Οι πρωτοβουλίες που αναλμβάνονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη για να μην επιδεινωθεί η κρίση των subprime, δεδομένου ότι ακούγονται αστρονομικά ποσά, ως ζημιά από τις τοποθετήσεις των τραπεζών σε προϊόντα στεγαστικής πίστης, τα οποία φτάνουν και τα 600 δισ. δολάρια (!), σε συνδυασμό με την επίκειμενη μείωση των επιτοκίων από την Fed την ερχόμενη Τρίτη, δημιουργούνται οι συνθήκες για ένα ράλι, λίγο πριν εκπνεύσει το 2007. Πλην όμως, οι ξένες τράπεζες θα αναγκαστούν να διαγράψουν νέες ζημιές στο τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.
«Οι αγορές βρίσκουν τρόπους να προστατευτούν», υποστηρίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Eurobank Χρηματιστηριακή κ. Χρ. Ελαφρός ο οποίος εκτιμά ότι θα υπάρξει ένα τύπου ράλι ως το τέλος της χρονιάς, δηλαδή μέσα στις επόμενες δεκαέξι συνεδριάσεις που απομένουν. Ο ίδιος σχολιάζει ότι υπάρχουν ξένοι, αλλά και εγχώριοι επενδυτές που σπεύδουν να πάρουν θέσεις σε μετοχές ενόψει του νέου έτους.
Οι αγορές βρίσκονται πραγματικά σε κατάσταση ευφορίας την Τετάρτη. Το ξεκίνημα στην Wall Street είναι ελπιδοφόρο, αφού ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,95%, ο Nasdaq κατά 1,27% και ο S&P κατά 0,99%.
Μια μέρα πριν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ πρότεινε στις τράπεζες να έρθουν σε διακανονισμό με τους πελάτες τους για την αποπληρωμή των οφειλών τους.
Παρόμοια πρωτοβουλία ανέλαβε η βρετανική κυβέρνηση, αποφασίζοντας την «κρατικοποίηση» της Nothern Rock, προτείνοντας το πάγωμα των τόκων στην αποπληρωμή των δανείων στεγαστικής πίστης μειωμένης εξασφάλισης.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ο FTSE ενισχύεται κατά 1,75%, ο Cac στο Παρίσι κατά 1,62% και ο Dax στην Φραγκφούρτη κατά 1,39%.
Στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των μετοχών έκλεισε με κέρδη, 169, έναντι 86 που υποχώρησαν και 97 που παρέμειναν με αμετάβλητη τιμή. Ο δε τζίρος ανήλθε στα 503,494 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 92,436 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα.
Οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για κλείσιμο ανοιχτών θέσεων σε μετοχές, όπως στην ΔΕΗ, που την χωρίζουν λιγότερο από δύο ευρώ από την τιμή στόχο της Citigroup (39 ευρώ).
Η μετοχή έκλεισε στα 37,10 με όγκο 3,1 εκατ. τεμαχίων. Κύκλοι της αγοράς σχολίαζαν ότι ξένοι που ήταν σορταρισμένοι, επειδή θεωρούσαν ότι η μετοχή θα υποχωρήσει μέχρι τα 20 ευρώ, έκλειναν ανοιχτές θέσεις.
Αλλη κρατική μετοχή που ενισχύθηκε ήταν της ΕΥΔΑΠ, ενισχυμένη κατά 13,47%, στα 10,28 ευρώ με 1,2 εκατ. τεμάχια.
Μεγάλη ηταν η αντίδραση και για την ΕΧΑΕ, σημειώνοντας κέρδη πάνω από 8%, στα 23,14 ευρώ και όγκο 670 χιλιάδων τεμαχίων, του ΟΠΑΠ με 3,32%, στα 27,38 ευρώ και 668 χιλιάδες τεμάχια, την Ιντραλότ κατά 4,69%, στα 13,40 και το Τ.Τ. κατά 4,03%, στα 12,90 ευρώ.
Σημαντική επίσης, ήταν η άνοδος για την ΕΤΕ, σημειώνοντας κέρδη 2,25%, στα 45,40 ευρώ και όγκο 1,225 εκατ. τεμάχια, πωρίς όμως, να ακολουθούν οι υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες.
Σημαντικά ακόμα, ήταν τα κέρδη για τον Μυτιληναίο, που έκλεισε στα 33,40 ευρώ, τον Τιτάνα, στα 31,14 ευρώ και την Coca Cola, στα 29,50 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr