Πρωταγωνιστής της ημέρας η ΕΥΡΩΒ με άνοδο +3,7% στα 2,08 ευρώ με αξιοσημείωτες συναλλαγές (5,4 εκ τεμάχια) που μαζί με τις δύο μετοχές που επηρεάζονται περισσότερο από τα νέα για τον τουρισμό (μετά και τα θετικά στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια) δηλαδή την ΑΡΑΙΓ +2,7% και το ΔΑΑ +1,9%, συνέθεσαν ένα καλό τρίδυμο που έδωσε τον τόνο στην αγορά.
Σημαντική η βοήθεια και από τις δεικτοβαρείς ΕΤΕ +1,58% (με ενδοσυνεδριακό γύρισμα από τα χαμηλά των 7,93), ΕΕΕ +0,69%, ΔΕΗ +1,2% και ΤΙΤΑΝ +1,37% (σε ιστορικό υψηλό στα 33,5), ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν την συνεδρίαση και ο ΜΥΤΙΛ +0,18% και η ΛΑΜΔΑ +0,7%.
Ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ παρά το θετικό ξεκίνημα (υψηλό στα 2,08) δεν μπόρεσε να απορροφήσει την προσφορά και υποχώρησε κατά 1,7% στα 2,025 ευρώ ενώ μικρή πτώση είχαν και ο ΟΤΕ -0,26% και ο ΟΠΑΠ 0%.
Εκεί που τα πράγματα φαίνονται πιο σοβαρά και χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης είναι σε μια τριάδα μετοχών που έως τα μέσα Μαΐου πρωτοστατούσαν στην άνοδο του ΧΑ και αναφερόμαστε στις ΜΠΕΛΑ 22,34 (-1,59%), ΜΟΗ 21,14 (-1,2%) και ΕΛΠΕ 7,1 (+0,07%).
Μπορεί η αρνητική χρηματιστηριακή συμπεριφορά των συγκεκριμένων μετοχών να άπτεται διαφορετικών αιτιών (υπερφορολόγηση κερδών, αύξηση κόστους, μείωση εκτιμήσεων κα), το αποτέλεσμα όμως είναι κοινό και για τις τρεις όπου από καθαρά τεχνικής άποψης και με βάση την μεθοδολογία των pivot points τόσο τα βραχυπρόθεσμα (μηνιαία) όσο και τα μεσοπρόθεσμα (ετήσια) σήματα έχουν γυρίσει σε πώληση (sell) με τα τρέχοντα επίπεδα να είναι εξόχως σημαντικά για την αλλαγή της πορεία τους.
Πιο συγκεκριμένα η ΜΠΕΛΑ έχοντας χάσει προ πολλού το ετήσιο σημείο καμπής των 23,30 θα πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσει την τελευταία μηνιαία στήριξη (22,50) για να μην μπλέξει σε αποτιμήσεις που έχουμε να δούμε από το 2023 (επίπεδα μετοχής 17.50-18 ευρώ).
Παράλληλη πορεία και από την ΜΟΗ που όχι μόνο έχει χάσει το ετήσιο pivot (23.46) αλλά κινδυνεύει να χάσει και την 1η ετήσια στήριξη των 21,10 (επόμενη στήριξη στα 18,40).
Λόγω του ιστορικού και των δύο μετοχών πιστεύουμε ότι θα αντιδράσουν – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα – από τα τρέχοντα επίπεδα και μένει να αποδειχτεί αν θα μπορέσουν να αλλάξουν ουσιαστικά μια πολύ αρνητική εικόνα που διαμορφώνεται για την χρονιά που διανύουμε.
Λίγο καλύτερη η κατάσταση στα ΕΛΠΕ με το σημείο καμπής να έχει διασπαστεί μεν καθοδικά (7,50) αλλά να παραμένει (προς ώρας ?) η μηνιαία στήριξη των 7 ευρώ.
Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν ότι η αγορά κινείται με διαφορετική δυναμική τόσο σε κλάδους όσο και σε επιμέρους μετοχές μέσα στον ίδιο κλάδο και η ανάλυση τόσο των θεμελιωδών όσο και των τεχνικών χαρακτηριστικών κάθε μετοχής είναι ιδιαίτερης σημασίας.
Στο ευρύτερο πλαίσιο παραμένουμε αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί για την βραχυπρόθεσμη διάσπαση των 1450 μονάδων (ετήσιο σημείο καμπής του ΓΔ) και θεωρούμε ότι χωρίς και την συμμετοχή των τριών προαναφερθέντων μετοχών (μαζί με σηματωρούς όπως ο ΜΥΤΙΛ και οι τράπεζες) δεν θα μπορέσει ο ΓΔ να προσεγγίσει τα υψηλά έτους.
Ανοδική κίνηση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (έως +0,7%) και οριακά θετικό το άνοιγμα στις αγορές των ΗΠΑ εν αναμονή της Παρασκευής (Jackson Hole).
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr