Η αλήθεια είναι ότι στο πρωινό μας σχόλιο που κάναμε για την πορεία του ΓΔ , δεν περιμέναμε να επιβεβαιωθούμε ούτε τόσο γρήγορα (μέσα στην ίδια μέρα) αλλά ούτε και με τέτοια ακρίβεια.
Ο ΓΔ έκλεισε τελικά ακριβώς πάνω στην στήριξη των 1406 μονάδων στο -2,2% ολοκληρώνοντας μια εβδομάδα έντονων απωλειών με τον δείκτη να χάνει 3,55% και να ακολουθεί κατά γράμμα το sell off των ευρωπαικών χρηματιστηρίων.
Εχουμε ήδη αναφέρει το βάρος που προέκυψε στις αγορές από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ειδικά σε Γαλλία και Γερμανία (αλλά και σε εμάς σε ένα βαθμό) και οι επενδυτές έτρεξαν να επανατιμολογήσουν τα νέα δεδομένα με χαμηλότερες αποτιμήσεις.
Οι καλές ειδήσεις από το μέτωπο των ευρωπαικών επιτοκίων, τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αλλά και σε εσωτερικά θέματα με θετικό πρόσημο (βλ. πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων ύψους 8 δισ.) δεν έπαιξαν τον παραμικρό ρόλο στο θυμικό των επενδυτών που επικεντρώθηκαν στις πολιτικές αβεβαιότητες που περιμένουν την Ευρώπη, αλλά και στην έλλειψη καταλυτών που θα μπορούσαν να αλλάξουν το αρνητικό momentum.
Το ανησυχητικό της πτώσης πέραν της έκτασης της διόρθωσης (100 πόντους ή περίπου 7% κάτω ο ΓΔ από το υψηλό των 1505 στις 17/5) είναι ότι επανήλθε ο τζίρος στα προηγούμενα υψηλά επίπεδα στην συνεδρίαση με τις υψηλότερες απώλειες (141 εκ).
Αυτό δείχνει ενεργοποίηση πωλήσεων από χαρτοφυλάκια που τηρούσαν στάση αναμονής και μένει να φανεί αν ήταν συγκυριακό ή θα καταστεί κυρίαρχο.
Ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν ο τραπεζικός ΔΤΡ 1240 -3,5% με όλες τις μεγάλες πλην ΕΤΕ (7,89 -1,1%) να κινούνται από το -4% και πάνω. ΑΛΦΑ & ΕΥΡΩΒ στο -4,7% και ΠΕΙΡ στο -4,3% ενώ απώλειες άνω του 3% είχαν και οι ΔΕΗ 10,6 -3,4% / ΤΙΤΑΝ 29,7 -3,2% / ΒΙΟ 6 -3,2%.
Καμία μετοχή του 25άρη σε θετικό έδαφος με συγκριτικά καλύτερο κλείσιμο από ΟΠΑΠ, ΓΕΚ και ΕΕΕ που έκλεισαν με συγκριτικά μικρές απώλειες.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει η συγκεριμένη στήριξη του ΓΔ (αλλά και οι αντίστοιχες πολλών δεικτοβαρών τίτλων) καθίσταται εξόχως σημαντική για την ανοδικότητα της αγοράς, καθώς η επόμενη στις 1380 μονάδες δεν έχει την ίδια βαρύτητα. Είναι πλέον απόλυτα βέβαιο ότι σε τυχόν ανοδική αντίδραση της αγοράς οι 1455 μονάδες θα λειτουργούν ως σθεναρή αντίσταση κάτι που μπορούμε να υποθέσουμε και από την εγγύτητα που (δεν) έχουν οι μέτοχοι – ιδιώτες και θεσμικοί – από τις τιμές των μετοχών που έκαναν πρόσφατα ΙΡΟ ή placement , που με ελάχιστες εξαιρέσεις γράφουν (λογιστικές για την ώρα) ζημιές.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr