Πάντως, και στα παράγωγα, τα ΣΜΕ του 20άρη έκλεισαν σε premium, ενώ αμετάβλητα παρέμειναν τα συμβόλαια στον Mid Cap.
«Προφανώς, οι ξένοι δεν θέλουν να φύγει άλλο κάτω η αγορά», υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Praxis Sec. κ. Δ. Παπαριστείδης, ο οποίος συνιστά παράλληλα, «ψυχραιμία διότι οι καιροί δεν είναι καλοί για τις αγορές. Κάπου εδώ, πρέπει να φτάνουμε στο τέλος της γενικευμένης διόρθωσης.
Η αντίδραση που θα έρθει στη συνέχεια», υποστηρίζει, «θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και σιγά σιγά, να επαναπροσεγγιστούν τα προηγούμενα επίπεδα, ενδεχομένως και να έρθουν νέα υψηλά».
Short selling και margin calls, τα οποία έσπασαν είχαν σαν αποτέλεσμα την μεγάλη πίεση της «Σοφοκλέους», «διότι στην αγορά μας είναι πολλοί δανεισμένοι», σύμφωνα με τον κ. Β. Χατρατσή, διευθύνοντα σύμβουλο της Beta Χρηματιστηριακή. «Η αγορά χρωστά μία τεχνική αντίδραση, αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται και ένας καταλύτης», σημειώνει ο κ. Χαρατσής. Τι σημαίνει αυτό;
«Είτε να υπάρξει άμεσα μείωση των επιτοκίων από την Fed, είτε τα αποτελέσματα από τις μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού να είναι κάπως καλύτερα από τις προβλέψεις».
Την γενίκευση των ρευστοποιήσεων επέτειναν τα πολύ άσχημα αποτελέσματα της JP Morgan, που εμφάνισε μείωση κερδών, χειρότερα από τα αποτελέσματα που περίμεναν οι αναλυτές, σε ποσοστό 34%.
Επιπρόσθετα, η κρίση των subprime παραμένει υπαρκτή και όπως όλα δείχνουν, χωρίς τέλος, αφού ο τραπεζικός κολοσσός θα αναγκαστεί να διαγράψει ζημιές 1,3 δισ. ευρώ.
Μία μέρα πριν, η Citigroup, ανακοίνωσε ότι θα διαγράψει ζημιές για το τέταρτο τρίμηνο, ύψους 10 δις. ευρώ. Που σημαίνει ότι από κάπου πρέπει να βγουν αυτά τα χρήματα...
Όπως έγραψε και χθες το «R» και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις παίζουν το ρόλο τους.
Ίσως αυτό, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ως ένα βαθμό να εξηγεί τις μεγάλες ποσοστιαίες «βουτιές» της ελληνικής κεφαλαιαγοράς με ποσοστά 4% (όπως χθες Τρίτη) ή 2,65%, στις 4.523,76 μονάδες σήμερα και γενικότερα 12,65% από την αρχή του χρόνου. Σημειώνεται ότι ο Γενικός Δείκτης πάτησε ενδοσυνεδριακά τα χαμηλά των 4.490 μονάδων. Η τεχνική αναλυση δείχνει ότι η στήριξη βγαίνει στις 4.460 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών ήταν εντυπωσιακή, στα 778,631 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 122 εκατ. ευρώ ήταν «πακέτα», με αξιοσημείωτο τα 3,5 εκατ. τεμάχια στον ΟΤΕ, τα οποία ενεχυρίασε η MIG για την σύναψη νέου δανείου.
Η εικόνα της αγοράς ήταν αποκαρδιωτική. Με απώλειες έκλεισαν 229 μετοχές και με κέρδη μόνο 36.
Η μετοχή της Alpha Bank παρά την παρουσίαση του φιλόδοξου business plan, κατέγραψε απώλειες 5,58%, στα 22 ευρώ με όγκο 3,621 εκατ. τεμάχια. Η μετοχή έφτασε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά σχεδόν κατά 7,5%.
Πτώση 4,90% σημειώθηκε στη μετοχή της Πειραιώς, στα 20,96 ευρώ και 3,559 εκατ. τεμάχια, κατά 3,04% υποχώρησε η ΕΤΕ, στα 41,50 ευρώ (αύριο ξεκινά η διαπραγμάτευση των stock options) και η Eurobank κατά 2,68%, στα 19,58 ευρώ.
Εξανεμισμός των αρχικών απωλειών στη ΔΕΗ, που έκλεισε με ανεπαίσθητη πτώση, στα 32,98 ευρώ (33 ευρώ ήταν το κλείσιμο της Τρίτης) και συγκρατημένη πτώση σε σχέση με την ενδοσυνεδριακή διακύμανση στην Coca Cola, που υποχώρησε στα 26,74 ευρώ, με απώλειες 2,05%.
«Ψαλιδίστηκαν», επίσης, οι αρχικές απώλειες στη Σιδενόρ, την Ιντρακόμ (διαπραγματεύεται σε χαμηλά 3ετίας) και την Ιντραλότ. Θετικό πρόσημο για την ΑΤΕ και τον ΟΠΑΠ.
Κατά τα άλλα, στο «κόκκινο» έκλεισαν η Jumbo, στα 20,20 ευρώ, Μυτιληναίος στα 10,90 ευρώ (-4,72%), ΕΧΑΕ, στα 20 ευρώ (-6,54%), ΕΛΠΕ., στα 10,56 ευρώ (-3,47%), ΟΤΕ, στα 23,40 ευρώ (-2,5%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr