Σύμφωνα με το Reuters, οι απώλειες του τουρκικού νομίσματος ενδέχεται να αγγίξουν το 25% σε αθροιστικές απώλειες από την αρχή του έτους, ενώ η διαδοχή του ενός αρνητικού ρεκόρ από το άλλο, φαίνεται πως οδηγεί την ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα προς τα επίπεδα των 8 λιρών ανά δολάριο.
Αξίζει να σημειωθει πως η βουτιά της λίρας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τείνει να μετατραπεί σε καθημερινό φαινόμενο στην αγορά συναλλάγματος. Μόλις χθες, το νόμισμα της Τουρκίας κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ στις 7,94 λίρες ανά δολάριο, ενώ το πρωί της Παρασκευής έφθασε να συναλλάσσεται σχεδόν στις 7,95 λίρες.
Λόγω αυτής της κατάστασης, τα τρέχοντα συναλλαγματικά χρέη γίνονται πιο ακριβά, ενισχύοντας τα αρνητικά νέα για τις τουρκικές εταιρείες. Παράλληλα, ο πληθωρισμός απειλεί να προκαλέσει περαιτέρω οικονομικές πιέσεις.
Ενώ τα χρέη του δημόσιου τομέα της Τουρκίας είναι διαχειρίσιμα, ο ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζει αποπληρωμές σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους επόμενους δύο μήνες, όπως ανέφερε το Reuters.
«Η περαιτέρω υποτίμηση της λίρας θα στρεβλώσει περισσότερο τους ισολογισμούς των εταιρειών και, επομένως, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επενδυτικές προοπτικές», δήλωσε ο Ugras Ülkü, επικεφαλής της έρευνας αναδυόμενων αγορών στο Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF), σύμφωνα με το Reuters.
Σημειώνεται πως η εφημερίδα Dünya δημοσίευσε τη Δευτέρα μια ανάλυση, στην οποία καταγράφονται οι τουρκικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα, καθώς εκτίθονται σε ξένα νομίσματα, λόγω αδυναμίας της λίρας. Επικεφαλής της λίστας ήταν η μονοπωλιακή εταιρία τηλεπικοινωνιών Türk Telekom, την οποία διαχειρίζεται το TWF.
Η περαιτέρω αδυναμία της λίρας θα πλήξει την ικανότητα των επιχειρήσεων να επενδύσουν. Οι περισσότερες δαπάνες είναι το κλειδί για τη βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγικότητας, της απασχόλησης, των εξαγωγών και της συνολικής ανταγωνιστικότητας της Τουρκίας, δήλωσε ο Ülkü.
Παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει την πρόθεση της να στηρίξει το πληθωριστικό νόμισμα, υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με το κατά πόσο διαθέτει επαρκή αποθέματα προκειμένου να στηρίξει μια τέτοια επιλογή.
Τέλος, σημειώνεται πως η εμπλοκής της Τουρκίας σε μια σειρά από μέτωπα γεωπολιτικών εξελίξεων και συγκρούσεων, με κυριότερες του Καυκάσου και της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου, εκθέτουν τη χώρα στον κίνδυνο επιβολής διεθνών κυρώσεων.
Κίνδυνος στον οποίο προστίθεται και η αμερικανική δυσαρέσκεια για την αγορά των ρωσικών S-400.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr