Όσο για την χρηματιστηριακή εβδομάδα που πέρασε, οι απώλειες της αγοράς διαμορφώνονται σε ποσοστό 5,58%. Η σημερινή άνοδος, η δεύτερη συνεχόμενη, σε ποσοστό 1,19%, στις 4.587,09 μονάδες δεν άλλαξε αισθητά την συνολική εικόνα της διόρθωσης.
Χρηματιστές σχολιάζουν ότι οι συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για την τάση στο Χ.Α., αφού θα δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος μετά τα χαμηλά των 4.468 μονάδων που βρέθηκε την Παρασκευή ο γενικός δείκτης. Πάνω από όλα, συνιστούν ψυχραιμία, τονίζοντας την ανάγκη της σταθεροποίησης.
Η Emporiki Bank σχολιάζει ότι, «οι τεχνικοί δείκτες προσέγγισαν υπερπουλημένες περιοχές τιμών.Μεσοπρόθεσμα ο «πήχης» της αγοράς έχει κατέβει, καθώς ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι θα αποφύγουμε (τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον) την επέκταση της υποχώρησης προς τις 4.300 μονάδες, ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση δύσκολα θα επεκταθεί υψηλότερα των αντιστάσεων στις 4.820 και (ιδιαίτερα) των 5.000 μονάδες».
Από την πλευρά της η Fortius σχολιάζει πως, «ιδιαίτερα σημαντικές για τη μετέπειτα πορεία του δείκτη είναι οι επόμενες δύο συνεδριάσεις, καθώς ενώ μια καταστρατήγηση της εν λόγω στήριξης με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα ωθήσει το δείκτη με συνοπτικές διαδικασίες προς την ισχυρή στήριξη των 4.250 μονάδων, αντιθέτως μια σταθεροποίησή του πάνω από τις 4.400 μονάδες θα βάλει τις βάσεις για μια βίαιη ανοδική αντίδραση «πεπιεσμένου ελατηρίου» προς τις 4.802 μονάδες».
Ο λόγος που «γύρισε» το Χ.Α. συνδέεται κυρίως με την ενεργοποίηση αγοραστών στα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα της περιοχής των 4.460 μονάδων.
Παράλληλα, η πρόθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να αναλάβει πρωτοβουλίες για την δημιουργία αναχώματος στην οικονομία εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης, εξελήφθη θετικά από τα διεθνή χρηματιστήρια.
Στα θετικά προσμετράται η υψηλή κερδοφορία της General Electric, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα της Washington Mutual.
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η πλειοψηφία των μετοχών έκλεισε με κέρδη, 148, έναντι 87 που υποχώρησαν και 54 που παρέμειναν αμετάβλητες.
Κυρίως, ενισχύθηκαν μετοχές που είχαν πιεστεί σημαντικά. Στο πλαίσιο αυτό, η μετοχή της Εθνικής απεκόμισε κέρδη 1,65%, στα 43,20 ευρώ και όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια.
Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε σχεδόν κατά 4%, πάνω από τα 22 ευρώ με 1,7 εκατ. τεμάχια, της Alpha κατά 2,70%, στα 22,80 ευρώ με 1,698 εκατ. τεμάχια και η Eurobank κατά 2,12%, στα 20,20 ευρώ με 1,324 εκατ. τεμάχια.
Από εκεί και πέρα σημαντική ήταν η αντίδραση για την ΕΛΤΕΧ, που ενισχύθηκε πάνω από 2%, στα 9,20 ευρώ, η Coca Cola κατά 4,79%, στα 28 ευρώ με 753 χιλιάδες τεμάχια, ο Τιτάνας κατά 2,94%, στα 31,48 ευρώ, το Ταχ. Ταμιευτήριο κατά 3,85%, στα 11,32 ευρώ, η Jumbo κατά 3,45%, στα 19,78 ευρώ.
Από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν οι Καλπίνης - Σίμος, Σιδενόρ, Κρέκα, Κλουκίνας - Λάππας, Έδραση, Σωληνουργεία Κορίνθου.
Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές παρουσίασαν αύξηση κατά 6% και διαμορφώθηκαν στα 560,7 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 33,94 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του χρόνου στα 89,9 εκ. ευρώ.
Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές παρουσίασαν αύξηση κατά 6% και διαμορφώθηκαν στα 560,7 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 33,94 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του χρόνου στα 89,9 εκ. ευρώ.
Χωρίς την παρουσία εγχώριων καταλυτών και δέσμια της διεθνούς τάσης η χρηματιστηριακή αγορά βυθίστηκε σε χαμηλά έξι μηνών με εντυπωσιακή ταχύτητα και χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στο σύνολο των μετοχών.
Οι απώλειες στις κεφαλαιοποιήσεις έφθασαν έως και 26 δισ. ευρώ ενώ σε επίπεδο μονάδων ο Γενικός Δείκτης έφθασε να χάνει έως και το σύνολο των κερδών του 2007.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη, "η εικόνα υπερβολής στο Γενικό Δείκτη και ειδικά στις τράπεζες ήταν αναμε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr