Ειδικότερα, η τουρκική λίρα υποχωρούσε το πρωί της Δευτέρας κατά 0,5% στα 8,0006 έναντι του δολαρίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg, διευρύνοντας τις απώλειές και συνεχίζοντας να κινείται πτωτικά για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πτωτικό σερί του τουρκικού νομίσματος από το 1999.
Το νόμισμα πλήττεται από τις χαμηλές πραγματικές τιμές αλλά και από την μείωση του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών για τουρκικά assets καθώς η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων, εμπλέκεται σε διαμάχες στην ανατολική Μεσόγειο και στον Καύκασο, και η οικονομία της πιέζεται λόγω της πανδημίας.
{https://twitter.com/jsblokland/status/1320613196227633152}
Το Bloomberg σημειώνει πως η Τουρκία έχει ήδη δαπανήσει ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη αναπτυσσόμενη οικονομία τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματός της, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμά της. Οι ξένοι επενδυτές πούλησαν τουρκικές μετοχές και ομόλογα ύψους 13,3 δισ. δολαρίων φέτος, το υψηλότερο ποσό από το 2005 τουλάχιστον.
Από την αρχή του έτους η τουρκική λίρα έχει καταγράψει απώλειες άνω του 25% και είναι το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις μετά το βραζιλιάνικο ρεάλ, στις αναδυόμενες αγορές.
Η κεντρική τράπεζα της γείτονος χώρας αναμενόταν ότι θα αύξανε το βασικό της επιτόκιο κατά 175 μονάδες βάσης στο 12% την περασμένη Πέμπτη, ώστε να αντιμετωπίσει την «κατρακύλα» της λίρας που προκλήθηκε από τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό και την εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr