Το αποτέλεσμα ήταν να διευρυνθούν οι απώλειες στην αγορά, σε επίπεδα γενικού δείκτη, κλείνοντας στις 5.133,33 μονάδες, μιάν ανάσα δηλαδή πριν από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 5.129 μονάδων, σημειώνοντας απώλειες 1,42%.
Η δεύτερη συνεδρίαση του έτους δεν ήταν καλή για την «Σοφοκλέους». Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 173 υποχώρησαν και 74 ενισχύθηκαν. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 360,956 εκατ. ευρώ και φαίνεται πως όσο απομακρύνεται η εορταστική περίοδος, η αγορά βρίσκει και πάλι τους ρυθμούς της.
Ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ, αφού τα 65 εκατ. ευρώ ήταν «πακέτα» (κυρίως σε MIG, Πλαίσιο, Ηλεκτρονική Αθηνών, Ελληνική Τεχνοδομική, Φουρλής, ΕΧΑΕ κ.ά).
Οι διεθνείς αγορές εξακολουθούν να προβληματίζουν με τη συμπεριφορά τους. Η ανοιχτή πληγή των subprimes και οι φόβοι για νέες διαγραφές ζημιών από τις αμερικανικές τράπεζες, σε συνδυασμό με τα άσχημα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ και αφορούν τη στεγαστική πίστη, καθώς επίσης, η υποχώρηση του δολαρίου και η άνοδος του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ (100 δολάρια το βαρέλι), οι ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού και οι διαρκείς παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα στα χρηματιστήρια.
Για την Ελλάδα, ο οικονομικός αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τ. Ζαμάνης, συστήνει, «σε αυτή τη δύσκολη φάση των αγορών, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν ρευστότητα της τάξης του 45% με 50%».
Προσθέτει ακόμα ότι, « το υπόλοιπο ποσοστό που θα παραμένει επενδεδυμένο στην αγορά, θα πρέπει να περιλαμβάνει ΟΤΕ, μεγάλες κατασκευαστικές, εταιρείες από τον κλάδο της ενέργειας, αλλά και προς αποκρατικοποίηση εισηγμένες, οι οποίες όμως, έχουν δώσει αξιόλογες αποδόσεις μέχρι τώρα».
Από την πλευρά του ο χρηματιστηριακός εκπρόσωπος της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Κ. Φέγος αναφέρει ότι, «δεν περιμένω ούτε το 2008 να δω τους «μικροεπενδυτές» στο Χρηματιστήριο». Συμπληρώνει λέγοντας ότι, «δεν πιστεύω», συνεχίζει, ότι, «η περιφέρεια θα έχει σπουδαίες αποδόσεις μόνο.
Κυρίως τα «χαρτιά» της τάσης είναι αυτά που κρύβουν αποδόσεις, όπως για παράδειγμα, οι μετοχές εταιρειών που το Δημόσιο έχει παρουσία, η ενέργεια, τα ιατρικά, τα τρόφιμα, μερικές λιανεμπορικές, ίσως και οι τράπεζες, που δεν έχουν καμία σχέση με τις ξένες».
Τα ιστορικά υψηλά και οι συμμετοχές της ΑΤΕ
Οι μετοχές που έμειναν αλώβητες ήταν αυτές που το Δημόσιο διαθέτει ισχυρή παρουσία. Χαρακτηριστικά, η μετοχή της ΕΒΖ, που το Δημόσιο συμμετέχει μέσω της ΑΤΕ, ενισχύθηκε κατά 11,97% με 153 χιλιάδες τεμάχια, στα 5,24 ευρώ.
Σημειώνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την δημιουργία μονάδας βιοαιθανόλης για το οποίο ερίζουν εγχώριοι και ξένοι επενδυτές. Νέα ιστορικά υψηλά σημείωσε ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, η ΕΥΑΘ και ακολουθεί η ΕΥΔΑΠ, που έκλεισε ακριβώς στα υψηλά της.
Για τις εν λόγω μετοχές οι πληροφορίες θέλουν να δρομολογείται η μερική ιδιωτικοποίησή τους. Νέα άνοδος και για την μετοχή της Coca Cola και την Μυτιληναίος, που το προηγούμενο διάστημα υποαπέδιδε, σύμφωνα με χρτηματιστηριακούς αναλυτές.
Κάθετη πτώση για Μηχανική, Φουρλή, πάνω από 5% και υποχώρηση για Ταχ. Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΕΛΤΕΧ. Όαση η μετοχή της ΑΤΕ, που ενισχύθηκε κατά 1,55%, στα 3,94 ευρώ, που ευνοείται από τις συμμετοχές σε ΕΥΔΑΠ και Ζάχαρη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr