Η στεγαστική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι προειδοποιήσεις για νέες ζημιές, η στροφή των κεφαλαίων στα commodities, η νέα υποχώρηση του δολαρίου έναντι των ανταγωνιστικών νομισμάτων και συνάμα οι εκτιμήσεις για μικρότερους ρυθμούς κερδοφορίας των εισηγμένων το 2008, είναι το γενικό πλαίσιο που προς ώρας αξιολογούν οι επενδυτές.
Ενθαρρυντικό στοιχείο -αν υπάρχει αυτό-, είναι η βελτίωση των αποτιμήσεων. Το p/e στο Χ.Α. διαμορφώνεται κοντά στο 13, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη αγγίζει το 12. Κρίνεται πάντως, από τα ελκυστικότερα διεθνώς.
Την Δευτέρα λοιπόν, έπειτα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 4.887 μονάδων, ο γενικός δείκτης διολισθαίνει στις 4.771 μονάδες, ενώ στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι μετοχές των τραπεζών είναι αυτές που αλλάζουν κάπως την τάση, δίδοντας θετικό πεδίο σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.
Οι ανησυχίες όμως, περισσεύουν στο Χ.Α. Η μετοχή της ΕΤΕ κινείται στα όρια των τεχνικών στηρίξεών της44,60 ευρώ, τα αρχικά κέρδη της Eurobank περιορίζονται, με την μετοχή στα 20,88 ευρώ, απωλειών συνέχεια για την Πειραιώς, στα 23,80 και αρνητικό πρόσημο για την Alpha Bank, στα 24,42, διακυμάνσεις οι οποίες ενισχύουν την άποψη ότι οι ξένοι δεν έχουν τελειώσει τις ρευστοποιήσεις τους.
Οι συναλλαγές διαμορφώνονται στα 63,8 εκατ. ευρώ, με τις εισροές ανά λεπτό στις 660 χιλιάδες ευρώ, επιβεβαιώνοντας την διστακτικότητα των επενδυτών.
Η πλειοψηφία των μετοχών πέρασε στο «κόκκινο», 101, έναντι 84 που ενισχύονται και 39 αμετάβλητες. Η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται στα 36 ευρώ, η οποία με τις συμφωνίες που προωθεί δείχνει να ευνοείται στον ενεργειακό κλάδο.
Μεγάλη αντίδραση με κέρδη πάνω από 1% για τον Μυτιληναίο, ενώ απώλειες σημειώνουν τα ΕΛΠΕ, Ιντραλότ, ΟΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Κύπρου και Μηχανική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr