Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Στα σημαντικά της ημέρας η θετική αντίδραση του ΓΔ (κλείσιμο 1607 +0.6%) λόγω των τραπεζικών μετοχών ΑΛΦΑ +5,8% , ΕΤΕ +3,5% (oι οποίες κατέγραψαν σήμερα και πολυετή υψηλά) καθώς και των ΕΛΠΕ +0,6% λόγω και των ανακοινώσεων για διανομή υψηλών μερισμάτων (από 3% έως και 6%). Σημαντική επίσης η διακράτηση για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση των 1580 μονάδων αλλά και η τεράστια συμμετοχή των τραπεζών (70% του συνόλου) στο σύνολο του υψηλού τζίρου των 385 εκ. (εκ των οποίων περίπου 180 εκ. έγιναν στις δημοπρασίες)
Συνολικά, ο Φεβρουάριος είχε δύο αναγνώσεις:
Από την μια πλευρά είχαμε την έναρξη της προαναγγελθείσας επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ προς διάφορες χώρες με τελευταία εξέλιξη την δήλωση Τράμπ για 25% δασμούς και στην κακιά ΕΕ που σε συνάρτηση με το οξυμένο κλίμα στην κοινωνία και στην πολιτική σκηνή με αφορμή το δυστύχημα στα Τέμπη , βάρυναν αρκετά το κλίμα και συγκράτησαν την ανοδική κίνηση του δείκτη που έφτασε μέσα στον μήνα να φτάνει στα επίπεδα των 1630 μονάδων.
Από την άλλη μεριά είχουμε την γεωπολιτική προσσέγγιση ΗΠΑ Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία που μαζί με τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία τόσο για το σύνολο του 2024 όσο και του Ιανουαρίου (εκτέλεση προυπολογισμού, πρωτογενή πλεονάσματα , τουριστικά έσοδα κα) που μαζί με τα βελτιωμένα – με ελάχιστες εξαιρέσεις – εταιρικά αποτελέσματα έτους των μετοχών του FTSE (έως σήμερα έχουν ανακοινώσει 8 από τις 25 εταιρίες) συντηρούν την θετική διάθεση των επενδυτών και οδηγούν την αγορά σε υψηλά 15ετίας.
Η μετοχή που ξεχώρισε τον Φεβρουάριο ήταν σίγουρα η ΕΕΕ με απόδοση μήνα στο +22% περίπου εν μέσω ενός συνδυασμού εξαιρετικών μεγεθών έτους και αυξημένων προσδοκιών επίλυσης και ειρηνευτικής διευθέτησης στο μέτωπο Ουκρανίας Ρωσίας.Aντίστοιχη εξαιρετική εικόνα και για τον ΑΒΑΞ στην μεσαία κεφαλαιοποίηση με απόδοση μήνα +21%.
Στον αντίποδα βρίσκουμε τον ΤΙΤΑΝ όπου μετά από ένα καταπληκτικό τρίμηνο (από 1.11.24 απόδοση +30%) μπήκε σε φάση διόρθωσης και κατέγραψε μέσα στον μήνα υποχώρηση περίπου -12%.
Ολοκληρωμένη εικόνα για το σύνολο του 2024 θα έχουμε προς τα τέλη Μαρτίου, όμως μπορούμε να ομαδοποιήσουμε τα μεγέθη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που δείχνουν σημαντική βελτίωση τόσο στα έσοδα (+8% στα 12,2 δις) όσο και στα κέρδη (+15% στα 5 δις).
Το ενδιαφέρον στατιστικό για τον Φεβρουάριο είναι ότι σε αντίθεση από ότι περίμεναν οι αναλυτές και οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες , η Ευρώπη συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι των ΗΠΑ με κλασικότερο παράδειγμα την πορεία του Dax (+3.4%) έναντι του S&P (-2.9%).
Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η πορεία της μετοχής του – ουσιαστικά συγκυβερνήτη του Τραμπ - Ελον Μάσκ της Tesla όπου μέσα στο τελευταίο δίμηνο έχει χάσει σε κεφαλαιοποίηση περίπου 600 δις $ κάτι που αναλογεί σε μείωση και της δικής του περιουσίας κατά 140 δις $.
Η τεχνική εικόνα του ΓΔ παραμένει ενθαρυντική με την πρώτη στήριξη να βρίσκεται πέριξ των 1580 μονάδων (απώτερη στις 1550) και βασικό στόχο την προηγούμενη κορυφή των 1630 μονάδων.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης