξόρυξη.
Η Nano χρησιμοποιεί τεχνολογία δικτυωτού πλέγματος, η οποία είναι ενεργειακά αποδοτική. Η Digiconomist εκτιμά ότι σε σύγκριση με 950 kWh για κάθε συναλλαγή Bitcoin, η Nano χρησιμοποιεί μόλις 0,1212 Wh. Εξακολουθεί να βασίζεται σε έναν μηχανισμό Απόδειξης Εργασίας, αλλά το δικτυωτό πλέγμα ξεπερνά το blockchain για να δημιουργήσει μια αλυσίδα λογαριασμών για κάθε χρήστη στο δίκτυο. Η πλατφόρμα Nano χρησιμοποιεί ένα σύστημα που ονομάζεται Ανοιχτή Αντιπροσωπευτική Ψηφοφορία (ORV), όπου οι κάτοχοι λογαριασμών ψηφίζουν τον εκλεγμένο εκπρόσωπό τους, ο οποίος στη συνέχεια εργάζεται για να επιβεβαιώσει με ασφάλεια μπλοκ συναλλαγών.
Στην πλατφόρμα του Nano, οι λογαριασμοί χρηστών μπορούν να ενημερώνονται ασύγχρονα, αντί να χρειάζεται να περιλαμβάνουν ένα ολόκληρο γραμμικό blockchain όπως συμβαίνει με το Bitcoin. Αντί για ανταγωνισμό και καθυστερήσεις, το Nano περιλαμβάνει μόνο τις αλυσίδες λογαριασμού αποστολέα και παραλήπτη και μπορεί να διαχειριστεί έως και 125 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο.
#7. EOSIO (EOS)
Το EOSIO είναι ένα δημόσιο blockchain, ιδιαίτερα αγαπητό στους προγραμματιστές, καθώς είναι εύκολο στη δημιουργία και την εγγραφή εφαρμογών σε πληθώρα γλωσσών προγραμματισμού. Είναι εξαιρετικά αναπτυσσόμενο και δεν κοστίζει τίποτα.
Το EOSIO είναι μια άλλη πλατφόρμα «Απόδειξης Κυριότητας» που χρησιμοποιεί προ-εξορυγμένες μάρκες EOS που μπορούν να γίνουν εμπόρευμα σε τυπικά χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων, όπως το Coinbase, το Binance και το Kraken.
#8. TRON (TRX)
Με έδρα τη Σιγκαπούρη, το TRON είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και δημόσιο blockchain, το οποίο υποστηρίζει σχεδόν κάθε γλώσσα προγραμματισμού. Η διομότιμη πλατφόρμα επιτρέπει στους δημιουργούς να μοιράζονται εφαρμογές απευθείας στο blockchain, καθιστώντας όλη τη διαδικασία πιο αποδοτική ενεργειακά.
Η TRON λειτουργεί χρησιμοποιώντας αποκεντρωμένη διακυβέρνηση βασισμένη σε ένα μοντέλο δύο επιπέδων των Υπέρ Αντιπροσώπων (SR) και Συνεργατών Υπερ Αντιπροσώπων, με κάθε λογαριασμό να μπορεί να γίνει SR και να μπορεί να ψηφίζει για SR.
Το νόμισμα TRON, Tronix, προ-εξορύσσεται και μπορεί να γίνει εμπόρευμα στο Binance και άλλα χρηματιστήρια. Στα μεγάλα σχέδια για το μέλλον της TRON, συμπεριλαμβάνεται και η χρήσης του για τη δημιουργία αποκεντρωμένων πλατφορμών παιχνιδιών.
#9. Burstcoin (BURST)
Το Burstcoin ήταν ενδεχομένως το πρώτο blockchain που χρησιμοποίησε τα έξυπνα συμβόλαια Turing, τα οποία επιτρέπουν τη δημιουργία μη ανταλλάξιμων μαρκών (NFTs) και χρήσης τους σε παιχνίδια εντός της αλυσίδας. Είναι, επίσης, πιθανότατα ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον, βιώσιμα κρυπτονομίσματα καθώς, από το 2014, χρησιμοποιεί την «Απόδειξη Χωρητικότητας».
Με το Burstcoin, οι «εξορύκτες» ανταμείβονται με τη χρήση αποθηκευτικού χώρου για «εξόρυξη». Αυτό σημαίνει ότι ένας υπολογιστής με σκληρό δίσκο 1 terabyte χρησιμοποιεί ελάχιστη ενέργεια για να εξορύξει το Burst από έναν αδρανή υπολογιστή. Αυτό το καθιστά πολύ πιο αποτελεσματικό από την εξόρυξη ASIC ή την εξόρυξη GPU σε έναν αλγόριθμο «Απόδειξης εργασίας».
Το δίκτυο λειτουργεί από εθελοντές και είναι δυνατή η ανταλλαγή Burst στο Bittrex, STEX και άλλες ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων.
#10. Holochain/HoloTokens (HOT)
To Holo βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά το 2021 αναμένεται να είναι μια μεγάλη χρονιά για το δίκτυο. Μια αρχική προσφορά κοινοτικών κινήτρων του Holo περιστράφηκε γύρω από μια προ-πώληση υπηρεσιών φιλοξενίας cloud ως μεταβιβάσιμες μάρκες ERC20 που ονομάζονται HOT στο δημόσιο blockchain του Ethereum. Αυτό κάνει το Holo διαφορετικό από άλλα κρυπτονομίσματα, καθώς υποστηρίζεται από ένα απτό στοιχείο (υπηρεσίες cloud-hosting). Η Holo χρεώνει αμοιβή για συναλλαγές που χρησιμοποιούν το δίκτυο P2P, πράγμα που σημαίνει ότι τα έσοδα συνδέονται απευθείας με τον αριθμό των εφαρμογών και των κεντρικών υπολογιστών στο δίκτυο.
Θεωρητικά, η ταχύτητα συναλλαγών είναι απεριόριστη στο Holochain και η ενεργειακή δαπάνη είναι πολύ χαμηλή. Πρακτικά, βέβαια, δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα σχετικά με το πόση ενέργεια καταναλώνει το Holochain, αν και είναι σίγουρο ότι είναι πολλές τάξεις μεγέθους χαμηλότερες από το Bitcoin, το Ethereum και σχεδόν κάθε άλλο κρυπτονόμισμα.
Το Holochain είναι ένα πλαίσιο ανοιχτού κώδικα για διομότιμες εφαρμογές και η μάρκα του HoloTokens (HOT) δεν απαιτεί εξόρυξη. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε εξειδικευμένους επεξεργαστές, ούτε υπάρχει υπερβολική χρήση ενέργειας για τη δημιουργία αυτού του κρυπτονομίσματος. Όποιος διαθέτει hApps στον υπολογιστή ή τη συσκευή του μπορεί να λάβει HOT σε αντάλλαγμα.
Το Holochain είναι άμεσο και αποτελεσματικό, δεν βασίζεται στην απόδειξη της εργασίας ή στην απόδειξη κυριότητας, αλλά εξακολουθεί να επιτρέπει την επεκτάσιμη κρυπτο-λογιστική. Κάθε χρήστης παρέχει ένα μικρό ποσό υπολογισμού και αποθήκευσης, επιτρέποντας στις διαδικτυακές εφαρμογές P2P να λειτουργούν, θεωρητικά, σε μαζική κλίμακα χωρίς ανάγκη κεντρικώ κέντρων δεδομένων ή υποδομής. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, βέβαια, και από τον αριθμό των εγγραφών.
Ένα ακόμα θετικό του Holochain είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει μέσω ενός κανονικού προγράμματος περιήγησης, χωρίς να χρειάζεται το Holo Hosts να εγκαταστήσει οποιοδήποτε λογισμικό. Αυτό το καθιστά πολύ πιο προσιτό σε νέους, περίεργους και ίσως διστακτικούς χρήστες. Επιπλέον, παρέχει μια γέφυρα μεταξύ του αποκεντρωμένου κόσμου των προγραμματιστών P2P και των υπάρχοντων συστημάτων πληρωμών.
Καθώς η Holochain είναι ένας «πραγματιστικός συμβιβασμός», όπως σημειώνεται από την ίδια την εταιρεία, ορισμένα τμήματα αυτού του δικτύου είναι συγκεντρωτικά. Αυτό το καθιστά μάλλον μοναδικό μεταξύ πρότζεκτ κρυπτονομισμάτων, τα οποία συνήθως στοχεύουν στην πλήρη αποκέντρωση και στο να βασίζονται εξολοκλήρου στην τεχνολογία blockchain. Στην ουσία, το Holo λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ ενός πλήρως αποκεντρωμένου δικτύου και των παραδοσιακών, οικείων προγραμμάτων περιήγησης στο Διαδίκτυο, βοηθώντας στην επέκταση του οικοσυστήματος και της αγοράς για το DApps.
#11. DEVVIO
Η έναρξη της προσφοράς του DEVVIO στην κοινότητα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2021, αν και οι λεπτομέρειες είναι λιγοστές. Προς το παρόν, φαίνεται σαν ένα καλό «πράσινο» κρυπτονόμισμα για να έχει κανείς υπόψιν.
Σύμφωνα με τους ιδρυτές, το δίκτυο DEVVIO χρησιμοποιεί το 1/1000000 της ενεργειακής χρήσης του Bitcoin και παράγει πολύ λιγότερους ρύπους θερμοκηπίου. Σχεδιάστηκε ειδικά για να μειώσει τις ενεργειακές δαπάνες και να είναι ένα «πιο πράσινο» κρυπτονόμισμα. Αυτό είναι σαφές από τη δέσμευση των ιδρυτών να δημιουργήσουν το DEVVIO ως ένα blockchain-οικοσύστημα που μπορεί να υποστηρίξει την πολυμερή συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ των ενδιαφερομένων που εργάζονται στον τομέα του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας.
Το σύστημα DEVVIO μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει τα πράσινα πιστοποιητικά, για την ενεργοποίηση αγορών για αποθέματα άνθρακα και για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης έργων βιωσιμότητας. Και το κάνει χωρίς να δημιουργεί ανεπάρκειες και τεράστιες ενεργειακές απαιτήσεις ενόσο τα έργα αυξάνονται συνεχώς. Αυτό δεν είναι ένα blockchain απόδειξης εργασίας, όπως το Bitcoin. Αντ’ αυτού, οι μεμονωμένοι κόμβοι μιλούν ο ένας στον άλλο, δημιουργώντας ένα ενεργειακά αποδοτικό σύστημα.
Στους τωρινούς συνεργάτες του DEVVIO περιλαμβάνονται το Avnet και το Panduit, που βοηθούν τις εταιρείες να αγκαλιάσουν μερικώς την ουδετερότητα του άνθρακα, με το να συνδέουν μεγάλες εταιρείες με εταιρείες που δημιουργούν αποθέματα άνθρακα μέσω συγκεκριμένων δράσεων, όπως δενδροφυτεύσεις, εγκατάσταση υποδομών ηλιακής ενέργειας κοκ.
Το DEVVIO είναι ένα κατανεμημένο λογιστικό πρωτόκολλο το οποίο βασίζεται στην τεχνική θραυσμάτων, σε πρωτόκολλα επιπέδου 2 και έναν αποτελεσματικό μηχανισμό συναίνεσης. Αυτή τη στιγμή μπορεί να εκτελέσει έως και 8 εκατομμύρια συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο (TPS). Κάθε θραύσμα αντιπροσωπεύει ένα καθολικό blockchain και χιλιάδες από αυτά τα θραύσματα μπορούν να προστεθούν για να ενεργοποιήσουν τελικά δεκάδες εκατομμύρια TPS. Αυτό είναι ένα παράδειγμα οριζόντιας κλιμάκωσης, που σημαίνει ότι επειδή κάθε θραύσμα είναι ανεξάρτητο, κάθε συναλλαγή δεν χρειάζεται να περάσει από ολόκληρο το δίκτυο για να επικυρωθεί, πρέπει απλώς να περάσει από ένα ανεξάρτητο blockchain.
Προκειμένου να δημιουργήσει την απαραίτητη πολυπλοκότητα ασφάλεια, το DEVVIO μετακινεί συναλλαγές μεταξύ θραυσμάτων, αλλά σε κάθε πορτοφόλι εκχωρείται μόνο ένα θραύσμα. Η πληρωμή πραγματοποιείται σε ένα θραύσμα (ως μέρος της Βαθμίδας 1) και ο διακανονισμός σε άλλο (το δίκτυο της Κατηγορίας 2).
#12. Hedera Hashgraph (HBAR)
Το Hedera Hashgraph ξεπέρασε τον αριθμό των συναλλαγών Ethereum (ETH) στις 6/5, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Θεωρητικά, το Hedera Hashgraph θα μπορούσε να επεξεργαστεί περισσότερα από 100.000 TPS, κάτι που θα του επέτρεπε να ανταγωνιστεί με ευκολία τη Visa και άλλα κοινά συστήματα πληρωμών. Ευτυχώς, αυτό το κρυπτονόμισμα (HBAR) είναι μία μάρκα απόδειξης κυριότητας, που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη ενέργεια από τις μάρκες απόδειξης εργασίας.
Η HBAR έχει τρέχουσα προμήθεια περίπου 8 δισεκατομμυρίων hbar και μια σταθερή προμήθεια της τάξεως των 50 δισεκατομμυρίων hbar. Είναι ένα αποκεντρωμένο δημόσιο δίκτυο που χρησιμοποιείται για πληρωμές εντός εφαρμογής, μικροπληρωμές και χρεώσεις συναλλαγών, καθώς και για προστασία δικτύου. Οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Hedera για τη δημιουργία ασφαλών εφαρμογών με συναίνεση σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή αντί να είναι ένα μπλοκ «αλυσίδα» (blockchain), το Hedera είναι περισσότερο ένα γράφημα. Στην πραγματικότητα, βασίζεται σε τεχνολογία που ονομάζεται Κατευθυνόμενο Aκυκλικό Γράφημα (DAG). Αυτό σημαίνει ότι η ταχύτητα των επαληθεύσεων συναλλαγών αυξάνεται όσο προστίθενται περισσότερες συναλλαγές στο δίκτυο.
Η λίστα των κατόχων και του διοικητικού συμβουλίου του Hedera είναι εντυπωσιακή: Avery Dennison, Boeing, Deutsche Telekom, DLA Piper, FIS (WorldPay), Google, IBM, LG Electronics, Magalu, Nomura,
Swirlds, Tata Communications, University College London UCL), Wipro και Zain Group.
Το Hedera Hashgraph αποτελείται από τέσσερις κύριες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της HBAR, της κρυπτονομισματικής που επιτρέπει χαμηλού κόστους συναλλαγές, με δυνατότητα προσαρμογής. Οι άλλες υπηρεσίες περιλαμβάνουν έξυπνα συμβόλαια, υπηρεσία αρχείων και υπηρεσία συναίνεσης.
Το Hedera Hashgraph λειτουργεί μέσω ενός συστήματος που ονομάζεται ασύγχρονη βυζαντινή ανοχή σφαλμάτων (aBFT). Αυτό επιτρέπει υψηλού επιπέδου ασφάλεια, ακόμη και αν υπάρχουν κακόβουλοι παράγοντες στο δίκτυο. Είναι ταχύτερο από το Bitcoin και το Ethereum, επειδή οι συναλλαγές υποβάλλονται σε παράλληλη επεξεργασία, αντί να πρέπει να περάσουν ολόκληρο το blockchain με σειριακό τρόπο.
Το δίκτυο επιτυγχάνει συναίνεση μέσω «κουτσομπολιού», όπως χαρακτηριστικά παρομοιάζεται. Οι κόμβοι στο Hashgraph μιλάνε μεταξύ τους και να συγκρίνουν σημειώσεις για τις συναλλαγές του δικτύου, αντί της εξόρυξης. Επιλεγμένες συναλλαγές θεωρούνται «διάσημες» από τους κόμβους, επειδή κοινοποιούνται νωρίς στη διαδικασία του κουτσομπολιού και στη συνέχεια επαληθεύονται από πολλούς κόμβους στο δίκτυο.
Η Hedera Hashgraph σχεδιάζει περισσότερες αναβαθμίσεις στο δίκτυο το δεύτερο εξάμηνο του 2021, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής θραυσμάτων. Αυτό θα χωρίσει το δίκτυο σε πολλά θραύσματα για να επιτρέψει την αύξηση των συναλλαγών.
Ένα από τα ωραία πράγματα για το Hedera Hashgraph είναι ότι χρησιμοποιείται ήδη για τη διευκόλυνση έργων βιωσιμότητας. Αυτό συμβαίνει μέσω της Power Transition, ενός συστήματος λογισμικού που υποστηρίζεται από το Hedera Hashgraph. Αυτή η εξαιρετικά αναπτυσσόμενη πλατφόρμα ψηφιακής ενέργειας επιτρέπει σε άτομα και εταιρείες να ελέγχουν τη χρήση ενέργειας από μικροδίκτυα σε εθνικά δίκτυα. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κόστους και στη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικού άνθρακα βελτιώνοντας δραστικά την επικοινωνία μεταξύ παικτών σε δίκτυα οποιουδήποτε μεγέθους, καθιστώντας μεγαλύτερη την ενεργειακή απόδοση.
#13. Chia (XCH)
Το Chia έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως κρυπτονομίσμα καθώς μπορεί να εξορύσσεται στην πλατφόρμα υπολογιστών cloud του Amazon Web Services. Αυτή η εγκατάσταση διαρκεί λίγα λεπτά, με την «καλλιέργεια» chia να είναι απλή και σε σύγκριση με την «εξόρυξη» πολλών άλλων νομισμάτων.
Σε αντίθεση με πολλά κρυπτονομίσματα, η Chia δημιουργήθηκε με ένα γνωστό όνομα: Μπραμ Κοέν, ιδρυτή του BitTorrent. Η κυκλοφορία της πλατφόρμας, σύμφωνα με πληροφορίες, οδήγησε σε έλλειψη σκληρών δίσκων στην Κίνα, καθώς οι άνθρωποι προσπάθησαν να αποκτήσουν περισσότερο χώρο αποθήκευσης για να καλλιεργήσουν το XCH.
Το Chia Network είναι μια πλατφόρμα blockchain και μία πλατφόρμα έξυπνων συναλλαγών που επιτρέπει στους χρήστες να επωφεληθούν από τον διαθέσιμο χώρο στον σκληρό δίσκο για να «τρέξουν» το αποκεντρωμένο δίκτυο. Αντί για απόδειξη εργασίας, το δίκτυο Chia βασίζεται στην απόδειξη χωροχρόνου. Έτσι, η αποθήκευση ενός συγκεκριμένου όγκου δεδομένων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί να σας αποφέρει XCH, τη μάρκα της Chia. Το XCH δημιουργήθηκε, το 2017, ως απάντηση στην υπερβολική χρήση ενέργειας που σχετίζεται με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.
Η καλλιέργεια Chia σχεδιάστηκε για να είναι προσβάσιμη, χωρίς να απαιτείται ούτε εξειδικευμένος εξοπλισμός, ούτε τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Η πλατφόρμα συναλλαγών blockchain του δικτύου ονομάζεται Mainnet και μπορεί κάποιος να το κατεβάσετε από το chia.net. Μετά τη λήψη του λογισμικού, οποιοσδήποτε μπορεί να επιλέξει να αφιερώσει στο δίκτυο ένα μέρος του μη δεσμευμένου χώρου στο σκληρό δίσκο, χωρίς να επηρεαστεί σημαντικά η απόδοση του μηχανήματός του ή να απαιτείται πολύ περισσότερη ενέργεια.
#14. Algorand
Το Algorand είναι ένα blockchain απόδειξης κυριότητας, του οποίου η αξία αυξάνεται από την υποστήριξη έξυπνων συμβάσεων. Η επιρροή κάθε χρήστη στο δίκτυο είναι ανάλογη με το μερίδιό τους στο σύστημα και το blockchain της Algorand είναι αναπτυσσόμενο και ασφαλές, καθώς και απαλλαγμένο από αλλαγές πρωτοκόλλου και άλλα πιθανά ζητήματα διακυβέρνησης.
Το Algorand, το οποίο κυκλοφόρησε το 2019, είναι σχετικά νέο στη σκηνή της κρυπτογράφησης, αλλά κατάφερε να διαχειριστεί σχεδόν ένα εκατομμύριο συναλλαγές ανά ημέρα έως τον Δεκέμβριο του 2020. Ένας από τους ιδρυτές του Algorand, ο Σίλβιο Μικάλι, είναι καθηγητής Πληροφορικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης και δέχθηκε το βραβείο Turing το 2012, εν μέρει για τις συνεισφορές του σε κρυπτονομίσματα και πρωτόκολλα blockchain, πράγματα που εμπνέει αρκετή αυτοπεποίθηση σε σύγκριση με άλλα νεότερα κρυπτονομίσματα.
Η ταχύτητα των συναλλαγών στην πλατφόρμα Algorand καθώς και τα χαμηλά τέλη συναλλαγής της, λόγω του ότι είναι ένα πρωτόκολλο blockchain χωρίς άδεια και χωρίς απόδειξη κυριότητας, σημαίνει ότι το δίκτυο είναι πιο προσβάσιμο, επεκτάσιμο και χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη ενέργεια από το Bitcoin και τα συναφή του .
Η καθαρή προσέγγιση απόδειξης κυριότητας του Algorand σημαίνει ότι όλοι οι κόμβοι επικύρωσης είναι γνωστοί ο ένας στον άλλο και πρέπει να συμφωνούν να δημιουργούν ένα νέο μπλοκ κάθε φορά.
Το Algorand δεν περιλαμβάνει εξόρυξη και το δίκτυο προσπαθεί να ηγηθεί της βιωσιμότητας των blockchain, δημιουργώντας ένα αρνητικό -στον άνθρακα- δίκτυο. Σχεδιάστηκε εξαρχής για να είναι ενεργειακά αποδοτικό και έχει δεσμευτεί να αντισταθμίσει τυχόν κενά εκπομπών ρύπων προκειμένου να μειώσει περαιτέρω τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του. Ο ίδιος ο Μικάλι είπε: «Ενδιαφέρομαι για τον πλανήτη». Ενώ, συμπλήρωσε ότι ο αλγόριθμος απόδειξης κυριότητας «μειώνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν στο μηδέν».
Στις 22 Απριλίου 2021, η Algorand ανακοίνωσε ότι το blockchain της είναι πλήρως ουδέτερο στον άνθρακα, μερικώς χάριν της συνεργασίας της με την ClimateTrade. Αυτός ο οργανισμός είναι πρωτοπόρος στη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Το Ίδρυμα Algorand είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Το Ίδρυμα προβλέπει, επίσης, στην ενσωμάτωσης μιας ολόκληρης κοινότητας προγραμματιστών blockchain και κοινών προγραμματιστών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα για να υποστηρίξουν προσπάθειες βιώσιμης ανάπτυξης.
#15. MetaHash (MHC)
Το MetaHash προσφέρει ένα γρήγορο, αποτελεσματικό αποκεντρωμένο δίκτυο με μηδενικά τέλη και τη δυνατότητα εξόρυξης MHC, με τη χρήση αρκετά διακριτικού εξοπλισμού. Το MHC είναι μόνο ένα από τα τέσσερα μέρη του έργου MetaHash, τα άλλα είναι το TraceChain, το MetaApps και το MetaGate.
Το Metahash είναι ένα άλλο πρωτόκολλο απόδειξης κυριότητας που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τα άλλα αντίστοιχα απόδειξης εργασίας. Αρχικά λειτουργούσε χρησιμοποιώντας έναν εξουσιοδοτημένο μηχανισμό PoS αλλά έχει, πλέον, μεταλλαχθεί σε έναν πολλαπλό μηχανισμό PoS για να αντιμετωπίσει ζητήματα που έθεσαν σε κίνδυνο την αποκέντρωση του δικτύου.
Σε αυτό το σύστημα, «η πολυεπίπεδη επικύρωση παρέχει τη βάση για την προστασία του δικτύου από τη (δια)φθορά. Σε περιπτώσεις όπου οι οντότητες του κεντρικού δικτύου, που δημιουργούν μπλοκ, φαίνεται να είναι κατεστραμμένες, το υπόλοιπο δίκτυο μπορεί να ψηφίσει για την ανοικοδόμηση του δικτύου και για την εκ νέου διανομή των ρόλων, εξουδετερώνοντας έτσι την απειλή». Αυτό το μοντέλο επιτρέπει επίσης την επικύρωση και την κατανομή μπλοκ προκειμένου να εκτελούνται παράλληλα, μειώνοντας τον χρόνο συναίνεσης και βελτιώνοντας την απόδοση.
Ethereum (ETH)
Τέλος, το Ethereum έχει διακηρύξει εδώ και πολλά χρόνια την πρόθεση να για να γίνει πράσινο, χωρίς, όμως, να υπάρξει κάποια κίνηση προς αυτό. Η κρυπτογράφηση εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ετησίως ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει μια μεγάλη χώρα και τόσο ηλεκτρικό ρεύμα ανά συναλλαγή όσο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα μέσο νοικοκυριό των ΗΠΑ για μια μέρα. Ωστόσο, το Ethereum είναι πιο αποδοτικό ενεργειακά από το Bitcoin και, τουλάχιστον, προσπαθεί να κάνει τα πράγματα καλύτερα.
Tο 2014,το Ethereum ξεκίνησε ένα υψηλό έργο για την αναμόρφωση του κώδικα του Ethereum με τη βοήθεια του κινήματος ανοιχτού κώδικα. Το σχέδιο είναι να αντικαταστήσει το τρέχον μοντέλο Απόδειξης Εργασίας με έναν μηχανισμό Απόδειξης Κυριότητας, αλλά η πρόοδος υπήρξε αργή. Από το 2019, οι προγραμματιστές απέρριψαν την αρχική τους στρατηγική για την ανοικοδόμηση του «αεροπλάνου ενώ βρίσκεται στον αέρα» και, αντίθετα, υιοθέτησαν μια προσέγγιση δύο αλυσίδων, όπου η Απόδειξη Εργασίας και η Απόδειξη Κυριότητας τρέχουν προσωρινά η μία δίπλα στην άλλη. Αυτό ονομάστηκε Ethereum 2.0.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr