«Η πορεία της αγοράς δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Το σημαντικότερο είναι ότι δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες χρήσιμες για αυτούς που θέλουν να τις αξιοποιήσουν». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα διεθνή χρηματιστήρια.
Λίγο πιο πριν ο FTSE στο Λονδίνο υποχωρούσε σε ποσοστό 4,15%, ο Cac στο Παρίσι κατά 5,12% και ο Dax στη Φραγκφούρτη κατά 6,34%. Τα δε συμβόλαια της επόμενης μέρας στην Wall Street -γιατί σήμερα παραμένει κλειστή λόγω της ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ- έδειχναν πτώση έως και 500 μονάδες, με τους αναλυτές όμως, να σπεύδουν να καθησυχάσουν τους επενδυτές, ότι μπορεί να είναι εικονικές πράξεις.
Ένα ακόμα στοιχείο που ήρθε να επιβαρύνει τις αγορές είναι ότι κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν ασφαλίσει ομόλογα.
Η υποβάθμιση της αξιοπιστίας των ασφαλιστικών εταιριών που ασφαλίζουν τις αποδόσεις των διεθνών ομολόγων και η συνακόλουθη κατάρρευση των τιμών τους αλλά και των μετοχών των κατόχων τους.
Την Παρασκευή, η Fitch υποβάθμισε την εταιρία AMBAC και την εταιρία MBIA που είναι οι δυο μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί εξειδικευμένοι στην ασφάλιση ομολόγων.
Με την υποβάθμιση αυτή όλη η αγορά των ομολόγων που εκδίδονται για λογαριασμό κυρίως Δήμων και κρατών, συνολικής αξίας 2,3 τρις δολαρίων, κλυδωνίζεται. «Τα hedge funds ήταν δανεισμένα και δεν ξέρουμε το leverage του δανεισμού τους», καταθέτει την δική του άποψη για τα τεκταινόμενα στις αγορές ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικής ΑΕΔΑΚ κ. Θ. Κρίντας.
«Οι πρώτοι περιόριζαν τις θέσεις τους σε μετοχές και δημιουργούσαν margin calls στους επόμενους. Στη συνέχεια προέκυψε το πρόβλημα με τα ομόλογα. Κατά την άποψή μου δεν λέει κάτι αν έχουμε γρήγορη αντίδραση».
Ζητήσαμε από επιχειρηματία να μάς εξηγήσει την ποιότητα των πωλητών και μας είπε ότι, «κάθε μέρα που κοιτάζω το μετοχολόγιο οι βασικές θέσεις των ξένων παραμένουν αναλλοίωτες. Δεν αποκλείω κινήσεις τύπου swap», μάς είπε επί λέξει
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Χρυσοχοϊδης αναφέρει ότι, «είμαστε σε φάση αναμονής. Προφανώς, η τάση θα δοθεί από το εξωτερικό. Ασχημο νέο αποτελεί το γεγονός ότι η Wall Street παραμένει κλειστή σήμερα. Αν λειτουργούσε η εκεί αγορά ενδεχομένως να απορροφούσε μέρος των κραδασμών».
Eνδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στο Χ.Α., ήταν ότι η πλειοψηφία των μετοχών έκλεισε στο «κόκκινο», 275, έναντι 10 (...) που ενισχύθηκαν και άλλων δέκα που παρέμειναν αμετάβλητες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 561,5 εκατ. ευρώ, με 63,566 εκατ. ευρώ σε πακέτα.
Μεγαλύτερο ήταν το πακέτο των 2 εκατ. τεμαχίων που άλλαξε χέρια στην Alpha Bank, με αγοραστή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τον κ. Ι. Κωστόπουλο.
Πληθώρα μετοχών κατέγραψε απώλειες πάνω από 13%, με τον γενικό δείκτη να πραγματοποιεί χαμηλά στις 4.292 μονάδες. Οι όποιες αντιδράσεις ήταν μέχρι την περιοχή των 4.350 μονάδων για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα προαναφερόμενα επίπεδα κλεισίματος.
Μεγάλη ήταν η «βουτιά» στην Alpha Bank, που υποχώρησε κατά 5,53%, στα 21,54 ευρώ με 3,8 εκατ. τεμάχια, η ΕΤΕ κατά 5,56%, στ6α 40,80 ευρώ, η Eurobank σε ποσοστό 6,93%, στα 18,80 και η Πειραιώς κατά 5,17%, στα 20,90 ευρώ.
Κλείσιμο στα 28 ευρώ για την ΔΕΗ και πτώση 9,68% με 639 χιλιάδες τεμάχια, κατά 3,82% υποχώρησε ο ΟΠΑΠ, στα 24,16 και κατά 4,20%, στα 21,46 κατρακύλισε ο ΟΤΕ. Απώλειες σημαντικές έγραψαν η ΑΤΕ σε ποσοστό 6,19%, στα 3,64 ευρώ, η Κύπρου κατά 8,11%, στα 9,74, η Marfin Popular κατά 10,05%, στα 6,62 ευρώ.
Απώλειες πάνω από 5,5% παρουσίασε η Σιδενόρ, κατά 13,27% «βυθίστηκε» η ΕΥΔΑΠ, στα όρια των 9 ευρώ, κατά 6,74% η ΕΧΑΕ, με κλείσιμο στα 189 ευρώ, το Τ.Τ. κατά 5,48%, στα 10,70, η ΕΛΤΕΧ σε ποσοστό 8,48%, στα 8,42 ευρώ κατά 3,57% η Coca Cola, στα 27 ευρώ.
Παρά την θετική σύσταση από την UBS, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια πίεσαν σημαντικά την μετοχή της Μυτιληναίος, στα 9,54 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr