Συνολικά 16 από τις 25 μετοχές του Ftse σημείωσαν άνοδο με σημαντικές κινήσεις από ΕΕΕ +2,4% , ΤΙΤΑΝ +2,7% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,7%. Ελάχιστες βρέθηκαν στο κόκκινο (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ).
Παρά την θετική υπερπήδηση της μηνιαίας αντίστασης των 1406 μονάδων η κίνηση του ΓΔ – που σημειωτέον χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης όπως και η αντίστοιχη κίνηση του Dax – δεν έθελξε με την συμπεριφορά του εφόσον ο πρωινός υπερβολικός ενθουσιασμός περιορίστηκε σταδιακά κάτι που φάνηκε τόσο σε επίπεδο ΓΔ (υψηλό 1424 κλείσιμο 1408) όσο και στην κινητήρια δύναμη των τραπεζών όπου ο ΔΤΡ από τα υψηλά των 1228 μονάδων (+2,6%) κατέληξε στο +1,18%.
Συνέχεια στις θετικές συνεδριάσεις για την ΠΕΙΡ +2% και την ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,5% βοηθούμενη και από την έναρξη κάλυψης από την Eurobank Equities με τιμή στόχο στα 23,4 ευρώ. Άλλη μια απόπειρα αντίδρασης σήμερα από την ΜΠΕΛΑ +2,23%
Αρνητική συνεδρίαση για την ΙΝΛΟΤ -2% μετά και τις εξηγήσεις σε ερώτημα της ΕΚ σχετικά με την απώλεια της λοταρίας στο Οχάιο που γίνεται λόγος για μειωμένα ebitda 20 εκ ανά έτος μετά το 2027.
Στο γενικότερο πλαίσιο, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η εκλογή Trump θα έχει δύο άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τις ευρωπαικές οικονομίες, η πρώτη από την επαπειλούμενη επιβολή δασμών στα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ (και από την Ευρώπη) και η δεύτερη από την ανακοινωμένη μείωση των δαπανών των ΗΠΑ σχετικά με το ΝΑΤΟ κάτι που ξεκάθαρα δείχνει ένα δρόμο αυξημένων αμυντικών δαπανών για τις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του οργανισμού. Αυτό ασφαλώς θα επηρεάσει σημαντικά τα – πιεσμένα – δημόσια οικονομικά των χωρών.
Σε ό,τι αφορά δε στη Γερμανία (Dax) το πρώτο σκέλος του προβλήματος (δασμοί) θα έχει ακόμα μεγαλύτερη επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας λόγω της μεγάλης έκθεσής της στον κλάδο αυτοκινήτου, αυτές οι σκέψεις μάλλον λειτούργησαν ως καταλύτης και στην πορεία του γερμανικού δείκτη που από την απόλυτη πρωινή ευτυχία (+1,6%) γύρισε στο -1%.
Οι αμερικάνικες μετοχές – και λογικά λόγω της φιλοεπιχειρηματικής φορολογικής πολιτικής Trump – παραμένουν σε ρυθμούς πάρτι με τους βασικούς δείκτες από +2% έως +3% , όπως επίσης το δολάριο αλλά και τα κρυπτονομίσματα. Χαμηλότερες προσδοκίες για τα ομόλογα τον χρυσό αλλά και περιφερειακά νομίσματα που πιθανόν να έχουν πρόβλημα με την νέα πολιτική τάξη πραγμάτων.
Στα δικά μας, οι πρώτες σκέψεις για κάποια long play συμπεριλαμβάνουν σίγουρα τις εισηγμένες που είτε έχουν (ΤΙΤΑΝ) είτε θα αποκτήσουν (Cenergy) παραγωγική δυνατότητα μέσω εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ και με κάποιο προβληματισμό εκείνες τις εισηγμένες που έως τώρα σημαντικό κομμάτι των εσόδων προέρχονταν από εξαγωγές στην Αμερική.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr