Στην Ευρώπη, ο FTSE στο Λονδίνο κινείται αν και οριακά, σε θετικό πεδίο, ενώ οριακές φαίνεται ότι είναι οι απώλειες σε Παρίσι και Φραγκφούρτη.
Η ισοτιμία
Την ίδια ώρα, προς τις μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα 1 ½ έτους «οδεύει» το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του αμερικανικού, στο απόηχο της χθεσινής ομιλίας του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, που εκτιμάται ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους δανεισμού.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το ευρώ θα δεχθεί περαιτέρω πιέσεις καθώς πέραν της αναμενόμενης μείωσης του επιτοκίου τον Απρίλιο, θα ακολουθήσει και μία τρίτη, μάλλον τον Αύγουστο.
Το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 2,2% από την αρχή της εβδομάδας και βρίσκεται στα 1,4481 έναντι του δολαρίου ενώ άγγιξε ακόμη και το 1,4440, ήτοι τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 22 Ιανουαρίου.
Κύκλοι της αγοράς δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο πολλές από τις ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη να συνδέονται με αυτό το λόγο. Ότι δηλαδή, λόγω ισοτιμίας νομισμάτων οι μετοχές στη Wall Street είναι και νομισματικά φθηνότερες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. πάντως, υποχώρησε κατά 1,14%, στις 4.316,33 μονάδες, πολύ κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 4.314,50 μονάδων.
Για μία ακόμα εβδομάδα, οι απώλειες είναι μεγάλες. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε από την περασμένη Παρασκευή κατά 2,71% και από την αρχή του χρόνου κατά 16,65%.
Οι χαμηλές συναλλαγές καταδεικνύουν την απουσία ενδιαφέροντος, αυτό δηλαδή που συνηθίζουν να λένε οι χρηματιστές ότι δεν υπάρχουν αγοραστές.
Την Παρασκευή, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 283,495 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 42,611 εκατ. ευρώ ήταν «πακέτα».
Οπότε οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν αρκετά πιό κάτω, περί τα 241 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 123 υποχώρησαν και 121 ενισχύθηκαν.
Ο αντιπρόεδρος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ κ. Ι. Σοφρώνης δεν είναι από τους απαισιόδοξους για την πορεία των αγορών. «Εκείνο που πραγματικά κάνει εντύπωση είναι ότι την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη επαναγορά μετοχών παγκοσμίως σε σχέση με το 1995, που σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Σοφρώνη, ότι κανείς δεν θέλει να αφήσει τίποτα στη τύχη».
Ο ίδιος αναφέρει ότι, «παράλληλα την ίδια στιγμή οι short sellers βρίσκονται ανοιχτοί σε ολόκληρο τον κόσμο ποντάροντας στην περαιτέρω πτώση των αγορών. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα, αλλά το τοπίο θα ξεκαθρίσει και τα χρηματιστήρια θα βρουν το δρόμο τους».
Τράπεζες
Ο αδύναμος κρίκος της αγοράς την Παρασκευή ήταν οι τράπεζες. Η μετοχή της Εθνικής υπέστη απώλειες 3,76%, με κλείσιμο στα 39,90 ευρώ και όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια.
Κατά 1,98% υποχώρησε η Eurobank, στα 18,80 ευρώ και 1,025 εκατ. τεμάχια. Η δε Alpha Bank, υπέστη απώλειες 1,76% στο ταμπλό του Χ.Α., στα 21,20 ευρώ και όγκο 986 χιλιάδων τεμαχίων.
Μικρή όμως ήταν η άνοδος στην Πειραιώς, στα 21,40 ευρώ και όγκο μόλις 618 χιλιάδων τεμαχίων (για τα δεδομένα του τζίρου της τράπεζας).
Αναλυτές πάντως, είναι αισιόδοξοι για την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ξεκινάει η περίοδος ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων της απελθούσας χρήσης, αρχής γενομένης με την Eurobank.
Μεγάλες ήταν οι απώλειες για την Ιντραλότ σε ποσοστό 2,24%, στα 12,20 ευρώ, στο «κόκκινο» έκλεισε ο ΟΠΑΠ, στα 23,52 ευρώ (παρά την άνοδο πάνω από τα 24 ευρώ ενδοσυνεδριακά), κατά 1,36% υποχώρησε η μετοχή της Μυτιληναίος, στα 10,16 ευρώ.
Ως προς τις υπόλοιπες κεφαλαιοποιήσεις, έντονες ήταν οι απώλειες στον Σαράντη που βρέθηκε στα όρια των 11 ευρώ, η μετοχή της Ιντραλότ υποχώρησε κατά 2,24%, στα 12,20 ευρώ και η ΓΕΚ κατά 3,26%, στα 8,30 ευρώ.
Από τις μετοχές που ξεχώρισαν περιλαμβάνονται η ΔΕΗ και η ΕΧΑΕ με άνοδο 1,42%, στα 28,50 ευρώ και 2,84%, στα 22,46 ευρώ (κατετέθη προσφορά για το Χρηματιστήριο της Σλοβενίας).
Από τα small caps ξεχώρισε η μετοχή της Ιμακο που ενισχύθηκε κατά 5,82%, στα 2 ευρώ και όγκο 295 χιλιάδων τεμαχίων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr