Σύμφωνα με διαχειριστή μίας από τις μεγαλύτερες εγχώριες ΑΕΔΑΚ, «οι εντολές πώλησης μοιάζουν με την συμπεριφορά hedge funds. Ο τόσο σημαντικός τζίρος καταδεικνύει ότι ακολουθήθηκαν τακτικές short selling», παρά το γεγονός όμως, ότι δεν υπήρχε ταυτόχρονη «υποστήριξη» από την αγορά των παραγώγων. Οι ξένοι εκμεταλλεύονται και την διαφορά του ευρώ με το δολάριο, υποστηρίζει η ίδια πηγή.
Από την άλλη, ο γεν. διευθυντής της Διεθνικής ΑΕΔΑΚ, κ. Γ. Παπουτσής, σχολιάζει ότι «η συμπεριφορά των αγορών δεν φαίνεται να είναι ενδεικτική για το σύνολο του 2008. Σε ό,τι δε αφορά την επενδυτική στρατηγική, εξαρτάται από τον ορίζοντα που έχει κανείς».
Η ανοιχτή πληγή των ενυπόθηκων δανείων με φόβους για παρενέργειες στην πραγματική οικονομία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα χρηματιστήρια. Και αυτό, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, γιατί ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει το πότε θα τελειώσει.
Οι ζημιές σχεδόν κατά 10 δις. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο από την Citigroup και η άμεση υποβάθμιση από την S&P, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για άσχημα αποτελέσματα και από την UBS, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. «Η αντίδραση του Χ.Α.», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Αλκή ΑΧΕΠΕΥ κ. Σπ. Κοντζάμπασης, «ήταν από τις πιο υπερβολικές. Μια ματιά στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης καταδεικνύει συγκράτηση στον δείκτη Dax σε αντίθεση με την Ελλάδα, που καθημερινά κλείνει στο «κόκκινο».
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, από τη στιγμή που διεσπάστη η στήριξη των 4.870 μονάδων (χθες) και σήμερα οι 4.743 (που ήταν τα χαμηλά 5 μηνών), όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοικτά.
Όπερ και εγένετο, με την επόμενη στήριξη να έρχεται πια στις 4.460 μονάδες και σχετίζεται με κάποιο rebound της αγοράς τον Σεπτέμβριο του 2001. Αν διασπαστούν δε και τα επίπεδα αυτά, ο ανοδικός κύκλος διαγράφεται από τον ορίζοντα, υποστηρίζουν οι αναλυτές.
Ο κ. Χρ. Ελαφρός, υπεύθυνος ανάλυσης της Eurobank Χρηματιστηριακή κάνει λόγο για «καταιγιστικές πωλήσεις, χωρίς να βγουν αγοραστές, πράγμα το οποίο επέτεινε τον ρυθμό της διόρθωσης». Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Proton Bank ΑΧΕΠΕΥ κ. Βασ. Καραρίζος θεωρεί ως αιτία που ενεργοποιεί τους ξένους ως πωλητές το γεγονός ότι, «δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία των μακρο σσε ΗΠΑ και Ευρώπη». Η άποψή του δε είναι αποχή από την αγορά, στάση αναμονής.
Αγορές
Σήμερα δεν ήταν καλή μέρα για τις αγορές. Λίγο πιο πριν οι ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εντάθηκαν, με τον FTSE στο Λονδίνο να υποχωρεί κατά 2,57%, ο Cac στο Παρίσι κατά 2,50% και ο Dax κατά 1,68%. Ίδια κατάσταση και στη Wall Street, με το κλίμα να επιβαρύνεται αφενός λόγω των ζημιών της Citigroup και αφετερου λόγω των κατώτερων των προσδοκιών στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις.
Ο Dow υποχωρούσε λίγο πιο πριν σε ποσοστό 1,60%, ο Nasdaq πάνω από 2% και ο S&P κατά 1,97%. Μεγάλη ήταν η διόρθωση και στις άλλες διάσπαρτες αγορές της Ευρώπης, αναδυόμενες και μη.
Χαρακτηριστικά, οι απώλειες για το χρηματιστήριο της Τουρκίας άγγιζαν νωρίτερα το 2,4%, της Δανίας 3%, της Νορβηγίας 2,52% και της Σουηδίας κατά 2,72%. Μεγάλες οι απώλειες και στην αγορά της Βιένης σε ποσοστό 2%, της Πολωνίας 2,5% και της Βουλγαρίας κατά 3,56%.
Ελλάδα
Παράλληλα, κύκλοι της εγχώριας αγοράς υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αποδυναμώνουν την εικόνα της «Σοφοκλέους», αφού οι διαρθρωτικές αλλαγές, ασφαλιστικό και αποκρατικοποιήσεις, έχουν περιέλθει σε δεύτερη μοίρα.
Γενικότερα όμως, όλοι οι προαναφερόμενοι λόγοι στάθηκαν η αφορμή για να κλείσουν στο «κόκκινο» 237 μετοχές και να διασωθούν 34.
Στο μάτι του «κυκλώνα» βρέθηκαν οι μετοχές των τραπεζών, αλλά και μετοχές που οι ξένοι είχαν σημαντική έκθεση και κερδοφορία στο ταμπλό.
Στην μετοχή της Πειραιώς άλλαξαν χέρια 4,9 εκατ. τεμάχια (έγινε και πακέτο ανάμεσα σε ξένους θεσμικούς), με την με
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr