Τα ερωτήματα αυτά αναπτύσσονται στη Σοφοκλέους, όσο οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι δεκάδες «χαρτιά», άλλοτε πρωταγωνιστές στο ταμπλό, έχουν περιπέσει σε απαξίωση και αδιαφορία εκ μέρους των επενδυτών. Ποιών επενδυτών; Οι Έλληνες είναι γνωστό ότι είναι πωλητές ή ότι δεν συμμετέχουν καθόλου, ενώ οι ξένοι προσπαθούν να παίρνουν θέση στις παραδοσιακές δυνάμεις της αγοράς, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ, κυνηγώντας παράλληλα και τίτλους που έχουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις, όπως ο ΟΠΑΠ, η Ιντραλότ, ο Τιτάνας, τα Πετρέλαια κ.ά. Το δυνατό come back της περιφέρειας, απλώς δεν υπάρχει. Η κρίση επηρεάζει τις τράπεζες και κατ επέκταση τους υπόλοιπους κλάδους και επιχειρηματικούς τομείς δραστηριότητας. Μιλώντας με τον κ. Γ. Σοφρώνη αντιπρόεδρο της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως, «στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχει καταγραφεί ότι οι βασικοί μέτοχοι σπεύδουν να αγοράσουν μαζικά τις μετοχές τους. Να τις στηρίζξουν, να στήσουν ανάχωμα στο κύμα της κρίσης. Τέτοια συμπεριφορά έχουμε να δούμε από το 1995, καθώς για πρώτη φορά περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι αυτοί που αγοράζουν από αυτούς που πουλούσαν κατά το παρελθόν». Αυτό δε σημαίνει όμως ότι και το αποκαλούμενο «έξυπνο χρήμα» δεν λαμβάνει τα μέτρα του, ή αν θέλετε τις θέσεις του. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Χ.Α., σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ξένων παρατηρήθηκε στις μετοχές του FTSE/Athex Small Cap 80, φθάνοντας το 43,3% (από 40,2%).
Δεν θα πρέπει να ξεγελάει η εικόνα ττης αγοράς με τον δείκτη πάνω από τις 4.300 μονάδες, που είναι σήμερα. Διότι στις 2.417 μονάδες έχουν επιστρέψει οι μετοχές των Ιντρακόμ, Betanet, Πετζετάκις, Μπενρουμπή, Νεώριο, Μαϊλλης, Τεχνική Ολυμπιακή, Μοχλός, ΑΕΓΕΚ, Νewsphone, Καρδασιλάρης κ.ά. Πως όμως, να χαραχθεί επενδυτική στρατηγική σε αυτήτη δύσκολη φάση; Ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank κ. Δ. Τζάνας, μιλώντας στο «R» υποστηρίζει ότι, «το Χ.Α. είναι από τα πιο ευάλωτα χρηματιστήρια στον κόσμο. Ιδιώτες επενδυτές δεν υπάρχουν, οι εγχώριοι θεσμικοί κινούνται στο ρελαντί, οι ξένοι κοιτάζουν το συμφέρον τους, ανάλογα με το πως θα πορευθούν οι δικές τους αγορές, μέτρα για την οικονομία δεν ανακοινώνονται, τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένουν ανενεργά. Το μόνο που περιμένω είναι ο από μηχανής Θεός».
Εκτιμά δε, ότι, «η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί τουλάχιτον μέχρι να γίνουν γνωστά και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, δηλαδή μέχρι τον Μάιο, Ιούνιο. Στις αγορές και ειδικά στην Ελλάδα, θα υπάρξει εναλλαγή συναισθημάτων, αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τον γενικό δείκτη χαμηλότερα».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικής ΑΕΔΑΚ κ. Θ. Κρίντας σχολιάζει πως, «δεν έχουμε ξεκάθαρη πορεί ως προς την τάση. Η αγορά φαίνεται ότι «ψάχνει» κατεύθυνση, έναν τρόπο εκτόνωσης της κρίσης. Περισσότεροι είναι αυτοί που φοβούνται σε σχέση με εκείνους που ελπίζω και νομίζω ότι αυτό είναι ενδεικτικό για τη συνέχεια».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr