Τα hedge funds σπεύδουν να ρευστοποιήσουν μετοχές, όπως για παράδειγμα αυτές των ελληνικών τραπεζών, καθώς όπως αποκάλυψε το «R» την περασμένη εβδομάδα οι αποτιμήσεις αρκετών αμερικάνικων τίτλων πιστωτικών ιδρυμάτων είχαν ισοφαρίσει αρκετές ελληνικές.
Για παράδειγμα, η Bear Sterns στοίχιζε στη Wall Street, όσο στοίχιζε η Alpha Bank, ή η Merrill Lynch, όσο η ΕΤΕ. Δηλαδή, σύμφωνα με τους αναλυτές, διόρθωσαν οι αμερικανικές τράπεζες, αλλά οι ελληνικές όχι σημαντικά.
Δεν έχει σημασία το τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν την παραμικρή έκθεση σε ενυπόθηκα δάνεια και τα παράγωγά τους. Σημασία έχει ότι οι ξένοι διαχειριστές έπρεπε να πουλήσουν για να καλύψουν τις ζημιές που αφήνει η υπόθεση των subprime.
«Η Τετάρτη ήταν μία δύσκολη μέρα. Όλοι οι φόβοι προέρχονται από το εξωτρερικό και συνδέεονται με το γεγονός ότι δεν μειώθηκαν περαιτέρω τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, ουδείς γνωρίζει το βάθος της κρίσης από τα subprime δάνεια, το πετρέλαιο αγγίζει επίπεδα ρεκόρ», υποστηρίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Artion Sec. κ. Στρ. Πολυχρονέας.
Ο κ. Πολυχρονέας θεωρεί πως από τη στιγμή που διεσπάσθη ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών, που εντοπίζεται στην περιοχή των 4.890 μονάδων, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Σημαντική, κρίνει ο αναλυτής, την στήριξη στις 4.600 μονάδες, αποθαρρύνοντας όποιον θεωρεί ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για το χτίσιμο θέσεων στην αγορά.
Από την άλλη, ο ίδιος βλέπει και κάτι θετικό από τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, ότι δίνεται η ευκαιρία στις αγορές να ξεκινήσουν από νέα αφετηρία το 2008 και όχι αυτού του είδους η διόρθωση να συνέβαινε στις αρχές του χρόνου.
«Πουλάνε τα hedge funds για να κλείσουν τις θέσεις τους μέχρι τέλος Νοεμβρίου», σχολιάζει ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Πίστης ΑΕΔΑΚ κ. Αγγ. Σπυρόπουλος.
Ο αναλυτής της Metatrading.gr κ. Σπ. Βασιλείου κάνει λόγο για γενικευμένο sell off. «Οι ξένοι πουλάνε Ελλάδα διότι καταγράφουν πολλά κέρδη. Κατά την άποψή μου πολλές μετοχές ήταν υπερτιμημένες.
Για το λόγο αυτό έχουμε ένονη πτώση με ποσοστά άνω του 6 και 7%».Ο κ. Βασιλείου προετοιμάζει τους επενδυτές για ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, λέγοντας ότι «δεν θα απέκλεια τις 4.00 μονάδες, από τη στιγμή που έσπασαν όλα τα τεχνικά επίπεδα στήριξης ακόμα και αυτά των 200 ημερών».
Τα «μαύρα σύννεφα» έχουν ζώσει τις διεθνείς αγορές. Ο Dow Jones υποχωρεί πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, ο Nasdaq κατά 1,09% και ο S&P κατά 0,98%. Στην Γηραιά Ήπειρο, ο FTSE υποχωρεί κατά 1,55%, ο Cac κατά 1,94% και ο Dax κατά 1,50%.
Ταμπλό Χ.Α.
Περίπου 257 μετοχές τερμάτισαν την Τετάρτη στο «κόκκινο», με μόλις 20 ανοδικές. Ενδιαφέρων ήταν ο τζίρος που για μία ακόμα πτωτική συνεδρίαση, ήταν εντυπωσιακός πάνω από τα 844 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι ανά λεπτό εισέρεαν στο σύστημα περισσότερα από 2,2 εκατ. ευρώ.
Οι εντολές αγορών από εγχώριο όμιλο συμμετοχών στην μετοχή του ΟΤΕ, αποδείχθηκαν σταγόνα στον ωκεανό στο συνολικότερο κλίμα πτώσης, παρά το γεγονός ότι η μετοχή του Οργανισμού έκλεισε σε θετικό πρόσημο.
Η μετοχή που εξέπληξε, αρνητικά όμως, ήταν η ΕΤΕ, που υποχώρησε σχεδόν κατά 6%, στα 41 ευρώ, διακινώντας 4,038 εκατ. τεμάχια, ή 169,235 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, απώλειες 3,70% κατέγραψε η Alpha Bank, στα 23,40 ευρώ με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια.
Πάνω από 4% υποχώρησε η Eurobank, στα 23 ευρώ και κατά 3,36% η Πειραιώς, στα 24,18 ευρώ. Απώλειες 3,165 για την Marfin Popular, στα 9,20 ευρώ, ενώ «μάζεμα» παρατηρήθηκε στην ΜΙG, με την μετοχή να κλείνει στα 5,40 ευρώ.
Παρατηρεί κανείς ότι μετοχές στις οποίες είχαν σημαντική θέση ξένοι οίκοι βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα. Χαρακηριστική είναι η περίπτωση της Νεοχημικής, που έκλεισε στα 19,20 ευρώ και απώλειες 1,24%, της Jumbo κατά 2,39%, στα 23,66, Ιντραλότ κατά 7,06%, στα 12,90, Μυτιληναίος κατά 1,41%, στα 35 ευρώ, Τιτάνας κατά 3,10%, στα 30,04 ευρώ, ΔΕΗ κατά 2,36% (απογοήτευσαν και τα αποτελέσματα), στα 24,78 ευρώ και Ιντρακόμ κατά 6,60%, στα 3,68 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr