Όπως σημειώνει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο CNBC, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ήταν από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες μετά την βοήθεια που έλαβαν από τους πιστωτές τους για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση του 2011. Ωστόσο, η πρόσφατη άνοδος του ευρώ θέτει σε κίνδυνο την εντυπωσιακή ανάκαμψη αυτών των χωρών.
"Αδιαμφισβήτητα, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτές τι χώρες”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε "Για όσο το ευρώ δεν απομακρύνεται πολύ από το 1,20, οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορέσουν να συνεχίσουν την ανάκαμψη. Αν υπάρξει όμως μια μια μεγάλη ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος, οι ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν πρόβλημα επειδή με το μεγάλο εξωτερικό τους χρέος δεν έχουν δεύτερο τροχό στις μηχανές τους”.
Σημειώνεται πως το ευρώ ξεπέρασε τα 1,20 δολάρια την Τρίτη εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών καθώς κορυφώνεται η ένταση Β. Κορέας – ΗΠΑ. Ένα ισχυρότερο ευρώ, ωστόσο, σημαίνει πως τα ευρωπαϊκά προϊόντα θα είναι πιο ακριβά στις διεθνείς αγορές, πράγμα που θα μειώσει την ζήτηση για ευρωπαϊκά προϊόντα πλήττοντας τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Οι χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία χρωστούν μεγάλο μέρος της ανάκαμψής τους στις εξαγωγές. Μάλιστα, από πέρυσι οι εξαγωγές της Ισπανίας είναι μεγαλύτερες από αυτές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Μετά την πρόσφατη άνοδο του ευρώ, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην Φρανκφούρτη και στις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi την επόμενη εβδομάδα μετά την απόφαση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Οι επενδυτές περίμεναν ότι θα λάμβαναν τα πρώτα σήματα εξόδου από τη νομισματική χαλάρωση, ωστόσο η ενδυνάμωση του ευρώ εγείρει αμφιβολίες για το εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει αυτή την στιγμή σε μια τέτοια κίνηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr